Suomalaiset ovat tunnetusti maailman nopein kansa. Nyt meidät palkitaan kaikkien aikojen moottoriurheilukirjalla, joka käy läpi värikkään F1-sirkuksen huippuhetket ja katkerat tappiot.

Teksti: Ari Stenius Kuvat: MPH ja Ferrari

Marraskuun alussa ilmestyvän Finnmade - Suomalainen kuninkuusluokka -kirjan bensankatkuisiin kansiin on koottu suomalaisten kuljettajien, tärkeimpien yhteistyökumppaneiden ja luokan parissa toimineiden henkilöiden mielenkiintoiset tarinat. Kirja käy läpi suomalaisen Formula 1 -sirkuksen voitonhetket, katkerat tappiot ja epäonnistumiset.

Pitkän linjan moottoriurheiluvaikuttaja Mauri Nurmi on toimittanut ja pääosin myös itse kirjoittanut kirjan, joka kuuluu kustantaja Mistake Median mukaan jokaisen autourheilufanin kirjahyllyyn.

Tarinaansa pääsevät kertomaan kuljettajien lisäksi myös vuosien varrella heitä tukeneet taustapirut ja sponsorit, joita ilman nykyinen menestys ei olisi ollut mahdollista.

Idea suomalaiseksi kuninkuusluokaksi nousseen sarjan tiimoilta on yksinkertaisuudessaan nerokas – on hämmästyttävää, että kukaan ei ole keksinyt tarttua aiheeseen aikaisemmin.

Tuskin kukaan suomalainen toimittaja ei ole Nurmen lisäksi päässyt vierailemaan Sir Frank Williamsin pääkallonpaikalla, Williamsin tehtaan kuuluisassa kulmahuoneessa.

Haastattelu on hetkeen vievää ja kaiken kaikkiaan herkullista luettavaa paljastuksineen ja sisäpiiritietoineen. Valtteri Bottas mainitaan F1-ikonin, Williamsin omistajan Sir Frankin suosikkipojaksi, ja sitä kautta varmaksi ehdokkaaksi formuloiden seuraavaksi suomalaiseksi maailmanmestariksi.

Sir Frank Williams muistelee kirjassa Keke ja Nico Rosbergia .

Millaiset muistot teillä on Williams-tiimin toisesta maailmanmestarista isä-Rosbergista? Ensimmäinenhän oliAlan Jones.

– Hän oli kova tyyppi, mutta ihmisenä hieman hankala tapaus. Keke ei ollut radan ulkopuolella hurmaava persoona, mutta hänen ajotaitonsa olivat huikeat. Olin itsekin aikanaan hieman villi kuljettaja, boy racer, joten olin kateellinen hänen taidoistaan. Rosberg pystyi tekemään autolla märällä tai jäisellä alustalla uskomattomia temppuja. En unohda koskaan niitä. Keke oli loistava kilpa-autoilija.

Kaksinkertainen maailmanmestari Mika Häkkinen , Williams-kuljettaja Valtteri Bottas, Mikko Kozarowitzky , Jyrki Järvilehto ja Mika Salo ovat antaneet teosta varten erikoishaastattelun. Kirjassa on runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia, peräti 220 kuvan verran. Sivuja on 280.

Uutuuskirjan kirjoittaja Mauri Nurmi on pitkän linjan moottoriurheilutoimittaja, joka toimii myös tv-tuottaja ja kustantajana. Nurmi on seurannut Formula 1 -luokkaa läheltä yli neljäkymmentä vuotta.

Hän on toimittanut aikaisemmin muun muassa Mika Häkkisen Suomen sankari -kirjan ja Don Tami - My Story -teoksen yhdessä poikansa Juha Nurmen kanssa.

F1-ikoni Frank Williams Keke Rosbergistä:
”Olin itsekin aikanaan hieman villi kuljettaja, boy racer, joten olin kateellinen hänen taidoistaan.”