Nykyisen valtiovarainministeri Stubbin sanoin "kun politiikka on rikki". Mitä se tarkoittaa? Mielestäni ainakin yksi syy on se, että esimerkiksi eduskunnasta puuttuu nykymenolle vaihtoehto. Vasemmalta laidalta se puuttuu, ollaan vähän samaa mieltä. Tälle kapitalistiselle talousjärjestelmälle perustuvaan ideologiaan ei löydy vasemmistoksi itseään sanovilta puolueilta vaihtoehtoista agendaa. Ne ovat kadottaneet oman historiansa yhden tärkeimmän asian, ideologian, sen myötä on mennyt myös ihanteet. Poliittiselta toiminnalta on mennyt pohja pois, suuri linja, näkemys maailmasta, ihanne ja usko maailman muuttamisen on unohdettu. Jäljelle jää vain reformien kautta puolustautuminen tätä nykymenoa vastaan, sitäkin toki tarvitaan.

Katselen nykyisen eduskunnan toimintaa ikään kuin näytelmää. Esiin astuu hallitus: Sipilä ja muut kepun piilokokomuuslaiset: Berner, Rehn, Vanhanen. Kokoomus, ensin EK:n käsikassarana Stubb, perässään muutama etelärannan luotettu palvelija. Persut otetaan mukaan, kun lupaavat olla hiljaa. Näytelmä alkaa. Sipilä astuu esiin ja kertoo, että Suomen talous on sellaisessa tilassa, että nyt täytyy kaikkien uhrautua. Selvitäksemme tästä joudumme leikkaamaan teiltä neljä sormea pois, mutta, sen jälkeen voimme jatkaa samoin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Muu hallitus taputtaa. EK on tyytyväinen.

Oppositio: Lavasteissa seisoo piilokoomuslaisten demareiden eliitti takaamassa, että puheet menevät oikeaan suuntaan: Lipponen, Ahtisaari, Liikanen, Jaakonsaari, Urpilainenkin on päässyt mukaan.Vasemmistoliittoa tarkkailee uteliaisuuttaan Siimes.

Salissa: Lindman nousee järkyttyneenä ja ilmoittaa, että ei käy. Täysin väärin, meidän mielestämme riittää, että leikataan vain kolme sormea ja kaikki on hyvin. Muu oppositio taputtaa. Myös lavasteista kuuluu hyväksyvää mutinaa. Näytelmä loppuu.

Tällaista on politiikka ilman idelogiaa, reformistista, sekin on tärkeää. Tästä syystä politiikka on rikki. Periaatteessa ollaan vähän samaa mieltä.

Ay-liikkeellä on vähän samankaltainen ongelma. Ollaan nielty tämä porvarillinen ideologia sellaisenaan. On nielty liki 0:llaa olevat palkankorotukset ja hyväksytty tulevat tarkistukset maksettaviksi vero-alennuksien kautta, eli se, mikä pitäisi työnantajien maksaa, siirretään yhteiskunnan kontolle. Kokoomushan pitää ykköstavoitteenaan kilpailukyvyn esteiden poistamista, ja pahin estehän on työntekijöiden palkat. Tässä on selitys oikeiston suopeudesta tähän harjoitettuun maahanmuuttopolitikkaan, saadaan työpaikoista kilpailua, kuten kansanedustaja H Harkimo sanoi A-Studiossa. Suomeksi sanottuna saadaan halpatyövoimaa polkemaan alan jo muutenkin matalia palkkoja. Tätä tavoitettahan he toteuttavat EK:n toiveen mukaan. Tämä on heidän ideologiansa mukaista toimintaa. Mikä on palkansaajien edunvalvontaa hoitavien ideologia? Ay-liike on ollut yksi toimija, että näin on menetelty. Onko tässäkin jotain unohdettu? Missä on heidän maalinsa? Uskotaanko, että EK joskus lopettaa tämän leikkauslinjansa. Vai pitäisikö vain vilkaista hiukan taaksekin päin. Olisiko sieltä toimintamallia nykypäiväänkin? Siellä tehtiin ja luotiin nämä nykyiset edut ja asiat, mitä te nyt myytte työnantajille pala kerrallaan. Kauanko ja paljonko teillä on mielestänne vielä varaa myydä?

Lopuksi avoin kysymys valtiovarainministeri Stubbille. Milloin minä voin mennä hammasharja povitaskussa, kelakortti toisessa ja aamutossut toisessa kädessä ilmoittautumaan esimerkiksi Terveystalon tai Diacorin vastaanotolle leikkauttamaan lonkkani?

Veikko Nurminen

Lahti