Jenni Höijer oppi kaupungin parhaan pullan leipomisen lapsuudessaan isoäidiltään

Sokerileipuri Suomisen sielu ja sydän on tv:stä tuttu kondiittorimestari Jenni Höijer. Hän lupaa tarjota konditorioissaan erilaisten baakelsien ohella kaupungin parasta, perinteistä pullaa.

Teksti: Tarja LehtolaKuva: Mikaela Holmberg

Sokerileipuri Suomisella leivotaan aivan kaikki alusta pitäen itse.

– Käytämme aitoa voita ja kermaa, emme keinotekoisia korvikkeita. Monet kakut ovat päältä kauniita, mutta meidän luomuksemme ovat aitoa tavaraa myös sisältä. Meille on erittäin tärkeää, että leivonnainen on täysivaltainen kokemus aina ensisilmäyksestä viimeiseen muruseen saakka, Jenni Höijer toteaa.

Sokerileipuri kertoo aina pitäneensä leipomisesta ja ylipäätään käsin tekemisestä.

– Oma äitini ja isoäitini ovat aina leiponeet kaikenlaisia herkkuja, joten innostus on lähtenyt jo lapsuudesta. Isoäitini äiti oli aikoinaan leipuri. Varhaisimmat muistot leipomuksista liittyvät äidin tekemiin synttärikakkuihin. Hänen bravuurinsa olivat lapsuudessani nimenomaan kermakakut.

Kerran Höijerin äiti osti kaupasta valmiskakun syntymäpäiville, mutta yksikään ystävistä eikä edes itse päivänsankari suostunut edes maistamaan kakkua. Joten itse tehty on ollut todella arvossaan.

– Muistan myös aina jouluisin ihailleeni äitini koristelemia piparitaloja, joita hän edelleen piipertää joka ikinen joulu ystäville ja sukulaisille.

Kakut ja juuri näperteleminen koristeiden ja koristelun parissa on aina kiehtonut Höijeriä enemmän kuin ihan peruspullan leivonta.

– Sämpylät ja pullat ovat minulle enemmän sitä kotileipomista ilman tohinaa ja kiirettä. Ja kyllähän toki tänä päivänä teen myös ihan niitä perusleipomisvuoroja omalla leipomolla. Bravuurini ovat kuitenkin kakut. Sokerileipuri on siis yksi nimitys kondiittorille.

Jenni Höijerin mielestä parasta leipomisessa on uuden luominen tyhjästä.

– On myös ihanaa, kun saa valmistaa asioita, joista asiakkaat saa itselleen hyvän mielen ja jopa elämyksen.

Käsityöammatissa on myös vapaus toteuttaa omaa itseään ja visioitaan.

– Ja kun puhutaan leipomisesta, niin tuote, jota valmistetaan käsityönä, tulee aina syödyksi eikä näin kerry ja kasaudu mihinkään, paitsi ehkä vyötärölle, Höijer naurahtaa.

Kun puhutaan sokerileipurista, marenki, jos mikä on herkku, joka perustuu pitkälti sokerin makeuteen. Miten kotileipurikin saa valmistettua täydellisen marengin?

– Täydellisen marengin valmistukseen vaikuttavat mm. kananmunien laatu ja niiden lämpötila. Suosittelen myös valitsemaan mahdollisimman hienokiteistä sokeria. Itse lämmitän keskenään hyvin sekoitetut valkuaiset ja sokerin kattilassa reilusti lämpimäksi ja kaadan lämpöisen seoksen yleiskoneeseen vaahdottumaan.

Paistolämpötilan kanssa tarvitaan myös tarkkuutta. Liian kuumassa uunissa marenki ruskistuu.

– Uunista riippuen sopiva lämpötila on noin 100–120 astetta. Luukkua on syytä myös ajoittain aukoa paiston aikana, jotta liika vesihöyry poistuu uunista. Marenki saa jäädä sisältä aavistuksen sitkeästi.

Mikä on sokerileipurin oma lempileivonnainen?

– Tuore pulla on minulle itselleni SE juttu, jota kaipaan aina kahvikupposen seuraksi. Pullasta tulee kotoisa olo ja hyvä mieli. Euroopasta tulee trendiherkkuja kuin sieniä sateella, mutta mikään ei voita aitoa kotoisaa pullaa. Pulla on suomalaista ’soul foodia’ parhaimmillaan. Siinä voi parhaimmillaan maistaa aidoimmat raaka-aineet ja ammattitaitoisen leipurin sielun, lupaa Jenni Höijer.

”Pulla on suomalaista ’soul foodia’ parhaimmillaan.”

KUKA?

Jenni Höijer

- kondiittorimestari

- perusti Sokerileipuri Suomisen vuonna 2005

- konditoria Hämeenlinnassa

- leiponut tv:ssä vuodesta 2011

- tuomarina ohjelmassa ”Suomen paras leipomo”