– Luonnonkosmetiikka on nyt kovassa nosteessa

Helena Mahlakaarto on aina arvostanut kosmetolgin ja hierojan hoidoista tullutta hyvää oloa. Hän valitsi ne uusiksi ammateikseen, kun vaihtoi alaa muutama vuosi sitten.

Teksti ja kuvat: Reetta Ahola

Oululainen Helena Mahlakaarto , 49, on alanvaihtaja. Hän on valmistunut kosmetologiksi ja klassiseksi hierojaksi 2013 Oulun seudun ammattioppilaitoksen aikuisopintolinjalta. Sitä ennen hän teki pitkän uran matkapuhelinteollisuudessa henkilöstöhallinnon esimiestehtävissä.

– Halusin tehdä jotain aivan erilaista, siksi valitsin käsillä tekemisen. Olen aina käynyt säännöllisesti kosmetologilla ja hierojalla, ja arvostanut suuresti sitä rentoutumista ja hyvää oloa, mitä ne ovat minulle tarjonneet. Myös siksi valitsin kosmetologin ja hierojan opinnot ammattia vaihtaessani, hän kertoo.

Helena korostaa , että kosmetologin työssä tarvitaan moniammatillisia taitoja.

– Kaiken perusta on hyvä alan ammattitaito, mutta paljon muutakin tarvitaan: hyviä sosiaalisia taitoja, asiakaspalvelutaitoja, markkinointi- ja liiketoimintaosaamista, tietoteknisiä taitoja sekä hyvää kielitaitoa, koska useimmat kosmetiikka-alan tuotteet ja laitteet ovat ulkomaisia.

Myös trendit pitää osata kuulostella.

– Luonnon- ja luomukosmetiikka ovat nyt kovassa nosteessa sekä maailmalla että meillä Suomessa, Helena kertoo tähän hetken trendeistä.

Kosmetologin ja hierojan työssä asiakkaan kanssa ollaan niin sanotusti iholla. Kosketus on olennainen osa hoitotapahtumaa.

– Kosketus on ihmiselle valtavan tärkeä voimavara, sekä fyysinen että psyykkinen voimavara. Kosketuksen myötä ihmisessä vapautuu hyvän olon hormoneja, endorfiineja, jotka saavat aikaan mielihyvän tunteen sekä vähentävät kipua. Jos ihmiseltä puuttuu kosketus, hän jää paljosta paitsi, Helena toteaa.

Kaikki eivät kuitenkaan osaa ottaa vastaan kosketusta, ja moni jännittää hoitajan kosketusta.

– Pyrin tekemään hoitotilanteen aina mahdollisimman kotoisaksi, että asiakas uskaltaa rentoutua.

Helenalla on Oulussa Kauneudella-niminen kauneushoitola.

– Kauneudella on luonnonkosmetiikkahoitola, mutta luonnonkosmetiikkahoitojen lisäksi valikoimissamme on myös muun muassa ripsipidennyksien ja geelikynsien tekemistä. Olen koulutukseltani ekokosmetologi, mutta palvelutarjonnan pitää mielestäni olla mahdollisimman kattavaa, siksi emme ole tiukasti ekokosmetologihoitola.

– Tarjoamme niin ikään hierontaa ja kalevalaista jäsenkorjausta. Meillä on myös monien eri hoitoalan opiskelijoita tekemässä opintoihin liittyviä työharjoitteluja.

Helenalla on hoitolassaan myynnissä kosmetiikkaa, latvialaista marjoja ja kiiviä hyödyntäviä Kivvi-sarjan tuotteita sekä maahantuomansa Zao-luontaiskosmetiikkasarjan meikkejä ja meikkivälineitä.

– Zao-meikkisarjan tuotteiden kaikki aineosat ovat sataprosenttisesti luonnonmukaisia ja ihoa hoitavia, mutta niissä on riittävästi väripigmenttiä, mikä takaa meikin hyvän pysyvyyden. Myös pakkaukset ovat ekologisesti kestäviä bambupakkauksia.

Helenan mukaan ihonhoitotarpeita ei voi yleistää, jokainen iho on yksilöllinen.

– Tärkein kivijalka niin kasvojen, käsien, jalkojen kuin vartalonkin kotihoidossa on huolellinen puhdistus ja tehokas kosteutus. Kasvoja on myös hyvä kuoria säännöllisesti ja hemmotella naamioilla.

Helena hoitaa itseään monin tavoin. Ihon- ja vartalonhoitorutiinien lisäksi hän käy säännöllisesti kerran kuukaudessa hierojalla.

– Liikunta on aina ollut minulle elintärkeää, kertoo aerobic-ohjaajanakin toiminut Helena.

Nykyään häntä liikuttavat kuntosaliharrastus sekä paritanssikurssit yhdessä avopuolisonsa kanssa.

Akkujaan Helena lataa yhdessä perheensä kanssa, erityisen rakas koko perheelle on mökki järven rannalla Kuusamossa.

– Siellä luonnon helmassa sielu lepää. Ja mikä sen parempi tapa hoitaa kasvojensa ja vartalonsa ihoa kuin kuoria ihoa rantasaunan lämmössä ja sitten pulahtaa uimaan järveen.

Helenalla on miehensä kanssa viisi lasta. Kotona asuvat nuorimmainen, 13-vuotias tyttö sekä 18-vuotias tyttö, toinen perheen kaksosista. Perheelleen Helena on aina tarjonnut itse tehtyä ruokaa, heillä syödään harvemmin eineksiä.

– Minun pitää saada ruokaa säännöllisesti, muuten tulen kiukkuiseksi! Säännöllinen ateriarytmi on tärkeä osa hyvinvointiani, Helena kertoo.

”Minun pitää saada ruokaa säännöllisesti, muuten tulen kiukkuiseksi!”
”Tärkein kivijalka niin kasvojen, käsien, jalkojen kuin vartalonkin kotihoidossa on huolellinen puhdistus ja tehokas kosteutus.”
”Mikä sen parempi tapa hoitaa kasvojensa ja vartalonsa ihoa kuin kuoria ihoa rantasaunan lämmössä ja sitten pulahtaa uimaan järveen.”

Kuka?

Helena Mahlakaarto

Ikä: 49 v

Ammatti: kosmetologi, yrittäjä

Asuinpaikka: Oulu

Syntymäpaikka: Oulu

Perhe: Avopuoliso ja 5 lasta: 28-vuotias tytär, 25-vuotias poika, 18-vuotiaat kaksostyttäret ja 13-vuotias tytär

Elämän motto: Kerään rohkeasti hyviä muistoja kiikkustuoliin!