Ravintoasiantuntija Ami Jatilan

Aurinko, lämpö, ravinto sekä liikunta hoitavat Espanjassa. Ehkä tärkein hyvinvoinnin lähde on espanjalaisten elämänasenne: hymy ja ystävälliset sanat.

Teksti ja kuvat: Ami Jatila

Kävelen hiljaista hiekkarantaa, aurinko nousee horisontista kauniin punertavana. Yleensä en ole näin aikaisin liikkeellä. Myönnän, olen aamu-uninen, nyt olen kuitenkin tehnyt poikkeuksen. Miksikö? Koska olen tuntenut itseni viime aikoina kiireiseksi, liian kiireiseksi.

Tiedän kiireen tuoman stressin vaikutukset: Tulee nukuttua huonosti, liikuttua liian vähän ja vilkaisu ruokavalioonkin voi olla yllätys. Jopa minulle, joka neuvon työkseni asiakkaita ravintoasioissa. Huomaan tässä rannalla: On hyvä pitää itseään silmällä positiivisessa mielessä.

Olen opetellut positiivisuutta ja mielenhallintaa. Se on tuonut elämääni paljon uusia ulottuvuuksia, ihania ihmissuhteita, uusia asioita ja uusia työtilaisuuksia. Olen kaikesta kiitollinen ja ymmärrän, että kaikki liittyy kaikkeen.

Täällä Espanjassa olen huomannut, kuinka elämä itsessään on tärkeää. Espanjalaiset osaavat elää hetkessä. Heille ystävät ja perheenjäsenet ovat tärkeitä, samoin kuin se, kuinka heistä huolehditaan. Hymy ja muutama ystävällinen sana kuuluvat Espanjassa arkiseen elämänmenoon. Ystävällisyys ei ole keneltäkään pois.

Aloin vuosia sitten syödä terveellisesti. Ruokavalioni on kasvisvoittoista, lisäksi hieman kalaa, kanaa, riistalihaa ja kananmunia. Paljon marjoja ja hedelmiä sekä hyvälaatuisia rasvoja. Vältän sokeria ja valkojauhotuotteita.

Olen kuitenkin huomannut, että elämässä on joskus hetkiä, joissa hyväkään ravinto ei yksin riitä. Silloin ruokavaliota on hyvä tukea lisäravinteilla ja superfoodeilla.

On hyvä kysyä itseltään ja seurata, miltä minusta jokin ruoka tuntuu. Auttaako se minua voimaan paremmin. Saanko siitä voimaa vai aiheuttaako ruoka vaikka vatsavaivoja tai väsymystä.

Olemme itsemme parhaita asiantuntijoita. Joskus siihen tarvitaan alan ammattilaista laittamaan asiat paremmalle tolalle, mutta tärkeintä on oma motivoituminen. Suosittelen olemaan luova ja valmistamaan terveellisiä ruokia ja smootheja oman maun mukaan. Reseptejä on varmasti tarjolla pilvin pimein, mutta sen oman reseptin tekeminen on tosi hauskaa! Tarvitset vain smuutti-koneen, tuoreita raaka-aineita, muutamia superfoodeja – ja ihana uusi ravintoharrastus on vienyt sinut mennessään.

Liikunta on ollut intohimoni ja on sitä edelleen. Olen harrastanut monia lajeja ja harrastan yhä. Olen pelannut tennistä, jääkiekkoa, jalkapalloa, juoksen lenkkejä, pyöräilen, kävelen... Uutena harrastuksenani on padeli, tällä Espanjassa pelattava peli.

Huomaan kuitenkin, että monien liikuntaharrastuksieni seurauksena en tuntenutkaan täydellistä tyydytystä, kaipasin vielä jotain henkistä. Jostain mieleni syövereistä nousi ajatus, mitä muuta voisin kokeilla? Löysin joogan. Joogaopettaja Liisa Hanenilla on Fuengirolassa ihana joogastudio.

Jo ensimmäisen kerran jälkeen tunsin mielen tasapainoa ja muutaman kerran käytyäni olen vakuuttunut: Jooga tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin. Joogan hyvää tekevät vaikutukset ovat niin laajoja, että olen alkanut suositella joogaa myös ravinto-ohjausasiakkailleni. Palaute on ollut positiivista.

Oman pohdintani kautta huomasin, on hyvä joskus tasapainottaa omat harrastukset. Kaikkeen ei aina tarvitse ehtiä, riittää, kun tekee hyvällä mielellä ja säännöllisesti. Itselle mieleisiä lajeja.

Olen taas aikaisin liikkeellä, olen menossa tuoretorille. Aamuaurinko on saanut liikkeelle paljon ihmisiä monista eri kulttuureista. Myynnissä on terveellisiä, tuoreita sekä myös ekologisesti tuotettuja hedelmiä ja vihanneksia. Niille suuntaan, koska puhtaus ja ekologisuus ovat minulle tärkeäitä raaka-aineissa ja pyrin käyttämään niitä aina kun on mahdollista. Todella eksoottisiakin vaihtoehtoja on. Ostelen niitä välillä ruoka- ja smuuttikokeiluihini.

Ilokseni huomaan, olen tullut joillekin myyjille jo tutuksi. Käsi jos toinenkin nousee, vastaan hymyllä ja heitolla: Hola, Buenas! Myönnän, yksi asia on vielä vaiheessa: Haluan oppia espanjaa paremmin.

”Ruokavalioni on kasvisvoittoista, lisäksi hieman kalaa, kanaa, riistalihaa ja kananmunia.”
Liisa Hanenin mietteitä

- Meissä on viisaus, kun joku ohjaa oikeaan suuntaan.

- Ruokavaliossa on hyvä noudattaa vuodenaikojen vaihtelua.

- Olemme yksilöitä. On hyvä miettiä, mikä sopii itselle.