Oulun ja Iin Kärkkäisen myymälöissä työskentelee uunituoreita merkonomeja. Oppisopimuskoulutuksella suoritetut opinnot toteutti Markkinointi-instituutti. Marraskuun 3. päivä koitti odotettu todistustenjako.

Teksti: Ari Stenius Kuvat: Juha Westerlund

Markkinointi-instituutin luentohuoneessa on hyvä meininki, kuten koko koulutuksessa on ollut kahden vuoden ajan. Vajaan 20 henkilön opiskelijaryhmä oli tehnyt vaikutuksen opettajiinsa, ja toisiinsa. Tutkintoja jakaessa hieno henki näkyi toistuvina halaamisina – olo on upea, mutta haikea.

Syyskuun 2012 osallistujien alun arvailu ja varovaisuus karisi nopeasti kurssin alkaessa ja jatko oli opinnälkää, johon ahmittiin lisätietoa koko matkan.

Tarja Heinon nykyinen työpiste on Kempeleessä, jossa hän työskentelee ostoassistenttina.

Tutkinnon aloittaessaan hän oli myyjänä Oulun Kärkkäisen vaatetuspuolella.

– Olen ollut pitkään kaupan alalla ja aina välillä ajatellut, että olisi hienoa päivittää osaamista. Tilaisuus lähteä myymäläalan lisäoppiin ja saada uusia näkemyksiä tuli aivan kreivin aikaan, Tarja Heino kertoo.

Hän uskoo, että kurssilaisille oli hyötyä siitä, että kaikki olivat samaa porukkaa.

– Varmasti sillä oli positiivinen merkitys. Oma ryhmä, jossa saatettiin töissä peilailla ajatuksia ja puhua asioista. Jos olisi oltu eri työpaikoista, tuskin tätä etua olisi ollut.

Opinnot tarjosivat sitä, mitä Tarja Heino odotti.

– Uusia työkaluja ja näkemystä koko kaupan toimintaan. Yleensäkin saimme varmasti herätteitä pohtia isompia kokonaisuuksia oman työnkuvan kautta.

Kaksi vuotta kestänyt, asiakkaan toiveiden mukaiseksi räätälöity oppisopimuskoulutus päättyi sataprosenttiseen tulokseen: jokainen suoritti merkonomitutkinnon.

– Tämä oli hieno homma, todellinen kädenojennus työnantajalta. Mahtavaa, että tällainen järjestettiin ja että tähän tultiin niin innolla vapaaehtoisesti, toteaa Oulun myymäläpäällikkö Sirkka Luokkanen .

Myyntipäällikkö Timo Koskinen oli samoilla linjoilla:

– Olen tosi tyytyväinen, että niin moni innostui ja että kaikki saivat suoritettua tutkinnon. Hattua voi nostaa koko porukalle, Koskinen kehuu.

Sekä Sirkka että Timo ovat varmoja, että oman väen koulutus tulee korkoina takaisin.

– Tämä on työnantajan satsaus tulevaisuuteen. Meillä on motivoituneita työntekijöitä, jotka ovat kiinnostuneita alasta ja osaamisestaan.

Työn ohessa opiskelu ei ole lasten leikkiä, mutta reilun kahden vuoden opintomatka meni hienosti ja ryhmähenki oli koko ajan hyvä ja toisia tukeva.

– Kaikki palaute viittaa siihen. Työjärjestelyt ja muut säädöt tämän prosessin aikana ovat olleet sen arvoisia. Henki on ollut koko ajan hyvä ja olen huomannut kaikkien tukeneen ja kannustaneen toisiaan, sanoo Sirkka Luokkanen.