Saunaterapeutti Mervi Hongisto iloitsee:

Sauna, turve, yrtit, energiahieronta, vähähiilihydraattinen ruokavalio, liikunta, luonnonvedet, rakkaus ja itsekunnioitus ovat Mervi Hongiston mielestä aikuisen naisen hyvän elämän tienviitat.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Forum Sauna

Turpeella, energiahieronnalla, suolakuorinnalla, yrttiteellä ja vähähiilihydraattisella ravinnolla sekä liikunnalla – niiden avulla sulaa sitkeämpikin hormonaalinen selluliitti, huikkaa Mervi Hongisto vesijuoksulenkiltään Runnin koskeen kylpijöille tehdystä padosta. Runnilla hän on järjestänyt saunaterapiakoulutuksia.

Takaisin Turkuun työpaikalleen ja myös kotiinsa Forum Saunaan kurvattuaan hän – saunaterapeutti ja saunaterapeuttien kouluttaja, luontaisterveydenhoitaja ja ravintoterapeutti – alkaa seikkaperäisesti selittää, miten hormonaalisen selluliitin sulatus oikein tapahtuu.

Forum Saunan saunatontut Tihveli ja Tohveli nyökyttelevät tyytyväisinä ja kannustavat kuuntelemaan. He ovat ” omin silmin ” nähneet, miten montaa naista emäntänsä on saanut auttaa.

Yleisessä saunassa kun ollaan, niin selluliitinsulatussessio aloitetaan löylyillä naisten puolella. Turun Kurjenmäessä toimivan, Mervi Hongiston omistaman Forum Saunan – tätä nykyä kaupungin ainoan yleisen saunan – historia ulottuu 1920-luvulle.

Mervin suvun omistuksessa se on ollut 50 vuotta, vuodesta 1965. Nyt 60-vuotias Mervi Hongisto on aloittanut Forum Saunan pyörittämisen 1988. Saunaterapia tuli palvelutarjontaan mukaan 1990-luvulla, kuppauksella tuolloin aloitettiin.

Mutta nyt siis sulatetaan selluliittia! Forum Saunan löylyhuoneen lämpöön mentäessä vartalo sivellään kauttaaltaan runsaasti kasviestrogeeneja sisältävällä hoitoturpeella.

Kasviestrogeenit ovat kasvikunnan tuotteiden sisältämiä naishormonien eli estrogeenien kaltaisia yhdisteitä. Väestötutkimuksista on saatu viitteitä kasviestrogeenien terveyttä edistävistä vaikutuksista. Sydän- ja verisuonitauteja sekä niin sanottuja hormonivälitteisiä syöpiä, rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyöpää, esiintyy Aasiassa huomattavasti vähemmän kuin länsimaissa. Yhtenä selityksenä tähän saattaa olla aasialaisten kasvispainotteinen ruokavalio, etenkin runsaasti käytetty soija ja sen sisältämät kasviestrogeenit.

Kasviestrogeenirikkaassa , koko vartalon kattavassa rahkasammalturvenaamiossa Forum Saunan lauteilla ollaan reilu puoli tuntia.

– Lämpöhoitona käytettäessä turvehoito puhdistaa ja elvyttää pintaverenkiertoa ja saa näin vauhtia kuona-aineiden poistumiseen. Turvehoito myös laukaisee stressiä, usein hormonaalisen selluliitin kertyminen on sidoksissa stressiin, Mervi Hongisto kertoo.

Turvesaunan jälkeen Mervi pesee turpeet pois. Sitten selluliitin kimppuun käydään hieronnalla, suolakuorinnalla ja imukuppihieronnalla.

Turpeen selluliittia sulattavasta sekä sen monista muistakin naisen elämää helpottavista vaikutuksista voi nauttia myös kotioloissa ja ilman saunaakin. Mervi Hongisto suosittelee turvekylpyjä ammeessa tai turvehauteita.

Turvekylvyssä olisi hyvä olla vähintään parikymmentä minuuttia. Turvehaudetta voi pitää koko vartalon tai alavartalon ympärillä kolmisen varttia, jopa yön yli.

– Turvehoidot ovat helpottaneet monella naisella kaikenlaisia hormonaalisia ongelmia, kuten kuukautisia edeltäviä PMS-oireita, kuukautiskipuja ja vaihdevuosivaivoja, hän kertoo.

– Silloin tällöin ei kuitenkaan tuo tulosta, tarvitaan säännöllistä käyttöä.

