Orimattilan tapetti ja väri Oy:n kauppias Aimo Lappalainen:

Oikeilla aineilla ja tarvikkeilla, höystettynä hyvillä ohjeilla ja asiantuntevalla palvelulla, amatöörikin saa kodissaan aikaan upeaa jälkeä. Näin lupaa sisustuskauppias Aimo Lappalainen yli 30 vuoden kokemuksella.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Henna Sireeni

Suomalaisissa kodeissa pyritään luonnolliseen kauneuteen ja arjen luksukseen. Jokaisen sisustajan haaveena on persoonallinen, kaunis koti.

Orimattilan tapetti ja väri Oy:n kauppias Aimo Lappalainen tarjoaa kauniin kodin rakennusaineita sisustajille kahdessa Värisilmä-myymälässä: Orimattilassa ja Lahdessa. Orimattilassa Lappalainen on ollut Värisilmä-kauppiaana vuodesta 2000, Lahdessa viime vuoden lokakuusta alkaen. Värisilmä-ketjun palveluksessa hän on ollut reilut 30 vuotta.

Orimattilassa on reilun tuhannen neliön Värisilmä-hallimyymälä. Lahden myymälässä neliöitä on noin 600. Myymälöiden valikoiminen perusrungon muodostavat tapetit, lattianpäällystemateriaalit sekä maalit ja keraamiset laatat. Myös kaikki sisustuspintojen asentamisessa tarvittavat tuotteet ja välineet ovat valikoimissa, kuin myös ulkomaalaustarvikkeet.

– Lisäksi valikoimissamme on paljon muuta, esimerkiksi kylpyhuone- ja wc-kalusteita, ammeita ja suihkukaappeja, kaapistoja ja liukuovia sekä työvaatteita, Lappalainen kertoo.

– Ulkoporealtaat ovat uusin hittituotteemme, hän lisää.

Lappalainen korostaa asiantuntevaa palvelua sisustusalan myymälän merkittävimpänä kädenojennuksena asiakkaille.

Lahden myymälässä osaavaa henkilökuntaa on viisi vakituista, Orimattilassa kuusi. Kesällä molemmissa on tarpeen mukaan kesätyöntekijöitä. Autonkuljettaja on molemmilla myymälöillä yhteinen.

– Ammattitaito tulee pitkästä kokemuksesta ja aidosta kiinnostuksesta sisustusalaa kohtaan. Olennaisen tärkeä asia on päivittää ammattitaitoaan. Tämä edellyttää jatkuvaa kouluttautumista ja alan seuraamista, vallankin tuotteiden tekninen kehitys etenee nykyään niin suurin harppauksin, että hyvä asiakaspalvelu vaatii jatkuvaa osaamisen päivittämistä, Lappalainen toteaa.

Värisilmä Lahden tapettiosaston sisustusmyyjä Sari Järviö on oman ammattitaitonsa päivittämisen lisäksi jatkuvasti yhteydessä sisustussuunnittelijoihin sekä sisustamista toteuttaviin rakennusliikkeiden edustajiin. Päivittäin hän kohtaa runsaan määrän tee se itse -miehiä ja naisia.

Nykyään esimerkiksi tapettimateriaalien kehittymisen myötä tapetointi sujuukin jopa ilman ulkopuolista tapiseeraajaa.

– Kaikki tapettimme ovat nonwoven-pohjaisia EasyUp -tapetteja, eli niissä kiinnitysaine laitetaan seinään ja tapettivuota nostetaan kuivana seinäpinnalle, Järviö kertoo.

Tänä keväänä kodin somistajat valitsevat Järviön mukaan entistä useammin tapetoinnin kuin sisäseinien maalaamisen.

– Myös sellainen on huomattavissa, että kaikki seinät uudistetaan harmoniseksi kokonaisuudeksi, tehosteseiniä käytetään vähemmän, Järviö kertoo.

Kukat kukkivat edelleen tapeteissa, nyt pehmeästi ja utuisesti pastellisävyissä. Metallisävyt, kuten pronssi ja kupari pitävät niin ikään tapeteissa pintansa.

Keraamisten laattojen koko on Sari Järviön mukaan edelleen reilu, lattialaatoissa esimerkiksi 60x60 senttiä, seinälaatoissa 30x 60 senttiä.

– Sileän laattapinnan oheen nyt suositaan tehosteena erilaisia struktuuripintoja, esimerkiksi kosteissa tiloissa valkoisen sileän keraamisen laatan piristeeksi rouhevaa kivistruktuuria.

Keraamisia laattoja värittävät harmaan eri sävyt, pastellit sekä aina muodikas musta-valkoisuus.

Järviö kertoo, että rouheva pinta on jujuna myös lattioiden pintamateriaaleissa.

– Eivät ehkä niinkään tietyt kuviot, tai värit, vaan vaikkapa lankkukuosin struktuuri.

– Vinyylikorkki lattiapintana on tuorein tuttavuus sisustusalalla. Ja se onkin mitä miellyttävin: lämmin jalalle, ei kopise ja on helppo pitää puhtaana. Vinyylikorkki on erinomainen valinta lapsi- ja koiraperheille, sanoo Järviö.

Hän korostaa, että muovimatot lattioiden pintamateriaaleina ovat laadultaan reilusti parantuneet.

– Helppohoitoinen laminaatti on niin ikään edelleen suosittu ja mukava valinta, vaikkakin jotkut moittivat laminaattia kovaksi ja kopisevaksi.

– Ammattitaito tulee pitkästä kokemuksesta ja aidosta kiinnostuksesta sisustusalaa kohtaan.