Nivalan Seudun Golfin toiminnanjohtaja Mika Takanen kannustaa kaikenikäisiä golfkentille. Hänen luotsaamassaan seurassa nuorimmat aloittelijat ovat alle esikouluikäisiä, vanhimmat aktiivipelaajat yli 80-vuotiaita.

Kuvat: Sampsa Veteläinen

T oiminnanjohtaja Mika Takanen, millaista opetustarjontaa Nivalan Seudun Golfilla on lapsille ja nuorille ja ylipäänsä golf-harrastuksen aloittaville?

– NSG:llä on lapsille ja nuorille toukokuun lopusta elokuun loppuun ilmaisia golfkerhoja lajitutustumista varten. Kerhoissa tehdään ohjatusti golfiin ja muuhun liikuntaan liittyviä harjoitteita.

Alakouluikäisille järjestetään omaa alkeisopetusta, jossa tavoitteena on greencardin suorittaminen.

Aikuisille ja yläkouluikäisille järjestetään joka toinen viikko kolmen illan alkeiskursseja, joissa annetaan kattavammat valmiudet greencardin suorittamiseen.

Greencard on käytännössä golfin ajokortti, jolla taataan, että golfia osataan pelata muiden pelaajien joukossa sujuvasti ja turvallisesti kentästä huolehtimista unohtamatta.

NSG:n harjoittelualueet on avoimessa käytössä, niihin ei vaadita greencardia. Jäsenten seurassa pääsee veloituksetta pelaamaan ns. kipinäkierroksia, jossa jäsen opastaa uutta harrastajaa lajin pariin.

Missä vaiheessa harrastustaan lapset ja nuoret voivat aloittaa kilpailemisen golfissa?

– Kilpailemisen voi periaatteessa aloittaa hyvinkin nuorena. NSG järjestää junioreille omia kisoja, jossa lyöntipaikat on heille sopivimmat. Pelimuotona on yleensä puolikas (9r) kierros.

Golf-liiton alaisiin kisoihin voi myös osallistua hyvin nuorena, kun omaa perustiedot säännöistä ja etiketistä. Mielestäni jo alakouluikäisenä on mahdollista aloittaa kilpaileminen juniorisarjoissa ja sieltä porrastaen siirtyä eteenpäin.

Kenelle golf mielestäsi sopii harrastukseksi?

– Kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Iäkkäämmille pelaajille golfin sosiaalinen puoli sekä sen tuoma kevyt liikunta on monesti tärkeintä. Laajan ikähaarukkansa ansiosta golf sopii koko perheen yhteiseksi harrastukseksi ja ulkoiluksi. Vaikka golfissa kaikki aloittavat ns. samalta tasolta, niin säännöllisen harjoittelun ja pelaamisen myötä kehittyy yleensä hyvin nopeasti, ja pelaamisesta alkaa nauttia. Golf on sen verran haastava laji, että kehittymisen rajat eivät tule ihan heti vastaan!

Millaisia ominaisuuksia golf edellyttää pelaajaltaan?

– Keskittymiskykyä ja hermojen hallintaa, strategista ajattelutapaa sekä kehonhallintaan voiman ja liikkuvuuden

muodossa.

Golf on mailapeli, jossa hyviä tuloksia saavuttaakseen onnistuneiden lyöntisuorituksen tulee olla mahdollisimman toistettavia. Golf edellyttää ja parantaa myös yksilön sosiaalisia ominaisuuksia, kun liikutaan ryhmissä kentällä.

Mitkä ovat mielestäsi golf-etiketissä tärkeimmät asiat?

– Etiketissä mielestäni tärkeitä on kentän ja muiden pelaajien huomioon ottaminen. Etiketti on iso osa lajin perinteitä, ja sitä kautta pelisäännöt ovat samat, vaikka peliseuraan tulisi mistä päin maailmaa tahansa.

Millainen on asiallinen vaatetus golf-kentälle?

– Golf-etiketissä yksi osa-alue on pukeutuminen, mikä on myös osa lajin perinteitä. Pukeutuminen on täysin kenttien itsensä päätettävissä. Se on hyvä asia, koska kenttiä on monenlaisia.

Itse vertaisin pukeutumista siihen, että 18 reiän kierroksella tulee kävelyä liki 10 kilometriä, joten asusteiden pitää olla mukavat päällä ja liikunnalliset.

Kelinmukainen pukeutuminen on myös tärkeää. Yleisesti ottaen lajin perinteisiin kuuluu, että pukeudutaan siististi.

Millaisen kengän golfin pelaaminen vaatii?

– Golfkengät on mielestäni yksi tärkeimmistä välinehankinnoista. Meidänkään kentällä pelaajilla ei ole pakko olla golfkengät, vaan esimerkiksi coretex-lenkkarit ajavat saman asian.

Golfkengät pitävät yleensä jonkin verran vettä, niissä on ruusukkeet tai kiinteä pitävä pohja märkää nurmea ajatellen. Malleja on nykyään laidasta laitaan. Golfkengillä kävellään pitkiä matkoja, siksi ne kannattaa valita huolella omaan jalkaan sopiviksi. Hintahaarukka on normaalien lenkkikenkien tapainen.

Onko seuraltanne mahdollisuus vuokrata golf-välineitä?

– Seurallamme on välineitä vuokralle aina yhdestä mailasta koko settiin saakka eli aivan heti harrastuksen alussa omia mailoja ei tarvitse hankkia.

Millainen on viihtyisä ja hyvin pelattava kenttä?

– Viihtyisä ja hyvin pelattava kenttä pidetään siistinä niin kentän hoidon kuin pelaajienkin toimesta. Kentän nurmialueet on leikattu säännöllisesti, pelaajat pitävät paikattuina lyönti- ja alastulojäljet, ja tietenkin muutkin alueet pidetään kunnossa.

Kentän hyvä ilmapiiri vaikuttaa mielestäni todella paljon viihtyisyyteen, hyvän ilmapiirin rakentavat pelaajat ja kentän henkilökunta. Leikkuukorkeudet, sivualueiden siisteys, kentän layout sekä kentän vaikeusaste muodostavat osaltaan kentän hyvän pelattavuuden.

Miten te huolehditte, että kenttänne on viihtyisä ja hyvin pelattava?

– Meillä kenttä pyritään pitämään resurssien puitteissa mahdollisimman siistinä ja viihtyisänä. Tyytyväiset asiakkaat luovat hyvän ilmapiirin myös uusille harrastajille. Kehitämme oheispalveluita kuuntelemalla asiakkaidemme toiveita; tällöin palvelutaso vastaa kysyntää.