– Kehomme on vahvin vastustuskykyä tukeva tekijä

Ravinto- ja hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälä kirjoittaa KauppaSuomi-lehden lukijoille näkemyksensä vastustuskyvystä.

Teksti: Teemu Syrjälä

Parhaimpia tekoja, mitä voimme tehdä, on alkaa luottaa kehon ja luonnon viisauteen. Jotta voisimme ymmärtää sitä, mikä voimistaa meitä, on hyvä tiedostaa myös asioita, mitkä heikentävät vastustuskykyämme.

Jatkuva stressi ei ole hyväksi kehollemme. Pienissä määrin stressi voi olla kumppanimme, joka nostaa valmiuttamme, mutta pitkään jatkuessaan se syö voimavarojamme.

Henkinen kuormitus on yksi raskaimmista taakoista, joita voimme kantaa. Viha, suru ja huoli laskevat vastustuskykyämme. Raskas kuormitus, jota kannamme pitkän aikaa, tuottaa negatiivisia ajatusmalleja. Näitä ajatuksia keho tulkitsee stressimekanismein ja tuottaa entistä enemmän kortisolia, joka laskee immuniteettiämme.

Jokainen meistä kokee ajoittain stressiä. Nämä tilanteet ja tunteet on mahdollista kokea ja hyväksyä. Tällöin voimme päästää niistä irti ja tuoda rakkautta, turvallisuutta ja luottamusta elämäämme.

Kemiallinen kuormitus on suuri haaste kehollemme. Keho kuitenkin kykenee puhdistautumaan myrkyistä itse, mikäli emme kuormita kehoamme liikaa ja annamme sille peruspalikat toimia hyvin.

Ratkaisu on kovin yksinkertainen ja monille tuttu. Syödään puhtaampaa ruokaa, jossa minimoidaan kemialliset aineet sekä suositaan fermentoituja eli maitohappokäymisellä tehtyjä ruokia ja juomia, jotka auttavat suolistobakteereita tekemään tehtävänsä. Suolisto on merkittävässä roolissa vastustuskyvyssämme.

Haasteellisissa suolistotilanteissa on hyvä suosia hyvälaatuista probioottivalmistetta. Panosta myös vahvaan D-vitamiiniin, sinkkiin, seleeniin, K2-vitamiiniin, C-vitamiiniin ja magnesiumiin. Myös vahvoilla mausteilla, kuten inkiväärillä, valkosipulilla, kurkumalla sekä yrteillä on hyviä ominaisuuksia vastustuskyvylle. Unohtamatta kotimaisia marjoja sekä hyvälaatuisia proteiinin- ja rasvanlähteitä.

Sokeri ruokkii infektioita aiheuttavia parasiitteja sekä vähentää kehomme tärkeitä ravinteita, kuten C-vitamiinia, glutationia ja sinkkiä. Juuri näillä ravinteilla on tärkeä rooli vastustuskyvyllemme. Sokeri myös kuormittaa soluja sekä suosii epänormaalia solutoimintaa.

Keho tarvitsee liikettä, seisomista, kävelyä ja kyykistymistä. Tämän ajan istumailmiö tukkeuttaa kehon omia mekanismeja, joita tarvitsemme terveenä pysymiseen. Huono asento vaikeuttaa myös vastuskykyämme toimimasta täydellä teholla.

Paikallaan oleminen vaikeuttaa lymfajärjestelmämme toimintaa, mikä on äärimmäisen tärkeä ”puhdistuspartio” kehossamme. Solumme tarvitsevat happea, mieluusti syvähengitystä raikkaassa ulkoilmassa luonnon keskellä. Aivan loistava vastustuskyvylle on avantouinti.

Kävely, syvähengitys sekä intensiivisempi, raskaampi painoharjoittelu nostavat hormonitasojamme, mikä auttaa vastustuskykyämme. Harjoittelu antaa kudossoluille happea ja nostaa energiantuotantoa.

Uni ja vesi ovat tärkeimpiä asioita, joilla ruokimme hyvinvointiamme. Jos nukumme liian vähän, nostamme tulehdustilaamme, joka altistaa kaikille perussairauksille. Näin ollen myös vastustuskykymme laskee.

Monet terveysoireista voidaan linkittää riittämättömän veden saantiin. Tai tarkemmin imeytymättömän veden saantiin. Harva putkistovesi on enää käsittelemätöntä vettä, joka imeytyisi kehoomme täydellisesti. Yksi helppo tapa lisätä puhdistettuun veteen mineraaleja on lisätä siihen puhdistamatonta merisuolaa: yksi litra vettä ja yksi teelusikallinen puhdistamatonta merisuolaa ajaa hyvin asian. Toki tämä ei korvaa lähdevettä.

Meditaatio on tehokas tapa nostaa tietoisuuttamme, parantaa aivojen kapasiteettia, vähentää sydänkohtauksen riskiä, parantaa muistia, rauhoittaa keskushermostoa ja näin ollen myös nostaa vastustuskykyä. Vielä voimakkaampi keino parantaa vastustuskykyä on rakastua.

Rakastuminen tuottaa positiivista stressiä keholle. Tämä näkyy elinvoimana, innostuneisuutena, aivokemian muuttumisena, muun muassa serotoniinin, dopamiinin ja oksitosiinin erittymisen nousuna sekä suunnattomana ilona. Kaikki ovat ominaisuuksia, jotka vähentävät stressihormoni kortisolin vaikutuksia, ne laskevat stressitilaa ja nostavat vastustuskykyä.

Luotetaan, vahvistutaan ja pysytään elinvoimaisina. Terveydeksi ystäväni!

”Rakastuminen tuottaa positiivista stressiä keholle.”

KUKA?

Teemu Syrjälä

- Ravinto- ja hyvinvointivalmentaja, kirjoittaja ja tanssija

- 33-vuotias

- Syntynyt Kuusamossa

- Asuu Yli-iissä

- Perheeseen kuuluvat puoliso, ekologinen puutarhurinna Ulla-Maija Takkunen sekä pariskunnan poika Sato-Ensio

- Elämän motto: Elämäntyönä rakkaus tekemiseen