Pitkälle kilpapyöräilyreissulle valmistaudutaan ympäri vuoden

Heinäkuussa pyöräiltävän, 420 kilometrin pituisen Syöteajon puuhamies Mikko-Antero Savolainen treenaa 4 000 pyöräilykilometrin vuosivauhdilla. Tärkeää on myös lihashuolto. Savolainen luottaa kasvisvoittoiseen ruokaan.

Teksti: Reetta Ahola Kuvat: Hannu Eräluoto

Vähintään parituhatta pyöräilykilometriä tulee olla alla, ennen kuin voi ajatella osallistuvansa Syöteajoon tai mihinkään muuhun pitkän matkan kilpapyöräilytapahtumaan. Näin toteaa Syöteajon toinen puuhamies, oululainen Mikko-Antero Savolainen.

Savolaisen ja Seppo Rajaniemen tulevana kesänä sadan pyöräilijän tapahtumaksi laajentama Syöteajo pyöräillään nyt 11. kerran.

Lähtö on lauantaiaamuna 18. heinäkuuta Nallikarin parkkipaikalta Oulusta, takaisin samassa osoitteessa ollaan sunnuntaina alkuillasta. Ennen startteja sekä matkojen jälkeen on alku- ja loppuverryttelyt.

– Lisäksi pyöräilijöillä on mahdollisuus ostaa hierontaa sekä ammattilaisten tekemää kinesioteippausta.

Yhteensä pyöräilykilometrejä Syöteajossa tulee 420. Lauantaina ajetaan Pikku-Syötteelle, siellä yövytään ja sunnuntaina ajetaan sama matka takaisin.

– Matka taittuu 20–25 pyöräilijän ryhmissä kokeneen pyöräilijän ohjaamana, noin 30 km/h nopeudella, Savolainen kertoo.

– Porukan peesi on merkittävä apu, hän korostaa.

Ensiapu- ja huoltotarvikkeilla sekä pyöräilijöiden matkatavaroilla varustetut huoltoautot seuraavat ryhmiä. 130 euron osallistumismaksuun sisältyy täydellinen ruokahuolto. Vesi-, urheilujuoma- ja -geelitankkausten

lisäksi kurvataan tauoille muun muassa Kierikkikeskukseen ja Kuusamotien varrella olevaan Juustolaan. Livon kyläkoululla ja Airan pitopalvelussa tarjotaan ateriat. Pikku-Syötteellä on lauantai-illalla seisovapöytä ja sunnuntaiaamuna aamiainen.

Helsingistä viitisen vuotta sitten Ouluun muuttanut, logistiikka-alalla työskentelevä, 50-vuotias Savolainen treenaa vuositasolla 6000–8000 pyöräilykilometrin verran. Syöteajoon mennessä hänelle kertyy kilometrejä noin 4000.

– Teen pyöräilylenkkejä ympäri vuoden, mutta talvella toki vähemmän. Peruskuntokaudella mennään matalalla sykkeellä, kesää kohti tehot kasvavat.

Kerrallaan Savolaisen talviset 70–80 kilometrin ja kesäiset 100–120 kilometrin pyöräilylenkit kestävät nelisen tuntia. Lisäksi hän hiihtää, ui, juoksee sekä treenaa kuntosalilla ja harrastaa spinningiä. Kesällä ohjelmassa on myös retki- ja maastopyöräilyä.

Viimeisinä viikkoina ennen Syöteajon kaltaista maratonpyöräilyä Savolainen neuvoo treenaamaan mielellään liian vähän kuin liikaa.

– Väsyneenä ei kannata lähteä pitkälle reissulle.

Pari päivää ennen starttia hän kehottaa syömään reilummin hyviä, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Päivää ennen koitosta on syytä juoda runsaammin.

– Pyöräilymatkalle kivennäisainepitoisen urheilujuoman joukkoon on hyvä vielä lisäksi tipauttaa parisen suolakidettä kramppien ja väsymisen estämiseksi; hikoillessa haihtuu paljon suoloja.

Savolainen on jättänyt turhat sokeri ja valkoiset jauhot ruokavaliostaan. Kasviksia hän syö runsaasti ja pitää silloin tällöin kasvisruokapäiviä. Kasvikunnan proteiinilähteistä hän käyttää runsaasti papuja. Kalasta hän tykkää, kanaa suosii, punaista lihaa syö harvemmin. Rasvana Savolaisella on voita, oivariinia sekä oliiviöljyä.

Lisäravinteista hänen listallaan ovat C- ja D-vitamiinit, omegat sekä monimagnesiumtuote, jonka hän ottaa ennen nukkumaanmenoa.

Pyöräilylenkille Savolainen suosittelee hengittävää kerrospukeutumista.

– Pyöräilykengän pitää olla keveä ja pohjastaan jäykkä, kengän ei saa joustaa yhtään. Pitkällä maratonreissulla pitää olla tuttu ja toimiva kilpapyörä, tärkeimmät säädöt koskevat ohjaustangon ja satulan korkeutta.

– Cyclocross-pyörät soveltuvat monipuolisten ajo-ominaisuuksiensa johdosta erinomaisesti ympärivuotiseen käyttöön, niin maantiepyöräilytreeneihin kuin työmatkoillekin. Cyclocrossin runkomitoituksessa on yleensä tilaa kapeille nastarenkaille tai lokasuojille, Savolainen toteaa.

Syöteajosta netissä www.otc.sporttisaitti.com

– Pyöräilykengän pitää olla keveä ja pohjastaan jäykkä, kengän ei saa joustaa yhtään.