Poppamies muistuttaa, että grillatessa ja savustaessa maltti on valttia

Marko Sukselle matka chilien maailmaan on osoittautunut mielenkiintoiseksi tutkimusmatkaksi. Mitä enemmän erilaisia chilejä maistaa, sitä enemmän oppii erottamaan niiden makujen lukuisia vivahteita.

Teksti: Reetta Ahola

Nokialla ohjelmistojen parissa työskennellyt insinööri Marko Suksi reissasi työnsä puolesta paljon maailmalla. Matkalaukkuun kertyi vallankin USA:n tuliaisina isot määrät jytkyjä mausteta, ennen kaikkea chilikastikkeita.

Pikku hiljaa omasta innostuksesta ja kaverien kannustuksesta Suksi ryhtyi pohtimaan oman chilimausteiden markkinointiin keskittyvän tuotemerkin sekä verkkokaupan perustamista.

Poppamies syntyi 2008. Valikoimissa on muun muussa chilimaustettuja maustekastikkeita, salaattikastike- ja dippimausteita sekä chilillä maustettuja makeisia.

Ypäjältä kotoisin oleva, Tampereella asuva, 38-vuotias Marko Suksi kertoo, että hän on ollut aina kiinnostunut ruoanlaitosta. Yläasteella hän valitsi kotitalouden valinnaisaineeksi.

Jo pikkupoikana hän kokeili innostuneena, kun maailmalla paljon liikkunut tätinsä toi Markon kotiin mausteita tutustuttavaksi.

– Kun omaa rakkauden ruokaan, niin kuka tahansa meistä voi kehittyä erinomaiseksi ruoanlaittajaksi, hän kannustaa.

Chilin tulisuuden ohella Marko Suksi on ihastunut myös chilin monimuotoisuuteen.

– Chilin tulisuusasteita on suuri kirjo, jokainen varmasti löytää chilin tulisuuden suhteen oman mukavuusalueensa. Ruoanlaitossa chili on hyvin monipuolinen, se sopii myös makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin sekä suklaan maustajaksi.

Hän sanoo chilin olevan erinomainen ruoan aromien esille nostaja.

– Kerma pyöristää maut, chili nostaa aromit esille.

Sukselle matka chilien maailmaan on osoittautunut mielenkiintoiseksi tutkimusmatkaksi.

– Mitä enemmän erilaisia chilejä maistaa, sitä enemmän oppii erottamaan chilin lukuisia makuvivahteita.

Paitsi chiliasiantuntija , Marko Suksi on myös grillaamisen ja savustamisen asiantuntija. Hän muistuttaa, että grillatessa ei saa olla kiire.

– Monesti grillaajat tekevät kaksi perusvirhettä: Hätäillään grillaamaan liian kuumassa lämpötilassa ja lämpötilan ei anneta asettua kunnolla ennen aloittamista.

Uuden grillihankinnan kanssa Suksi kehottaa tutustumaan huolellisesti grillin ominaisuuksiin.

– Esimerkiksi grillin ilma-aukkojen säätelyä on hyvä kokeilla ja opetella, hän sanoo.

Suksi kannustaa kokeilemaan rohkeasti myös kasvisten, hedelmien ja juustojen kuin tuttujen grillattavien eli erilaisten lihojen, kanankoipien ja makkaroiden grillaamista.

– Grillin keskilämmöllä eli 140–170 asteessa pystyy grillaamaan vaikka mitä! hän innostaa.

Sähkögrilli-, kaasugrilli- vai hiiligrilli?

– Käyttötarkoitus ratkaisee, mutta jos esimerkiksi grillaa naudan pihviä, jossa pihvin pinta on saatava nopeasti erittäin kuumaksi, niin silloin hiiligrilli on paras valinta, Suksi vastaa.

Myös savustinvalinnaksi sopii Suksen mielestä niin sähköinen, puinen kuin hiilinen vaihtoehto.

– Sähkösavustin on kätevä esimerkiksi kalaa savustaessa, tosin sähkösavustimen vastukset ovat monesti kiinteitä, ja näin ollen lämpötilaa ei saa säädeltyä. Lämpimällä, tyynellä kesäilmalla sähkösavustimella savustettaessa lämpötila saattaa nousta liian kuumaksi, ja savustettava tuote voi kuivua.

Suksi muistuttaa, että maltti on valttia myös savustettaessa.

– Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa jenkkisavustajien lempisanonta: low–slow eli matala savustuslämpötila ja pitkä savustamisaika.

Lihaa savustaessa hän muistuttaa seuraamaan lihan sisälämpötilaa.

Savun määrän suhteen Suksi kehottaa myös olemaan maltillinen: ettei ruoasta tule liian pistävän savunmakuinen, mutta niin, että savu aistikkaasti maistuu.

– Kannattaa kokeilla, mikä on omaan makuun sopiva savun määrä.

Mikä on parasta suolaa savustukseen?

– Minä olen kyllä merisuolamiehiä! vastaa Marko Suksi.

Meheviä reseptejä löydät osoitteesta: www.poppamies.fi

”Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa jenkkisavustajien lempisanonta: low–slow eli matala savustuslämpötila ja pitkä savustamisaika.”

Raaka-aine Savustusaika Markon suosikki

Porsaan liha 1,5 h 3-4 h

Nauta 2 h 2-3 h

Broileri 0,5 h 0,5 h

Kala 0,5-1 h 0,5 h

Juusto 0,25 h (15 min) 0,25 h

Kasvikset 0,25 h (15 min) 0,5 h(15 min)