Teksti: Ari Stenius

Soitan toista kertaa elämässäni Erkki Palviaiselle. Taas on heti sama fiilis: ”hei me lennetään”.

Ravintofilosofi Palviainen on entisensä, hän puhuu terveellisen ruoan puolesta – intohimoisesti, mutta uskottavasti.

Mies on innoissaan ja juttua tulee: - Oregonissa on meteoriitin tekemä järvi 1260 metrin korkeudessa, siellä paistaa aurinko 330 päivää vuodessa ja vieressä sammunut tulivuori. Sieltä saamme villilevää, huippulaatua!

Palviaisen puheessa on alansa ihmisen intoa ja villilevä on löytö, joka tulee Kärkkäisen hyvinvointiviikon Lahden keskiviikkoon tarjolle poikkeuksellisella tavalla.

– Se on puhdasta, paljon mineraaleja. Keskiviikkona pakastevillilevää tulee tarjoukseen, jota ei ole nähty: rahat takaisin, jos et ole tyytyväinen, paukauttaa Palviainen!

Viime keväänä Palviainen pukeutui, sanojensa mukaisesti, Kärkkäisen verkkareihin ja jätti saarnajan pojalle hyvin sopineet luentokeikkansa, miksi?

– Viime keväänä sain tilaisuuden tulla vastaamaan Kärkkäisen luontaistuotteiden valikoimasta.

– En ollut ollut tulossa, mutta sain tarjouksen, josta oli mahdoton kieltäytyä, kertoo Palviainen tavaratalon kaappauksesta.

Tornado alkoi saman tien pyyhkiä, sillä Palviaisen aikuiselämän mittainen uteliaisuus terveelliseen ruokaan ja toive asiakasystävälliseen hintaan sai perustan jolta ponnistaa.

– Tavoite on idealistinen, mutta tavoitteeni on nostaa laatua ja laskea hintaa, pyrkiä terveysruuissa eurooppalaiseen ja maailman hintatasoon, paaluttaa Palviainen.

– Se on mahdollista. Pitää uskaltaa tehdä asioita ja katsoa maailmalle. Meillä on noin puolitoista tuhatta luontaistuotetta nyt, osa vaihtuu ja uusia tulee koko ajan, kertoo Erkki.

– Minua, kuten varmasti monia muitakin puhtaita ja terveellisiä ruokia etsiville, on ruoan hinta vaivannut. On ollut olo, että raha ei riitä mihinkään muuhun, jos ostaa laatua. Liian kallista olemme miettineet, siihen haen muutosta, sanoo Palviainen.

Uudet tuotteet ovat entistäkin parempia ja ravintofilosofi Palviainen aikoo esitellä ”löytöjään” keskiviikon hyvinvointipäivänä.

”Rahat takaisin, jos et ole tyytyväinen” -moukaritakuulla tarjolle tuleva ”Oregon villilevä” ei ole ainoa herkku Palviaisen kattauksessa.

– Ei, ei ole. Jos joku luulee, ettei terveellinen ruoka voi olla hyvää, suorastaan herkullista, hän erehtyy, sanoo Palviainen ja lupaa hämmentävän hyvät maistiaiset.

Näytille ja myyntiin tulevat ravinnetiheät uutuustuotteet, jotka vaikuttavat ihoon, hiuksiin, sidekudoksiin ja ovat markkinoiden edullisimmat – ja laadukkaita, todella laadukkaita.

– Tutustumme keskiviikkona eri brändeihin ja tulemme yllättämään asiakkaamme, lupaa Erkki ja tarkoittaa me-sanalla ravintoasaintuntija ja -ohjaajaa Ami Jatilaa, joka tulee myös esittelemään ja kertomaan tuotteista.

– Olet innostunut näistä uusista jutuista. On hienoa päästä Lahteen mukaan. Olen huomannut työssäni, kuinka palkitsevaa on löytää asiakkailleni oma lajikohtainen ruokavalio, joka toimii terveyden tukipilarina, sanoo Espanjasta Lahteen keskiviikoksi ehtivä Ami.

Amin matka Lahdesta jatkuu loppuviikosta Kärkkäisen pohjoisempiin tavarataloihin.

Ami Jatila on samoilla linjoilla Palviaisen kanssa.

– Oikea ruoka on ihana nautinto ja siitä saatu terveys tuo energiaa! Täydennän usein kokonaisuutta hyvillä ja laadukkailla lisäravinteilla, sanoo Ami.

– Suunnitelmallisuus, oikea tieto ja ohjaus ovat tärkeitä paloja kokonaisuudessa, sanoo Ami ja lupaa keskiviikossa olevan paljon hyvää tietoa.

Erkki Palviainen väittää, että oikeat ja terveelliset valinnat ovat hyvänmakuisia – ja paljon muuta.

– Amin sanoin, valinnat ratkaisevat. Voit paremmin eikä se ole edes vaikeata. Uudet tuoksut ja herkulliset maut – uutta, sitä kyllä, mutta varmasti hyvää, takaa Erkki.

Palviainen lupaa maistiaisia ja infoa, mutta muistuttaa terveys- ja kauneusalan tuotteiden myynnin varaslähdöstä.

- Lahdessa pannaan saman tien terveys- ja kauneustuotteet tarjoukseen jo keskiviikkona, lupaa Palviainen.

Vielä, lastenriimiä mukaillen: jos Kärkkäiselle menet nyt, niin takuulla yllätyt:

– Aivan varmasti. Tulet kuulemaan rasvan ja levän ilosanomaa! Tarjoan rasvakahvia ja lusikan pyörähdyksellä muutan puuroklöntin velliksi, sanoo Palviainen.

Ja paljon, paljon muuta!