Koeajossa Audi A4 Avant 2.0 TFSI S tronic Business

Suomen tuontimallistossa on kuusi moottorivaihtoehtoa. Tehokkaimpien moottoriversioiden yhteydessä on quattro-nelivetojärjestelmä. Audi A4-mallit tulevat Suomeen Business-varustelulla.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

Uutta Audi A4-mallia ehdittiin jo vähän odotella, sillä edellinen korimalli esiteltiin jo vuonna 2007. Tämä uusi painos esiteltiin viime vuonna, ja nyt uusi Audi A4 on saapunut myös Suomeen. Auton ulkonäöstä ei voi erehtyä. Sen tunnistaa heti Audiksi. Edeltäjään verrattuna mitat ovat hieman kasvaneet. Akseliväli on venynyt 12 mm, ja on nyt 2,82 metriä. Pituutta on tullut lisää 26 mm ja leveyttä 16 mm. Auton kokonaispituus on 4,73 m. Etuvalojen muotoilu ja uusi etusäleikkö vain korostavat auton leveyttä.

Edestä päin auton saattaakin sekottaa helposti isompaan A6-malliin. Muotoilu on kuitenkin hyvin virtaviivainen, mistä osoituksena todella pieni ilmanvastuskerroin, vain 0,23. Suomeen tuotavissa malleissa on vakiona LED-ajovalot. Matrix LED-ajovalot on saatavissa lisävarusteena. Tuttuun tapaan mallistossa on sekä 4-ovinen Sedan että farkkumalli Avant.

Kasvaneet ulkomitat näkyvät myös matkustamon puolella. Mitat ovat venyneet lähes joka suuntaan. Etupenkillä on entistä enemmän pääntilaa sekä hartiatilaa. Takapenkillä jalkatilat ovat kasvaneet 23 mm. Tavaratilaa Sedan-malli tarjoaa 480 litraa. Avant-mallin kontti vetää 505 litraa, tai jopa 1510 litraa kun takapenkin selkänojat laskee alas. Sähkötoiminen tavaratilan verho ja sähkötoiminen takaluukku kuuluvat Avantin vakiovarustukseen.

Suomen tuontimallistossa on kuusi moottorivaihtoehtoa. TFSI-bensiinimoottorit tarjoavat tehoa 150-252 hv ja TDI-dieselit 150-272 hv. Moottorista riippuen vaihteistona on joko 6-vaihteinen manuaalivaihteisto, 7-portainen S tronic-kaksoiskytkinvaihteisto, tai 8-portainen tiptronic-automaatti. Tehokkaimpien moottoriversioiden yhteydessä on quattro-nelivetojärjestelmä.

Uusien materiaalien ja kevytrakenneteknologian ansiosta auton kokonaispaino on pudonnut selvästi. Moottoriversiosta riippuen uusi Audi A4 on jopa 120 kiloa edeltäjää kevyempi. Pieni ilmanvastus, kevyempi kori ja uudet moottorit mahdollistavat todella pienen kulutuksen.

Polttoaineenkulutus on pudonnut jopa 21%. Pienimmän kulutuksen tarjoaa 2.0 TDI ultra -malli, jonka yhdistetty kulutus on vain 3,7 l/100km ja CO2-päästöt 95 g/km. Kaikkien mallien CO2-päästöt ovat alle 140 g/km.

Audi A4-mallit tulevat Suomeen Business-varustelulla. Vakiona autossa on mm. automaattinen ilmastointi, pysäköintitutka takana, nahkaverhoiltu monitoimiohjauspyörä ja Audi drive select-ajotilanvalinta. Sen kautta kuljettaja voi valita joko comfort, dynamic tai efficiency -ajotilan.

Audi A4-malliin on saatavissa myös uusinta tekniikkaa kuten MMI-navigointijärjestelmä, Audi connect-onlinepalvelut, Bang & Olufsen 3D -äänentoisto, Audi smartphone interface, joka yhdistää älypuhelin toiminnot auton viihdejärjestelmiin, ja Audi virtual cockpit-mittaristo. Täysdigitaalinen, virtuaalinen mittaristo on toteutettu korkearesoluutioisella 12.3-tuumaisella näytöllä. Kuljettaja voi valita mittaristoon joko ison informaationäytön, jonka vieressä ovat pienet kierrosluku- ja nopeusmittarit, tai perinteisen näytön, jossa mittarit ovat isommat ja niiden välissä pienempi infonäyttö.

Audi A4-malliston hinnat alkavat 37 191 eurosta. Avant-malli nostaa hintaa moottorista riippuen noin 3000 euroa. Jos haluaa vielä sporttisempaa fiilistä, valittavissa on myös Business Sport-varustelu, jonka mukana tulevat urheilullisempi alusta ja urheilulliset etuistuimet.

” Pieni ilmanvastus, kevyempi kori ja uudet moottorit mahdollistavat todella pienen kulutuksen.”
” Kasvaneet ulkomitat näkyvät myös matkustamon puolella. Mitat ovat venyneet lähes joka suuntaan. ”