Voikukka on aloittelijaystävällinen villiyrtti. Se on helppo tunnistaa.

Voikukasta voidaan käyttää kaikki osat: pienet pyöreäpäiset lehdet sopivat salaatteihin, kukat vaikkapa smoothieihin ja nupuista voi tehdä esimerkiksi kapriksen kaltaista etikkasäilykettä.

Jyväskyläläinen Irma Rissanen kertoo, että voikukannuppuruusukaalit luomuvoisilmän kanssa maistuvat aivan taivaallisilta ja ovat erittäin kivennäisainerikas ruoka.

Voikukkaruusukaalit valmistuvat Irman mukaan helposti. Kerää kauniita voikukannuppuja. Huuhtaise niitä vähän. Keitä sopivan kypsäksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Tarjoile luomuvoin kanssa.

Salaatissa parhaita voikukanlehtiä ovat pienet, kapeat ja rosoiset lehdet. Käytä salaatissa esimerkiksi puolet nuoria voikukanlehtiä ja puolet salaatinlehtiä. Lisäksi kurkkua, tomaattia ja paprikaa. Kastikkeeksi kevyt öljy-sitruunakastike tai aavistuksen verran balsamiviinietikkaa.