Koeajossa Toyota Avensis 1.6 D-4D Active Sedan

Suomen teillä liikkuu yli 82 000 Toyota Avensista.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

Toyota Avensis on yksi suomalaisten autoilijoiden kestosuosikeista. Malli on pysynyt myyntilistojen kärjen tuntumassa vuodesta toiseen. Tänä päivänä Suomen teillä liikkuukin yli 82 000 Avensista. Nyt tämä kestosuosikki on entistä houkuttelevampi paremman varustelun ja nautinnollisemman ajokokemuksen ansiosta.

Ulkoisesti uutuus erottuu erityisesti keulan osalta. Uusien ajovalojen myötä keulan ilme on hyvin virtaviivainen. Keulalla on LED-päiväajovalot, joiden kuvio toistuu LED-takavaloissa. Avensikseen on saatavissa BI-LED-ajovalot, eli sekä lähi- että kaukovalot toimivat LED-tekniikalla. BI-LED-ajovalot tarjoavat todella hyvän valotehon, minkä huomaa parhaiten valaisemattomilla tieosuuksilla. LED-valojen sävy on lähempänä päivänvaloa, minkä ansiosta LED-valot ovat myös mukavampi silmille.

Koeajoimme neliovisen sedan-mallin 1.6 D-4D-moottorilla ja Active-varustelulla. Tämä Active-varustelu on ehkä houkuttelevin vaihtoehto, sillä se sisältää mm. automaattisen ilmastoinnin, Toyota Touch -mediakeskuksen 8” kosketusnäytöllä, peruutuskameran ja 16” kevytmetallivanteet. Ajomukavuutta ja -turvallisuutta parantavat mm. sadetunnistin, kaistavahti, kaukovaloautomatiikka ja liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä.

Lisävarusteena saatavien Plus ja Comfort -pakettien avulla Active-mallista saa todella näyttävän ja herkullisesti varustellun paketin. Active Plus-paketti sisältää navigoinnin, BI-LED-ajovalot, kääntymisvalotoiminnon, 17” vanteet ja takalasien tummennukset. Kun tähän vielä lisätään Comfort-paketin mukana tulevat avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä sekä nahka-Alcantara sisustus, on varustelu lähes täydellinen.

Comfort-paketissa voi valita sisustuksen väriksi joko harmaa-musta -yhdistelmän (Lunar Grey) tai tämän selvästi persoonallisemman Golden Copper-värityksen, joka sisältää tumman ruskeat koristelistat sekä ruskeat Alcantara-somisteet istuimissa. Plus-paketti nostaa auton hintaa moottorivalinnasta riippuen 1000-1400 euroa, ja Comfort-paketti 1800-2000 euroa. Avensis sedan-malliston hinnat alkavat 25 303 eurosta ja Touring Sports-farkun 26 659 eurosta. Tämän 1.6 D-4D Active Sedan-mallin lähtöhinta on 29 385 euroa.

Moottorivaihtoehtoja on viisi. Bensamoottoriksi on tarjolla 1.6, 1.8 ja 2.0 -litraiset Valvematic-bensamoottorit (132-152 hv). 1.8 on saatavissa myös portaattomalla Multidrive S –automaattivaihteistolla ja 2.0-litraisen yhteydessä se on vakiona. Bensiinimoottoreilla kulutuslukemat ovat 5,9-6,4 l/100km ja CO2-päästöt 138-148 g/km.

Dieselvaihtoehdot ovat täysin uusia D-4D-moottoreita. Tämä 1.6-litrainen tarjoaa 112 hv ja 270 Nm. Runsaan väännön ansiosta moottori tuntuu todella reippaalta. Mukavan suorituskyvyn lisäksi moottori on todella taloudellinen. Sedan-mallin yhdistetty kulutus on 4,2 l/100km ja CO2-päästöt 108 g/km. Automaattivaihteistoa ei ole saatavissa dieselmoottorin yhteyteen, mutta ainakaan itse en jäänyt sellaista edes kaipaamaan. Tämä dieselmoottori on todella nautinnollinen ajettava hienosti toimivan 6-vaihteisen kanssa. Vielä tehokkaampaa dieselmoottori kaipaavalle on tarjolla 2.0 D-4D (143 hv ja 320 Nm).

”Mukavan suorituskyvyn lisäksi moottori on todella taloudellinen.”
”Keulalla on LED-päiväajovalot, joiden kuvio toistuu LED-takavaloissa.”