Vaalit lisäävät kekseliäisyyttä paitsi ehdokkaiden myös tiedotusvälineiden keskuudessa. Esimerkki viimeksi mainitusta on HS:n kysely siitä, ketkä ovat tunnetuimpia ehdokkaita, ja siitä vedetään suora linja äänestyskoppiin.

Ei pätevyys, ei toimiala eikä edes vaatekomero kiinnosta. Äänestäjien pohdintaa tämä Uudeltamaalta aloitettu sarja on kai tarkoitettu helpottamaan.

***

Tunnetuimpiin henkilöihin kuuluu muun muassa sipoolainen takavuosien yksinpurjehtija Harry Harkimo, jonka poika Joel tyrkkii isäänsä töihin televisiomainoksessa. Muutama kymmenen televisio-ohjelmaa viimeisten kuukausien aikana on tietenkin vaikuttanut asiaan, samoin kuin rahariidat Sanoma Osakeyhtiön kanssa. Venäläisten kanssa tehdyt hallikaupat aiheuttivat omaisuuden takavarikoinnin ja lehahtivat julkisuuteen nekin. Triathlonisti Alexander Stubb on omaa luokkaansa, mutta Kokoomuksen toinen yksinpurjehtija Sari Multala seilaa jo Harkimon vanavedessä.

Tunnettuja henkilöitä on kyselyn mukaan edelleen myös ex-ministeri Maria Guzenina-Richardson. Sote-uudistuksen kanssa tumpulointi aiheutti hallituksessa vaihdon, mutta vain Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on kirinyt hänen ohitseen.

Mitä ikään tulee, vuorineuvos Paavo V. Suominen pyrkii parlamenttiin 95-vuotiaana. Uudenmaan rikas ikämies Eero Lehti on kaukana perässä.

* * *

Vihreät naiset tuntevat parhaiten välillä jo eduskuntatyölle selkänsä kääntäneen tanssija Jani Toivolan. Uskon, että minäkin tuntisin parhaiten juuri hänet, jos hän tulisi kadulla hypellen vastaan.

Suosiossa on myös keskustalainen parkettien partaveitsi Antti Kaikkonen. Hän käynee puolueen voittokamppailun Matti Vanhasen ja Anne Bernerin kanssa.

Vasemmistolaisten äänestäjien keskuudessa tunnetuin on entinen laivanrakentaja Kari Uotila, jolle ei ole ollut kovin paljon tilaa sähköisessä mediassa. Sitä vastoin puoluejohtajat istuvat niin usein televisio-ohjelmissa, että heillä jokaisella pitäisi olla matkailuperävaunu Ylen ja MTV:n aidatulla alueella.

***

Tässä julkkismittelössä Timo Soini on kaikkein tehokkain. Helsingin Sanomien keräämän tiedon mukaan jopa 20 prosenttia miehistä olisi valmis äänestämään Soinia. Se olisi jytkyn jatke. Myös Carl Haglund on suosikki, vaikka täyttää kuvaruudusta vain puolet Soiniin verrattuna. Jouko Jääskeläinen viehättää edelleen kristillisdemokraatteja. Pienet marginaalipuolueet hakkaavat vuodesta toiseen päätään seinään, olkoot miten hyvällä asialla tahansa.

Puoluejohtajat ovat aina tappion uhatessa luvanneet taistella mielipidekyselyjä vatsaan. Nyt niitä vastaan pitäisi asettua äänestäjien.

Martti Huhtamäki

KauppaSuomi-lehden kolumnisti Martti Mara Huhtamäki on Ilta-Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja ja kirjailija.