Nuoruuden haaveesta tuli totta

Vähäkyröläinen Lasse Reinman ihaili nuorena miehenä Amerikan autoja. 1990-luvulla nuoruuden haaveista tuli totta: Ford Mustang saapui laivalla USA:sta Suomeen.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Pirkko Reinman

Vähäkyröläiset Pirkko ja Lasse Reinman ovat hankkineet Ford Mustang JXC-3:n kesällä 1992.

– Auton hankinta oli meille yksinkertainen prosessi. Hankinnan hoiti Suomesta käsin tyttäremme mies. Hänellä oli USA:ssa Virginiassa tuttava, joka siellä suoritti auton hankinnan ja siihen liittyvät toimenpiteet.

Kyseinen Ford Mustang oli ollut vain yhdellä omistajalla, vanhemmalla tuomaripariskunnalla.

– Auto oli erittäin siisti, hyvin pidelty eikä siinä ollut minkäänlaisia kolhuja.

Auto tuli USA:sta laivalla.

– Otimme sen kansilastina, koska rahti oli kolme kertaa halvempi kuin konttikuljetuksena.

Auto matkusti välin Portsmouth – Gothenburg – Helsinki, ja saapui Helsingin Länsisatamaan 23.8.1992.

– Jännityksellä odotimme, miltä auto näyttää pitkän merimatkan jälkeen. Iloksemme totesimme, että autoon ei ollut tullut minkäänlaista vahinkoa eikä kolhua matkan aikana, mutta melkoisen likainen se oli pitkän matkansa jälkeen.

Satamassa auto siirrettiin varmuusvarastoon, josta se noudettiin lavetilla kuljettaen Vähäänkyröön.

Lasse Reinman , 76, ihaili nuorena miehenä Amerikan autoja, mutta sellaisen hankintaan ei silloin ollut taloudellisia mahdollisuuksia.

– Kun sitten vävymme rupesi kertomaan tällaisesta autosta, innostuin ja ajattelin, että jospa nyt ikäihmisenä toteutan nuoruuden haaveeni.

Reinmanien Ford Mustang 2 D HT:n moottori on V 8 4730 m3, vaihteet ovat manuaaliset 3+1.

Auton päävärinä on valkoinen, mustaa on piristeenä. Auton valmistusvuosi on 1965, ensimmäinen käyttöönottovuosi on 1967. Rekisterinumeroksi auto sai Suomessa: JXC-3. Alkuperäinen rekisteri on Virginia TXO-143.

Autolla on ajettu 105 176 mailia. Auto on edelleen pelteiltään täysin ehjä, siinä ei ole ruostevaurioita. Maali on alkuperäinen.

– Autoon ei oikeastaan ole tarvinnut tehdä minkäänlaista varsinaista remonttia. Mutta Suomen lakien mukaan autoon piti vaihtaa valoumpiot ja akku piti sitoa. Vain normaalit keväthuollot on tehty. Muuten auto on palvellut meitä jo melkein 23 vuotta, Lasse Reinman kertoo.

Ford Mustangin varaosat löytyvät melkein Reinmanien naapurista.

– Jari Mäki Oy Etelä-Pohjanmaalla Koskenkorvalla on erikoistunut Amerikan autojen varusteiden ja varaosien maahantuontiin ja myyntiin. Jos meidän Mustang tarvitsee jonkin varaosan, saamme sen hankittua todella vaivattomasti lähietäisyydeltä.

Reinmanien autossa on museovakuutus, joka käsittää sekä liikenne- että kaskovakuutuksen.

Museovakuutus tarkoittaa sitä, että autolla saa ajaa kesäkauden eli toukokuun alusta syyskuun loppuun.

– Automme on siis kesäauto. Nykyään ajamme aika vähän, mutta viimeistään juhannuksena se pärähtää käyntiin ja kiertelemme katselemassa kauniita Kyrönjoki-maisemia. Seuraava sukupolvi eli tyttären poikamme tuulettaa autoa käydessään luonamme kesälomallaan.

”Viimeistään juhannuksena Ford Mustang pärähtää käyntiin ja kiertelemme
katselemassa kauniita Kyrönjoki-maisemia.”