Erityisesti hormonaalisen selluliitin sulattaminen edellyttää Mervi Hongiston mukaan sitoutumista ja säännöllisyyttä.

Turvesauna-, suolakuorinta- ja imukuppihierontahoidossa olisi hyvä käydä kuukauden ajan kolme kertaa viikossa. Mikäli ei ennätä hoitolaan, kotihoitoa olisi hyvä tehdä viitenä päivänä viikossa kuukauden ajan.

Hormonaalista selluliittia sulattavassa kotihoidossa ensiksi tarjoillaaan kehon eri elimillle ja aineenvaihdunnalle happi-ionisuihke, joka vauhdittaa nestokiertoa ja mikroverenkiertoa. Tämä tapahtuu energiaharjaushieronnan avulla. Välineenä käytetään P. Jentschuran pronssiharjauksista koostuvaa energiaharjaa. Energiaharjauksella Mervi neuvoo käsittelemään reidet ja pakarat, 5-10 minuuttia riittää.

Sitten otetaan jääkaappikylmä hoitoturvepussi ja levitetään sen sisältö reisien, pakaroiden, alavatsan ja alaselän päälle.

Turpeiden ympärille kääritään muovi, joko muovikelmua tai halkaistut jätesäkit. Sitten sujautetaan legginsit tai isännän kalsarit koko komeuden päälle suojaksi, muttei niin kireäksi, ettei iho pääse hengittämään.

– Turvehaudepaketissa voi olla jopa yön yli, vähintään tunnin verran, Mervi Hongisto neuvoo.

– Turpeen huuhtelemisen jälkeen reidet ja pakarat voidellaan pintaverenkiertoa sekä lymfakiertoa vilkastuttavalla voiteella.

Kuukauden selluliitinsulatuskuurilla on tärkeä juoda runsaasti.

– Raikasta, hiilihapotonta vettä sekä puhdistavaa yrttiteetä. Vettä parisen litraa, puhdistavaa yrttiteetä litra päivässä.

– Hormonaalisissa ongelmissa ja niiden ennaltaehkäisyssä ruokavaliolla on todella suuri merkitys, ravitsemusterapeutin koulutuksen läpikäynyt Mervi Hongisto painottaa.

– Ruokavalintojen lisäksi hormonaalisen selluliitin kertymiseen vaikuttaa suuresti myös stressi ja uni. Mitä puhtaampaa ravintoa, mitä vähemmän stressiä ja mitä makoisammat unet, sitä siloisemmat reidet!

Hormoneja hellivässä ja hormonaalista selluliittia sulattavasta ruokavaliossa Mervi Hongisto neuvoo minimoimaan tai kokonaan karsimaan tärkkelyspitoiset hiilihydraatit: perunan, leivän, pullan, riisin ja pastan.

Ruokalautaselle hän kehottaa kasaamaan runsain määrin värikkäitä vihanneksia, kasviksia ja juureksia sekä kotimaisia marjoja. Kivennäisaine-, omega-3-rasvahappo-, kuitu- ja proteiinirikkaat siemenet ovat myös erinomaisia valintoja.

– Ne maistuvat viilin tai jogurtin päällä, pirtelöissä, salaatissa sekä vaikkapa munakkaassa ja kehittämässäni ” leivänkorvikkeessa ”, Mervin mantelileivässä.

Ruokavaliota Mervi Hongisto neuvoo täydentämään kalaöljyvalmisteella. PMS- tai vaihdevuosivaivoissa kamppailevat naiset saavat Hongiston mukaan apua esimerkiksi kuningatarhyytelötuotteesta.

– D-vitamiini ja ubikinoni ovat hyödyllisiä kaikenikäisille naisille, samoin C-ja B-vitamiinit.

– Mutta hyvät naiset, mitkään terapiat, purkit ja purnukat eivät kuitenkaan voi yksistään auttaa. Paras apu asuu meidän jokaisen sisimmässämme. Joka päivä tai ainakin kerran kuukaudessa olisi hyvä pysähtyä kysymään peilin edessä: Mitä sinulle kuuluu sekä muistuttamaan peilikuvalleen, miten upea nainen sieltä katsookaan ja että tuolle naiselle – itselleni – minun on oltava hyvä ja lempeä.

”Ainoastaan rakastamalla ja arvostamalla omaa itseään voi saavuttaa hyvää oloa ja terveyttä.”
”Mitä puhtaampaa ravintoa, mitä vähemmän stressiä ja mitä makoisammat unet, sitä siloisemmat reidet!”