Sosiaali- ja terveysministeriö sekä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ovat ehdottaneet, että keliaakikot voisivat siirtyä viljattomaan ruokavalioon. Tätä kerrassaan erinomaista ehdotusta täydennetään suosittelemalla, että Kelan maksamasta vaatimattomasta ruokavaliokorvauksesta luovuttaisiin. Edelleenkään ei luulisi olevan mitään erityistä aihetta kyseenalaistaa päätöstä.

Viljattomuusvaihtoehto ja säästöehdotus on ymmärrettävissä selkeyttämään keliaakikon tilanne: Ei enää gluteenia sisältäviä ruoka-aineita. Onhan hänellä suolistosairaus, joka edellyttää elinikäistä ruokavalion tarkkailua. Eihän tässä voi olla mitään väärää?

Tosi hämmentävää on Keliakialiiton toimeenpanema kampanja ruokavaliokorvauksen ja pohjoismaisia viljoja sisältävän ruokavalion säilyttämisen puolesta osana keliakian hoitoa. Onko tässä jokin koira haudattuna?

Ravitsemusalan virallisen koulutuksen saaneet ammattilaiset (ravitsemusterapeutit ja alan professorit) tukevat Keliakialiittoa ja korostavat kannanotossaan, että on terveydenhuollon ammattilaisten tehtävä ohjata keliaakikoille gluteeniton ruokavalio Käypä hoito -suosituksen mukaisesti.

Onko Keliakialiitolle eduksi, että viljattomaan ruokavalioon ei siirrytä? Vastaus tulee pienen selvittelyn jälkeen.

Keliakialiitto myöntää gluteenittomille ruoka-aineille erityisen merkin (Gluteeniton tuotemerkki), jonka piirissä on tällä hetkellä yli 280 tuotetta. Pitäisikö tästä iloita? Ehkä niin, jos kuulut Keliakialiittoon, sillä silloin tilille rapsahtaa mukava korvaus tuotemerkin käytöstä. Piiri pieni pyörii. Kun lääkäri lukee keliakian Käypä hoito -suosituksia, hän näkee siellä mm. maininnan gluteenittomista tuotteista, joiden listaa ylläpitää Keliakialiitto. Ja taas rapsahtaa euroja Keliakialiiton tilille.

Entä sitten gluteenittomien tuotteiden laatu? Gluteeniton tuotemerkin saaneet ruoka-aineet ovat pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, joista kylläkin on poistettu gluteeni, mutta lisäaineiden luettelo on mittava. Eihän tässä näin pitänyt mennä. Emmekö olekaan hoitamassa keliakiaan sairastuneen terveyttä? Näetkö sinä samat merkillisyydet kuin minä? Onko tämä Keliakialiiton bisneskuvio järkevä?

KUKA?

Christer Sundqvist

KauppaSuomen kolumnisti, filosofian tohtori Christer Sundqvist on monessa liemessä keitetty biologi, yllätyksellinen tietokirjailija, suosittu terveysbloggaaja, ravintoasiantuntija ja monelle tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija.

Löydät lisää luettavaa täältä: http://turpaduunari.fi/ ja http://ravintokirja.fi/