Sudet ovat tappaneet metsästyskoiria ja lampaita ympäri Suomea

Susivahinkoja on tapahtunut tänä syksynä poikkeuksellisen paljon. Susien tappamiksi on joutunut etenkin koiria ja lampaita.

Sudet ovat tänä syksynä käyneet jo kymmenien metsästyskoirien kimppuun.

Varmuudella parikymmentä koiraa on saanut surmansa susien hyökkäyksissä. Ainakin toinen mokoma on ollut vähältä piti -tilanteita, joissa koira on päässyt sutta pakoon.

Susista on ollut riesaa erityisesti Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Myös Pohjois-Pohjanmaa saa yhä useimmin osakseen susista.

Jo viime syksynä susitilannetta pidettiin pahana. Nyt tilanne on kärjistynyt entisestään.

– Ei tässä ole enää minkäänlaista järkeä. Koko ajan pitää selvitellä ja kytätä, onko alueella susia vai ei. Eikä mihinkään ennakkotietoihin voi luottaa, kun sudet ovat vikkeliä kintuistaan, taittavat matkaa hetkessä useita kilometrejä. Parempi on sen takia pitää ajuri vaan kotikonnuilla ja yrittää selvittää sille, että mikset veikkonen pääse jänismetälle. Eihän elikko sellaista ymmärrä, kun ennen on tottunut juoksemaan tuolla kaikki viikonloput, tuohtuu Eikaksi itseään kutsuva, Pohjois-Karjalassa asuva 58-vuotias metsästäjä.

Myös tuotantoeläimet ovat saaneet susista osansa. Sudet ovat tappaneet etenkin lampaita kesän ja syksyn aikana enemmän kuin miesmuistiin. Viikottain on lehdistä saanut lukea pitkin Suomea tapahtuneista tapoista.

Esimerkiksi Kivijärvellä Keski-Suomessa sudet kävivät lammaslauman kimppuun syyskuun loppupuolella. Sudet olivat tappaneet 17 lammasta, ja lisäksi piti lopettaa seitsemän pahoin raadeltua lammasta.

Lampurille aiheutui susihyökkäyksestä tuhansien eurojen tappiot.

Suomen eteläisin noin kymmenen suden lauma, joka elää Hanko-Salo -akselilla, näytti mahtinsa elokuun lopussa. Kiskossa Kirkkojärven rannalta löytyi 13 lammasta kuolleena suden hyökkäyksen jäljiltä. Osa lampaista oli syöty, osa tapettu ja osa oli hukkunut paetessaan susia järveen.

– Koko kesän ja alkusyksyn sai pelätä, koska sudet käyvät lampaiden päälle. Meillä säästyttiin sentään, mutta tutulta lampurilta Savosta hukka tappoi kolme lammasta syyskuun puolella, kertoo Markku Syrjälä .

– Ei se fiiliksiä tosiaan paranna, kun tietää, että sudet pyörivät melkein nurkissa täällä Pohjanmaallakin. Ennen ei sitä riesaa ollut, nykyisin tilanne alkaa olla paha.

Syrjälä sanoo, ettei uskalla edes ajatella, mitä tuleva kesä tuo tullessaan.

– Niin pitkälle en halua edes ajatella. Nyt ovat sentään turvassa lampolassa.

Kannanhoidollisten sudenkaatolupien lisäämistä pohditaan parhaillaan maa- ja metsätalousministeriössä.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) pitää mahdollisena, että kannanhoidollisten sudenkaatolupien määrää lisätään tänä syksynä.

– Susikanta on edelleen vahvistunut. Tämä voi näkyä myönnettävien lupien määrässä, Tiilikainen kertoi syyskuussa.

Viime vuonna kannanhoidollinen metsästys onnistui Tiilikaisen mukaan hyvin. Tulokset kertovat hänen mukaansa sen, että kanta kestää metsästyksen.

Tiilikainen on painottanut, että kannanhoidollisten lupien lisäys edellyttää vastuullisuutta metsästäjiltä.

Viime kaudella Suomen riistakeskus myönsi 24 poikkeuslupaa susien kannanhoidolliseen metsästykseen. Valituksista johtuneiden hallinto-oikeuksien toimeenpanokieltojen vuoksi myönnetyistä luvista vain 19 oli käytössä. Poikkeusluvilla kaadettiin 17 sutta.

Tavallinen uutinen

Lehdistä on joutunut viikoittain lukemaan, kuinka sudet ovat tappaneet tai repineet metsästyskoiria.

Sotkamon lehdessä 10. lokakuuta oli hyvin tavanomainen uutinen tälle syksylle:

Sotkamon Metsästysseuran hirvijahti keskeytyi ikävällä tavalla Tipaksella lauantaina illalla. Susi hyökkäsi kesken hirvenhaukun koiran kimppuun.

Susi oli purrut koiraa voimakkaasti niskasta. Koiran pelasti vankka kaulapanta, jonka ansiosta puremasta ei tullut tappavaa.

Koiralla oli todettu lihaksissa miehen sormen mentäviä reikiä suden hampaiden jäljiltä. Lisäksi susi oli tokaissut koiraa takaosasta.

Koira raahautui itse tielle. Koira vietiin välittömästi eläinlääkääriin.