Reisjärven messut järjestetään vappuaattona liikunta- ja ulkoiluteemaisina

Messujen järjestelyvastuussa on Reisjärven kristillisen opiston Yrittäjyyslinja yhdessä paikallisten yrittäjien ja järjestöjen kanssa. Yleisöä odotetaan yli 2500.

Teksti: Reetta ReinmanKuva: Reisjärven kristillinen opisto

Mahtava mahdollisuus oppia, hehkuttaa Reisjärven messujen projektipäällikkö Tuomas Rahkola . Hän opiskelee Reisjärven kristillisen opiston Yrittäjyyslinjalla, joka on Reisjärven messujen järjestelyvastuussa yhdessä paikallisten yrittäjien ja järjestöjen kanssa. Messuorganisaatio muodostuu Reisjärven kristillisen opiston Yrittäjyyslinjan 17 opiskelijasta. Opiston kaikkien linjojen yhteensä noin 150 opiskelijaa ovat messualueella eri tehtävissä, esimerkiksi hoitavat liikenteenohjauksen sekä messuravintolat.

– Kaiken kaikkiaan messujen järjestäminen on valtavan laaja-alainen kokonaisuus, on muun muassa markkinointia, myyntiä sekä monenlaisia käytännön järjestelyihin liittyviä asioita.

Reisjärven messut järjestetään tänä vuonna vappuaattona, lauantaina 30.4. liikunta- ja ulkoiluteemaisina Reisjärven Niemenkartanon koululla ja sen ympäristössä. Messut avaa kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk).

– Messuille osallistuu laaja kirjo liikunta- ja ulkoilualan yrityksiä ja muita toimijoita. Yhteistyökumppanien kanssa messuille on järjestetty mahdollisuus kokeilla uusia liikuntamuotoja ja urheilulajeja, muun muassa jousiammuntaa, melontaa, geokätköilyä ja yleisurheilua, Rahkola kertoo.

Reisjärven messut järjestetään nyt kolmatta kertaa kertaa. Viime vuoden messuilla kävijöitä oli 1500. Tänä vuonna messuille odotetaan yli 2500 kävijää. Ennen messuja julkaistaan messulehti, joka jaetaan alueen reiluun 10 000 kotitalouteen.

– Messujen tulorahoitus koostuu pääsääntöisesti messulehden ilmoitusmyyntituloista sekä näytteilleasettajien messupaikkamaksuista, sanoo Rahkola.

Messuille on yleisöllä vapaa pääsy.

_ Paikallisten yhdistysten ja yritysten osallistumista messuille on madallettu siten, että Reisjärven eri yhdistykset saavat näytteilleasettajapaikasta 50 prosentin alennuksen ja reisjärveläiset yritykset 30 prosentin alennuksen, Rahkola kertoo.

Näytteilleasettajia odotetaan reilua kuuttakymmentä, viime vuonna oli nelisenkymmentä. Messulehden ohella messuista tiedotetaan esimerkiksi julisteilla, joita Reisjärven kristillisen opiston opiskelijat kiinnittävät reilut 400 esimerkiksi alueen kauppojen ilmoitustauluille. Lisäksi messuista on ilmoituksia paikallislehdissä.

– Olemme viime vuodesta triplanneet messujen markkinointibudjetin. Se on nyt parisentuhatta euroa – ja toivottavasti satsaus tuottaa tulosta, sanoo Rahkola.

Reisjärven kristillisen opiston Yrittäjyyslinja on yksivuotinen toisen asteen koulutus. Opiskelijat ovat peruskoulun päättäneitä, 16–17-vuotiaita. He tulevat eri puolilta Suomea. 16-vuotias Tuomas Rahkola on reisjärveläinen. Yrittäjyyslinjan jälkeen hän aikoo jatkaa lukiossa. Lukion jälkeen haaveena ovat kauppatieteiden opinnot.

Opiskelu yrittäjyyslinjalla jakautuu pääasiassa kahteen osaan. Toinen on oman yrityksen pyörittäminen ja toinen messujen järjestäminen. Rahkolalla on kolmen muun opiskelijan kanssa SaagaBooks -niminen yritys. Yrityksen tuotteet ovat kaksi englanninkielistä satukirjaa sekä muistikorttipeli.

– Tuotteemme on suunnattu alle 10-vuotiaille lapsille sytyttämään englannin opiskelun kipinää.

SaagaBooksin tuotteita on tähän mennessä myyty yli 550 kappaletta.

– Parasta palautetta on se, kun lapset ovat iloiten ja nopeasti oppineet satukirjojemme ja muistikorttipeliemme avulla englanninkielistä sanastoa.