POIMINTOJA

KauppaSuomi -lehden Poimintoja-palstalle toimitus poimii kiinnostavia välähdyksiä. Tällä kertaa välähtää terveydestä!

K ahvittelu saattaa 29lisätä elinvuosia

Kolmesta neljään kuppia kahvia päivittäin juovat saattavat elää hieman muita pitempään, tuore tutkimus vihjaa. Tulokset eivät paljasta, mistä yhteys johtuu, mutta kahvi voi aiempien tutkimusten mukaan ehkäistä mm. diabetesta.

Kahvin mahdollisia terveyshyötyjä on tutkittu runsaasti viime vuosina ja todennäköisesti kahvi voikin pienentää ainakin diabetesriskiä jonkin verran. Kahvin lisäksi kuitenkin hyvin moni muukin seikka voi selittää nyt havaitut yhteydet, joten tuloksia kannattaa tulkita maltilla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

***

Verenpainelääkkeeksi

palsternakkaa

Riittävä kaliumin saanti tasoittaa lukuisten lähteiden mukaan korkeaa verenpainetta.

Ravinnossa palsternakassa on runsaasti kaliumia. Palsternakka-juures on myös hyvä kuidun lähde. Pienikin pala palsternakkaa antaa keittoihin ja pataruokiin herkullisen aromin. Palsternakan maussa voi aistia persiljaa ja muskottia.

***

Inkiväärillä potkua

ruoansulatukseen

Inkivääri sisältää mm. kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa, jotka kaikki vähentävät kipua ja tulehdusta.

Inkivääri parantaa vastustuskykyä ja tuo potkua ruoansulatukseen, sillä se kiihdyttää verenkiertoa, vähentää turvotusta ja poistaa nestettä kehosta. Jos flunssa iskee, on inkivääri apuna. Kuuma inkiväärijuoma helpottaa flunssan oireita ja vähentää tukkoisuutta.