Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu on etsinyt marraskuussa kadonnutta koiraa jo kahdesti.

Teksti: Satu Kangas-Viljamäki

Nivalalaisten Annu ja Jari Löytynojan pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira Mosse katosi Maasydänjärven matkailualueelta marraskuun puolessa välissä.

– Mosse on 14-vuotias vanhus, jolla oli tapana käydä ”merkkaamassa” vaunumme läheisyydessä olevat pihapuut joka ilta ennen nukkumaan menoa. Nyt se ei syystä tai toisesta tullut enää takaisin, Annu Löytynoja kertoo.

Omistajat etsivät koiraansa yömyöhään, mutta lopulta heidän oli pakko luovuttaa lumettoman marraskuun edessä. Ilta oli sysipimeä.

– Mosse on iän myötä tullut hyvin mukavuudenhaluiseksi, eikä jaksa enää kävellä kuin noin puoli kilometriä kerrallaan. Sillä on hieman kuluneet lonkat, minkä vuoksi se ei pysty hyppäämään omin avuin esimerkiksi autoon. Mosse saa puolen vuoden välein nivelrikkoa estävän rokotteen ja seuraavan kerran sen pitäisi saada se maaliskuussa.

Heti katoamista seuraavana aamuna Löytynojat käynnistivät kattavan etsintäoperaation, mihin osallistui ulkopuolinen etsijäkoira ja iso joukko heidän ystäviään useampana päivänä peräkkäin.

– Odotimme Mossea niin pitkään kuin pystyimme, minkä jälkeen vaununaapurimme jatkoi hänen odottamista maton ja ruoan kanssa. Tuloksetta.

Ensimmäinen kadonnutta Mossea vastaava näköhavainto tehtiin muutama päivä katoamisen jälkeen Haapajärven Kumisevasta, minne paikallinen Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan vapepa-johtaja Eija Siniluoto järjesti ensimmäisen etsintäharjoituksen.

– Etsintä koskee yleensä kadonnutta henkilöä, jonka löytämiseksi viranomainen hälyttää Vapepan. Päätin järjestää etsintäharjoituksen kadonneen eläimen löytämiseksi ja saada samalla osallistujille harjoitusta eri etsintämuodoista. Kumisevasta tulleet vihjeet viittasivat siihen, että joku olisi ottanut koiran kyytiin ja hylännyt sen sinne. Etsintä ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja vähitellen vahvistui epäilys, että havainnot olivat paikallisesta, samannäköisestä koirasta, Siniluoto kertoo.

Seuraavan yhteydenoton omistajat saivat nivalalaiselta henkilöltä, joka oli nähnyt Mossen katoamisyötä seuraavana aamuna, sunnuntaina 15. marraskuuta puolen päivän aikaan Syyryntien risteyksessä, joka sijaitsee matkailualueelle kääntyvää tietä vastapäätä.

– Koska niin vapepalaisilla kuin yksittäisillä ihmisillä tuntui olevan halua auttaa edelleen, päätin järjestää uuden etsintäharjoituksen siinä toivossa, että löytäisimme edes jotain, mikä antaisi viitteitä koiran kohtalosta, Siniluoto kertoo.

Vapepa haravoi Syyryntien alussa olevan parkkialueen ja siitä lähtevät polut ja traktoripolut. Kaiken kaikkiaan Urjanlinnan ja Syyryntien maastossa oli yhtäaikaa toistakymmentä etsijää niin Reisjärveltä, Haapajärveltä kuin Ylivieskasta sekä kolme niin sanottua maallikkokoiraa, jotka eivät ole Vapepan koulutettuja koiria.

– Harjoittelimme muun muassa reittiharavointia, sillä vanha koira valitsee yleensä helppokulkuisen reitin. Etsimme koiraa tammikuun toisena päivänä kello kymmenestä puoli kolmeen iltapäivällä, jälleen tuloksetta.

– Vapepan koirat on koulutettu henkilöhakuun,eikä niitä sen vuoksi käytetä kadonneiden eläimien etsintään. Tavallinenkin koira reagoi, jos se havaitsee metsässä jotain. Omistajan on vain huomattava koiran muuttunut käytös.

Tammikuisen etsinäoperaation jälkeen Löytynojat ovat jatkaneet etsintöjä edelleen omin voimin.

– Olemme tutkineet kaikki 10 kilometrin säteellä katoamispaikasta olevat mahdolliset piilopaikat aina mökkien ja autiotalojen alusista vanhoihin latoihin. Olemme edenneet karttoja apuna käyttäen ja etsineet Mossea kaikkialta. Huoli on kova ja olemme luvanneet koiran löytymisestä palkkion, jos saamme rakkaan koiramme kotiin.

Koska Mossea tai sen jäänteitä ei ole löytynyt, Löytynojat laittavat toivonsa siihen, että Mosse on tällä hetkellä jonkun hoidossa.

– Jos koira täytyi esimerkiksi pelastaa tieltä, olemme kiitollisia ja pyydämme yhteydenottoa. Perheellämme on kova ikävä koiraa. Se on nähnyt perheemme lasten syntymät ja kasvamisen. Mosse on erittäin tärkeä osa perhettämme.

Helmikuun alussa Löytynojat saivat Mossesta uuden vihjeen.

– Mossen näköinen koira oli nähty joulun alla Kangasojalla, noin kahdeksan kilometriä Maasydänjärveltä Sieviin päin. Se oli ollut yksin liikenteessä, mutta hyväkuntoinen. Jos se oli Mosse, se ei olisi voinut mitenkään selviytyä yksin kuukautta, joten jossain sen on täytynyt olla, Annu Löytynoja pohtii.

Annu ja Jari Löytynojan tavoittaa numerosta 040-5008275.

”Mosse on erittäin tärkeä osa perhettämme. ”

MIKÄ?

Vapepa

-50 järjestön ja yhteisön muodostama vapaaehtoisten auttajien verkosto.

-perustettu vuonna 1964.

-toimii kaikkialla Suomessa, paikalliset yhteystiedot löytyvät Vapepan nettisivuilta.

-yleisin tapa auttaa on osallistua kadonneiden etsintään, muonitus- tai muut ensihuollon tehtäviin, henkistä tukea antamaan tai liikennettä ohjaamaan.

-auttamistilanteissa vapaaehtoiset toimivat aina viranomaisten tukena.

-toiminta on määrätietoista ja valmiuden ylläpito perustuu koulutukseen ja harjoitteluun.

-Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun kuulutaan jonkin järjestön kautta.