Teksti: Ari Stenius

Salibandyn suosio on kasvanut tasaiseen tahtiin eikä tämän päivän nuoren joukkueurheilijan valinta ole enää pelkästään jääkiekon ja jalkapallon tai koripallon ja lentopallon välillä tehtävä ratkaisu.

– Pelasin jalkapalloa kesät ja meidän talviharjoittelulaji oli ”sähly”. Peli alkoi kuitenkin kiinnostaa niin paljon, että siitä tuli päälajini, sanoo Miko Kailiala, 21, joka salibandyliigan yhtenä huippumaalintekijänä valittiin Suomen MM-kisamaajoukkueeseen.

Helsinkiläisen SSV:n joukkueessa pelaava Kailiala pelasi junnupoikana jalkapalloa Turun Palloseurassa, mutta tutustui sählyyn kotiseuduillaan Liedossa.

– Meillä oli alakoulussa jotain näytösjuttuja, joissa pääsi tutustumaan eri lajeihin. Olin seitsemän tai kahdeksan, muistelee ”Miklu” sählykärpäsen ensimmäistä puraisua.

– Saatiin laukoa tutkaan ja se oli jännää. Siinä kävi niin, että keräsin kaveripiiristä joukkueen ja tutkanpitäjästä tuli valmentaja, naureskelee Kailiala lietolaispoikien kipinän leimahdusta.

Jalkapallo oli kuitenkin pitkään salibandya tärkeämpää, mutta hiljalleen kaareva sählymaila ja laji koukutti Kailialan talvilajiin.

Liedon SBS:n hyökkääjän lahjakkuus nähtiin nopeasti ja Turun Palloseurasta tuli kyselyjä teinitykille.

– Tepsistä kyseltiin ja päätin lähteä koittaan, samalla futis jäi, muistaa Miko kesän 2007.

Juniorisarjoissa Miko teki tuhoisaa jälkeä ja hänet nostettiin nopeasti junioreista Salibandyliigaan TPS:n edustusjoukkueeseen.

Kehitys jatkui ja Kailiala valittiin kaudella 2011-12 vuoden poikajunioripelaajaksi Suomessa.

Poikamaajoukkueessa Kailiala oli ollut voittamassa Suomelle alle 19-vuotiaitten maailmanmestaruutta Weissenfelssissä Saksassa.

– Se oli tosi siistiä, sanoo finaalissa Ruotsia vastaan voittomaalin tehnyt Miklu.

Salibandyssa Miklun tulevaisuuden maali on pelata ulkomailla ja sinne hän varmasti pääseekin, mutta ennen sitten ovat edessä kuluvan kauden tavoitteet.

Kesällä 2013 helsinkiläiseen SSV:hensiirtynyt Kailiala ei peittele isoja maalejaan:

– Maailmanmestaruus Göteborgissa ja keväällä oman seuran kanssa suomenmestaruus, paaluttaa Miklu maalinsa.

Unelma MM-kisoista syntyi Saksassa toukokuun 2011 kisoissa.

– Siitä lähtien olen tähdännyt näihin aikuisten kisoihin. Nyt minut valittiin mukaan ja seuraava tavoite on voittaa kisoissa maailmanmestaruus, sanoo Miklu, joka debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012.

Miklu on monipuolinen ja taitava hyökkäyspään pelaaja, jolla on tulinen laukaus – ja kudin nopeudessa häntä on kuulemma turha haastaa.

– Tutkaan ampumisessa on turha tulla haastamaan, tarkkuuspuolella voi kokeilla, hymyilee Miko, joka lupaa hitaimmankin tutkan näyttävän 170-180 kilometriä tunnissa pallolle, jonka hän lähettää matkaan!

Suomen salibandymaajoukkue on aloittanut kisaleireilyn ja pelaa maailmanmestaruudesta Göteborgissa Ruotsissa 5. – 12. joulukuuta.

Miklu on monipuolinen ja taitava hyökkäyspään pelaaja, jolla on tulinen laukaus