Kotimaiset kattaustekstiilit ja astiasarjat kertovat mielenkiintoisia tarinoita suomalaisten taitajien luovuudesta. Niillä on kunnia kattaa juhlapöytä

Teksti: Reetta Ahola ja Henna SireeniKuvat: Henna Sireeni

Vallilan Rio-kangas tuo paitsi väriä, myös modernia ilmettä juhlakotiin. Rio-kankaan kuosi on Riina Kuikan suunnittelema. Materiaali 95% polyesteria ja 5% pellavaa. Arvokkaan elegantti valkoinen kangas on myös Vallilan.

Sekä suolaiset että makeat kahvipöydän tarjottavat tulevat kauniisti esille lasisista tarjoilulautasista. Klassiset valinnat ovat Iittalan Ultima Thule ja Kastehelmi. Molemmista sarjoista löytyy useita kokoja tarjoilulautasia sekä asetteja. Kastehelmeä saa kirkkaan lasinvärisen lisäksi myös harmaana.

Idea Kastehelmen lasipisaroilla koristellusta pinnasta syntyi, kun Oiva Toikka halusi peittää puristelasiin väistämättä jäävät saumakohdat. Näin kehittyi kokonaan uusi pintastruktuuri, joka korosti lasin elävyyttä ja valon heijastumia.

Arabian Lumi-sarjan sekä muotoilultaan että väritykseltään hillityn hienostuneet kahvikupit tarjoavat juhlapöydän kattajalle runsaasti mahdollisuuksia.

Arabian Runo ja Iittalan Taika-sarjoista saa henkevyyttä ja mystiikkaa kattaukseen. Runo-sarjan astioiden pinnoilla elävät eri vuodenajat. Riisuttu talvi on vastakkain runsaan kesän kanssa. Eri tunnelmat syntyvät eri osia yhdistelemällä: erilaisilla kokonaisuuksilla syntyy erilaisia tarinoita.

Klaus Haapaniemen Iittalalle suunnittelema Taika-sarja on yksi viime vuosien upeimpia astiasarjoja. Taikan mystinen kuvitus inspiroi luomaan omia arjen tarinoita. Taika-astioita on helppo yhdistellä myös eri sarjojen astioiden kanssa.

Iittalan Essence viinilasit ovat paitsi tyylikkäät myös erinomaisesti käteen ja suuhun sopivat lasivalinnat. Jokaisen lasin jalassa ja kannassa on käytetty samoja mittasuhteita, siitä sointuvuus.

Kevään väriset rustiikkikynttilät ovat Bolsiuksen.

Ylioppilas lakitetaan suomalaisella Fredriksonin valkolakilla.

Juhlapöydän voi kattaa myös helposti puhdistettavalle akryylivahakankaalle. Kuvan tyylikäs akryylivahakangas on Vallilan.

Birger Kaipiaisen suunnittelema Paratiisi on Arabian rakastettu klassikko. Yksikin Paratiisisarjan osa kattauksessa muuttaa tunnelman ja tekee arjesta juhlan.

Arabian Paratiisi- ja Runo-sarjojen astioiden hehkuvat kuviot ja värit pääsevät hyvin esille, kun niiden alle kattaa hillityn Teema-sarjan valkoisen aluslautasen.

Iittalan Kastehelmi jälkiruokamalja on soma mansikoiden ja kirsikoiden täyttämänä. Nättiin Kastehelmi-jälkiruokamaljaan voi myös rakentaa jokaiselle suolaisen tai makean herkun, mikäli kaikki vieraat istuvat yhtä aikaa valmiiksi katettuun kahvipöytään. Illallisen päätöksenä Kastehelmi-jälkiruokamaljat tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisille jälkiruokaherkuille.

Käsi tavoittaa materiaalin olemuksen paremmin kuin ajatus, sanoi akateemikko Bertel Gardberg. Hänen suunnittelemansa Carelia-aterinsarja viimeistelee hienostuneesti juhlapöydän ja ilahduttaa arjessa. Laaja aterinsarja on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Se on konepesunkestävä.

Pohjolan talven ja jään innoittama Iittalan Ultima Thule on yksi suomalaisen lasimuotoilun ikoneista. Sen orgaaninen pintakuvio tunnistetaan ympäri maailmaa muotoilijamestari Tapio Wirkkalan kädenjäljeksi. Lasi saa elävän pintansa tekniikalla, jossa sula lasimassa hakee muotonsa kaiverretuissa muoteissa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Tapio Wirkkalan syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi Ultima Thule -sarjaan palautetaan aiemmin tuotannossa olleet kaksi lautasta, kuohuviinilasi (kuvassa vsemmalla) ja kaadin sekä tuodaan uutena tuotteena jämäkkä olutlasi.

Iittalan Taika-astiaston suunnitellut muotoilija Klaus Haapaniemi on tunnettu myös Suomen kansallisoopperassa talvella ensi-iltansa saaneen Ovela kettu -oopperan puvustuksesta.