Suomenlapinkoiralta taipuu laji kuin laji

Suomenlapinkoiraa kehutaan monipuoliseksi taituriksi. Ronja ei tee poikkeusta.

Kahden vuoden ikäinen suomenlapinkoira Ronja on monitaituri. Porojen ja lampaiden paimennuksen lisäksi Ronjalta sujuu muun muassa agility, toko ja henkilöetsintä. Eikä emäntänsä silmäterä pane pahakseen huskyvaljakossakaan juoksemista.

Ronjan aktiivisuudelle löytyy selitettävä syy sen omistajasta, Johanna Hannuniemestä .

– Olen tuntenut itseni aina koiraihmiseksi. Meillä on ollut perheessä useita koiria, lähinnä metsästyskoiria. Ensimmäisen oman lapinkoiran sain 13-vuotiaana. Muutama vuosi sitten oli aika uudelle koirakaverille ja niin Ronja muutti meille.

Ronja eli Cantavia Keijunkello ja Johanna harrastavat poropaimennusta Minna Mäntyranta-Mustosen porotilalla Pellossa.

– Kesäisin käymme siellä paimentamassa lampailla ja talvisin poroilla, Johanna kertoo.

Johanna kehuu suomenlapinkoiraa oppivaiseksi sekä hyvin ohjausta vastaanottavaksi roduksi.

– Lisäksi se on hyvin kekseliäs. Lapinkoira on helppo kouluttaa arkitottelevaksi. Ainakin oman koirani kohdalla tosin miellyttämisenhalu ja suuri taistelutahto ei ole aina ihan automaatio. Joudunkin usein käyttämään mielikuvitusta koiran motivoimisessa. Ronjan toistokestävyyskään ei ole kovin huikea. Se on otettava huomioon harjoituksissa ja pätkittävä harjoituksia tauoilla.

Paimentamisen lisäksi Ronja ja Johanna treenaavat tokoa viikoittain Rovaniemen Käyttökoirissa.

Uutena harrastuksena on agility.

– Lähdimme kokeilemaan miltä se maistuisi ja Ronja innostui myös tästä lajista. Harrastamme myös pk-hakua eli henkilöetsintää. Kouluttajina on ollut Rovaniemen palveluskoirakerhon vetäjiä.

Hakua voi treenata joko virkistysmielessä, tähdätä palveluskoirapuolen kisoihin tai suuntautua pelastuskoiraksi. Johannan tavoitteena on ensin mennä hakukisoihin ja katsoa sen jälkeen mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Tähän on hyvä sanoa varoituksen sana, että laji vie helposti koiran ja omistajan mennessään, Johanna nauraa.

Ronja on päässyt kokeilemaan taitojaan myös huskyvaljakoissa.

– Siihenkin sillä on riittänyt intoa.

Kun Johanna hankki Ronjan, ei hänellä ollut varsinaisia kilpailutavoitteita koiran suhteen.

– Kun olen huomannut, mihin kaikkeen koirasta on, on itsellänikin alkanut kilpailuinto nostaa päätään, kun koiralta löytyy noin hyvää työmoottoria.

Keväällä koirakolla on tavoitteena suorittaa BH- eli palveluskoirien käyttäytymiskoe, jonka suorittaminen on ehtona siihen, että he pääsevät jatkossa kisaamaan hakua.

– Viime keväänä suoritimme hyväksytysti poropaimennustaipumustestin.

Mutta ei Ronjan elämä pelkkää harrastamista ole. Erityisen paljon se tykkää koirakavereista sekä naapurin lapsista, jotka saavat siltä aina tavatessa yllin kyllin pusuja.

– Suomenlapinkoira on varsinainen monitoimikoira, joka sopeutuu helposti erilaisiin ympäristöihin ja tulee yleensä hyvin toimeen muiden koirien kanssa sekä myös lasten kanssa.

Toistaiseksi Ronja on perheen ainoa koira. Suunnitelmissa on kuitenkin katsella Ronjalle kaveria.

Muille rodusta kiinnostuneille Johanna antaa muutaman hyvän neuvon.

– Ensin kannattaa ottaa rodusta selvää ja siitä, sopiiko tällainen koira itselle. Myös kasvattajien selvittäminen on tärkeää. Jos ja kun päätyy lapinkoiraan, sen jälkeen kannattaa lähteä rohkeasti mukaan oman asuinalueen koiraharrastuksiin ja ryhmiin sekä etsiä itselle ja ennen kaikkea koiralleen se oikea laji, josta kumpikin nauttii.

– Apua saa aina vaikkapa Lappalaiskoirat ry:stä. Siellä on muun muassa pentuvälitys. Sinne voi aina ottaa yhteyttä, sieltä neuvotaan kyllä eteenpäin.

Työkoirataustansa vuoksi suomenlapinkoira on oppimishaluinen ja ohjaajansa kohtaan nöyrä.

– Ne ovat älykkäitä ja rohkeita koiria. Ainakin kaikki minun tapaamani lapinkoirat ovat olleet hyvin ystävällisiä sekä uskollisia omistajiaan kohtaan. Näiden luonteenpiirteittensä ansiosta se on tullut Suomessa niin suosituksi roduksi.

”Työtaustansa vuoksi suomenlapinkoira on oppimishaluinen ja ohjaajalleen nöyrä.”
”Ronjan toistokestävyys ei ole kovin huikea. Se on otettava huomioon harjoituksissa ja pätkittävä harjoituksia tauoilla.”
Rovaniemen toimintaa

Johanna on ollut aina aktiivisesti mukana koiratoiminnassa. Tällä hetkellä hän on mukana Rovaniemen Lappalaisten vetotiimissä sekä Rovaniemen Käyttökoirissa.

– Suunnittelemme kaikenlaisia koulutuksia ja tapahtumia tänne Rovaniemen seudulle. Viimeksi järjestimme palveluskoiralajien rotumestaruudet Rovaniemellä. Tulossa on myös muun muassa hajutunnisteluentoja sekä koiran käyttäytymisluentoja. Ensi vuonna olisi tarkoituksena järjestää myös luonnetesti.