Anne Muikun oli aivan pakko tuoda laventelikonsepti Suomeen, niin rajusti hän siihen Italiassa rakastui!

Liinavaatekaapin tuoksupusseista tuttu, bakteereja nitistävä laventeli korjaa ihovaurioita. Elintarvikkeena se sopii myös pikkuleipätaikinaan.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Henna Sireeni

Lahtelainen kauneusalan yrittäjä Anne Muikku , 49, oli huhtikuussa suurilla kansainvälisillä kauneusalan messuilla.

– Olin juuri lisäkouluttautunut kampaajaksi. Aikomuksenani oli perustaa oma kampaamo. Lähdin Italiaan kauneusalan messuille hakemaan hyviä ideoita ja uusia tuotteita, joita toisin Suomeen.

Messujen luontaiskosmetiikkahallissa Anne hurmaantui laventelista.

– Italialaisen Lavanda di Venzone -yrityksen monipuolinen ja herkän lila-valkoinen messuosasto huokui kauneutta, terveyttä ja harmoniaa, hän kertoo.

Anne päätti, että tuo Lavanda di Venzone -tuoteperheen Suomeen. Marraskuun alussa hän avasi tätä nykyä Suomen ainoan laventeliputiikin Lahden Kärkkäiselle.

Tilaa Annella on 45 neliötä, hän työskentelee putiikissaan yksin. Sisustus on kaikissa Lavanda di Venzone liikkeissä lila-valkoinen, mutta kaikki liikkeet ovat eri tyylisesti sisustettuja. Anne on itse suunnitellut oman liikkeensä sisustustyylin oman näköisekseen.

– Valikoimissani on muun muassa luontaiskosmetiikkaa, tuoksuja, herkkuja, sisustustarvikkeita, saippuoita, luonnonvahakynttilöitä sekä käsintehtyä keramiikka. Kaikissa tuotteissa pääosassa on laventeli ja kaikki tuotteet ovat Lavanda di Venzone -tuoteperheen. Keramiikkaesineet ja astiat valmistetaan käsityönä italialaisessa keramiikkayrityksessä, Anne kertoo.

– Kotileipureiden iloksi valikoimiini on tulossa myös syötäväksi sopivaa, puhdistettua laventelia, joka sopii esimerkiksi pikkuleipien ja korppujen mausteeksi.

Lavanda di Venzone -putiikissa versoo valko-oksainen puu, jonka oksistossa leijailee violetteja keijuja.

– Sellaisia on tulossa myös myyntiin, Anne lupaa.

Laventeli on lääkekasvina tuttu kasvi yli 20 vuotta sitten aromaterapeutiksi valmistuneelle Anne Muikulle. Laventeli on aromaterapian yksi monikäyttöisin öljy, jolla hoidetaan lukemattomia fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja.

– Laventeli on rauhoittava, puhdistava ja kipuja lievittävä. Se on huomattavan tehokas eteerin öljy ihonhoidossa, Anne kertoo.

– Rentouttavasti ja puhdistavasti tuoksuvaa laventelin eteeristä öljyä suositaan myös tuoksulampuissa, höyrystimissä, saunassa ja poreammeissa, hän jatkaa.

Tuttu käyttömuoto laventelille on sujauttaa laventelinkukkia sisältävä tuoksupussi liinavaatekaappiin. Vaatekoitakin laventelin kukilla on torjuttu.

– Muutama tippa eteeristä laventeliöljyä tyynynkulmassa antaa rauhallisen unen. Eteeristä laventeliöljyä ei kuitenkaan saa nauttia sisäisesti, Anne muistuttaa.

Hän kertoo olevansa todella allerginen.

– Lavanda di Venzone -kosmetiikasta ja hiustenhoitotuotteista minulle ei ole tullut mitään allergiaoireita. Lampaanmaitopohjainen laventelisaippua suorastaan hellii ihoani.

”Lampaanmaitopohjainen laventelisaippua hellii ihoani.”

TIESITKÖ?

• Laventelin tieteellinen sukunimi Lavandula tulee sanasta ”lavare”, pestä tai kylpeä. Nimi viittaa roomalaisten tapaan kylpeä laventelivedessä. Laventeli kasvaa luonnossa Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa.

• Aidon, eteerisen laventeliöljylitran valmistamiseen tarvitaan 200 kiloa laventelikukkia.

• Laventeli kuuluu perinteisesti provencelaiseen mausteseokseen yhdessä basilikan, rosmariinin ja timjamin kanssa.