Parantaakseen haavansa!

Yhtä lailla kuin kuusen omia vaurioita, pihkalla voi korjata myös ihmisten ihovaurioita: naarmuja, ruhjeita, palohaavoja ja jopa sieni-infektioita. Kansanparannuksessa pihkan voima on tunnettu pitkään, nykyään pihkavoiteen tehon myöntävät virallisetkin tahot.

Lääketieteen tohtori, ”pihkatohtori” Arno Sipponen todistaa vuonna 2013 tarkastetussa väitöskirjassaan, että pihka todellakin parantaa. Sipposen tutkimusta varten pihkasalvan tehoa testattiin kahdessa potilastutkimuksessa. Ensimmäisessä kokeessa oli mukana 22 vaikeahoitoisista painehaavoista kärsivää potilasta. Tulosten analysointi osoitti, että pihkasalva oli tilastollisesti merkittävästi tehokkaampi kuin vertailuhoito. Pihkasalvaryhmässä kaikki haavat yhtä lukuun ottamatta (94 %) paranivat kuuden kuukauden hoitojakson aikana. Vertailuryhmässä haavoista parani alle puolet (36 %) samassa ajassa.

Toisessa potilastutkimuksessa selvitettiin 10-prosenttisen pihkasalvan tehokkuutta ja käytettävyyttä kroonisten, komplisoituneiden leikkaushaavojen hoidossa. Tutkimukseen osallistui 23 potilasta, ja hoito toteutettiin koti- tai itsehoitona. Kaikki haavat paranivat keskimäärin 43 päivässä.

Haittavaikutuksia ei tässä tutkimuksessa havaittu eikä hoitoa jouduttu lopettamaan yhdelläkään potilaalla.

”Pihka todellakin parantaa.”