– Hirvimetsällä koiran täytyy olla hyvässä fyysisessä kunnossa

Ylivieskalainen Samuli Savela hankki keväällä Hirvensalmelta itselleen jahtikaverin, urospentu Oskun. Norjan harmaahirvikoira on nyt seitsemän kuukauden ikäinen. Syksyn hirvenmetsästyskautta varten Samulilla on Oskulle suuret odotukset.

Teksti: Reetta AholaKuva: Samuli Savela

Hyvien fyysisten ja luonneominaisuuksien lisäksi jahtikoiralla pitää olla ennen kaikkea hyvät metsästysominaisuudet.

– Metsästyskoiran pitää olla sitkeä ja sen pitää pysyä hirvellä.

– Työnjako pitää mennä niin, että koira hakee hirven omatoimisesti, eikä miehen tarvitse kävellä metsässä hirvien perässä; se nimittäin kestää, ennen kuin hirvi antaa periksi, Samuli Savela sanoo.

Hän korostaa, että hirvityöskentely on koiralle kovaa työtä.

– Hirvimetsällä koiran täytyy olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Monesti saatetaan odottaa huonokuntoiselta koiralta jahdissa toimintaa, johon sen fysiikka ei riitä.

Hyvältä hirvikoiralta vaaditaan vakaata luonnetta ja ennustettavuutta.

– Hyvä hirvikoira pysyttelee metsässä ja pitää yhtyettä isäntäänsä.

Viime jahtikausi päättyi Samulilla ikävästi.

– Jahtikauden lopulla oikein lupaava, yhdeksän kuukauden ikäinen Norjan harmaahirvikoirani jäi junan alle, kun se ylitti hirven kanssa junanrataa.

– Nyt on siis uuden hirvikoiran koulutus taas pääosassa tällä jahtikaudella.

– Toivotaan, että Oskusta tulee vähintäänkin yhtä hyvä kuin edeltäjänsä oli. Vielä en osaa sanoa, mitä tästä kaverista tulee, luontokappaleitahan nämä ovat omine luonteenpiirteineen.

– Kovasti tuntuu riistan hajut kiinnostavan, ja vielä tässä vaiheessa tuntuu isäntäkin välillä muistuvan mieleen! Samuli naurahtaa.

Samuli on kouluttanut Oskua opettamalla sille perustottelevaisuutta.

– Kotijoukkojenkin on pärjättävä koiran kanssa, hän huomauttaa.

Samuli korostaa, että jahtitaitoja koira ei opi muualla kuin metsässä.

– Metsäreissua metsäreissun perään.

Samuli on isänsä kanssa vienyt Oskua metsälle useita kertoja viikossa sen jälkeen, kun koirien irtipitoaika elokuussa alkoi.

– Ennen kuin Osku täytti puoli vuotta, en vienyt sitä metsässä sellaisiin paikkoihin, missä se olisi voinut törmätä hirveen.

Kasvavat susikannat huolestuttavat Samulia.

– Liikenne on aina koiralle vaara, mutta vielä suuremman vaaran muodostavat sudet. Susien kanssa ollaan vielä liemessä tämänkaltaisella menolla.

Metsästyskoiran ruokavaliossa Samuli suosii paljon energiaa sisältävää tehdasvalmisteista koiran valmisruokaa.

– Keväällä vaihdetaan hieman kevyempään valmisruokaan, ettei koira pääse jahtikauden ulkopuolella liiaksi pyöristymään.

– Hyvin harvion annan koiralleni ruoantähteitä. Välillä koiran pitää saada purtavaa, silloin tällöin annankin koiralle tuoretta hirven luuta.

Joskus Samuli myös täydentää koiran ruokavaliota ravintolisillä ja ”energiamakkaralla”.

Samuli Savela kuuluu Karhunkämmenen Erä -nimiseen hirviporukkaan.

– Tänä vuonna meillä on kaadettavana kuusi vasaa ja kuusi aikuista hirveä.

”Susien kanssa ollaan vielä liemessä tämänkaltaisella menolla.”
”Hyvä hirvikoira pysyttelee metsässä ja pitää yhtyettä isäntäänsä.”

MITÄ?

Radioluvat kunnossa metsällä

Metsällä käytettyjen laitteiden radiolupien on oltava kunnossa. Metsästysradion hallussapito edellyttää voimassaolevaa radiolupaa, ja laitteita saa käyttää vain niille varatuilla taajuuksilla.

Metsästyksessä voidaan käyttää yhteydenpitoon luvanvaraisia VHF-radiopuhelimia, jotka toimivat 68–72 MHz:n taajuusalueella. Kyseinen taajuusalue on suunnattu kaikille harrastustoimintaan tarkoitetuille radiopuhelimille; sen käyttäjiä ovat metsästäjien lisäksi esimerkiksi moottoriurheilijat, vapaaehtoinen pelastuspalvelu ja tiepalvelu. Koiratutka toimii 155 MHz:n taajuusalueella.

Viestintäviraston ohella myös poliisi ja rajavartiolaitos voivat tarkastaa radiolupia muun metsästyksen valvonnan yhteydessä läpi metsästyskauden.

Lupaa VHF-radiopuhelimelle tai koiratutkalle voi hakea Viestintäviraston sähköisessä asiointipalvelussa. Radioluvan voi hakea ja tulostaa itsepalveluna tunnistautumalla sähköisesti palveluun. Hakemuksen voi palvelun kautta lähettää käsiteltäväksi myös ilman tunnistautumista, jolloin myönnetty radiolupa postitetaan hakijalle Viestintävirastosta.