Siirtotyöläiset avun tarpeessa

Teksti: Martti Huhtamäki

ScanLaw Oy:n hallituksen jäsen Erkki Schreck on huomannut epäkohdan, joka on jäytänyt monia Suomessa työskenteleviä venäläisiä, virolaisia, latvialaisia ja liettualaisia, mutta myös puolalaisia ja ukrainalaisia. Heitä on yhteensä jo noin 100 000.

ScanLaw lakiasiaintoimisto on palkannut kielitaitoisen henkilökunnan, joka on kädet täynnä työtä.

Yleinen käsitys on, että juridiset ongelmat painottuvat huumekauppaan, salakuljetukseen, pankkiautomaattien käpälöintiin ja muuhun raskaaseen rikollisuuteen.

Tosiasiassa tuolla linjalla liikkuu vain muutamia kymmeniä Suomenlahden itä- ja eteläpuolisia.

Huijattuja rehellisiä työmiehiä ja -naisia on satoja. Miesten ongelmat ovat useimmiten rakennusaloilla, naisten ravintoloissa.

Entisessä Helsingin Merihaan verotornissa riittää työmaata palkkaturva-asioissa, työturvallisuuden laiminlyönnissä, majoitusolosuhteiden huonossa hoidossa, laittomien irtisanomisten korjaamisessa ja monissa sellaisissa olosuhteissa, joita suomalaiset työntekijät eivät sietäisi hetkeäkään.

– Suomen laki antaa rohkeutta epäkohtien esille tuomisessa, sillä maksumieheksi ei koskaan jää petetty siirtotyöläinen. Viulut maksaa virheitä tehnyt työnantaja tai Suomen valtio. Siitä huolimatta ja tästä tietämättöminä monet asiakkaamme ovat pelänneet tuoda asioita esille, Erkki Schreck rohkaisee sorrettuja.

– Oikeudenmukaiseen kohteluun kuuluvat rehdit ja sovitut menettelytavat. Se koituu hyödyksi kaikille osapuolille, myös töiden teettäjille, Schreck sanoo.

– Ei kaikilla ole ongelmia, mutta väärin kohdeltujen aiheuttamat heijastusvaikutukset tilapäisesti työskentelevien osalta ulottuvat jopa työmiesten kotimaihin ja kotioloihin. Pettymykset ja suoranaiset petokset eivät myöskään kohenna Suomen ja suomalaisten mainetta rajojemme toisella puolella. Ärtymyksestä voi joutua maksamaan hinnan jopa viaton suomalainen turisti, toiminnastaan venäjänkielisessä Sputnik-radiossa kertonut Schreck totesi.

Vaikka epäkohtia on jo pystytty poliisin ja ammattiyhdistysväen yhteistoiminnalla poistamaan, Schreckin mukaan edelleen löytyy vanhan Solifer-matkailuvaunun tunkkaisista uumenista kuusi omalla vuorollaan majoittuvaa ja Suomea rakentavaa virolaista 12 tunnin aikana.

– Silloin kun he siirtyvät työmaalle, seuraavat kuusi miestä palaavat samaan kolkkoon hotelliin oman työvuoronsa päätyttyä, Schreck valottaa epäkohtien tasoa.

Huolimattomuus on aiheuttanut jopa hengen lähtöjä.

– Kahden työmiehen kuolema sortuneessa kaivannossa on yhä selvittämättä, hän toteaa ja korostaa ongelmien estämistä ennakolta.