Teksti: Ari Stenius

Ravintoasiantuntija ja -ohjaaja Ami Jatila on helsinkiläislähtöinen, mutta 2000-luku on mennyt pääosin Oulun seuduilla.

– Kärppänä olen ollut pitkään, vaikka olen Töölön tyttö, IFK-hallin vieressä olenkin pikkutyttönä asunut, sanoo Ami, joka myöntää ruuan houkuttaneen taas uusiin pöytiin.

– Olen harrastanut hyvinvointiin liittyviä asioita koko aikuisikäni. Harrastanut liikuntaa, tutkinut erilaisia ruokavalioita välillä luopuen toivosta - ja taas startannut intoa puhkuen, kuvaa Ami ammattinsa löytymistä, ammattia, joka hiipi väkisin mukaan.

Ami oli Oulussa Kärppien VIP-emäntänä pitkään (14 vuotta), mutta tuleva ammatti suoritti varovaista soluttautumistaan sinäkin aikana.

– Olin otteluisännän puolella. Otin valmentaja- sekä pelaajahaastattelut ja vedin asiakastilaisuudet. Se antoi ajanmukaista ja hyvää perspektiiviä hyvinvoinnille ja ravinnonlaadun tarkkailulle paljon matkustavaa jääkiekkoseuraa ihmetellessä.

– Näin monta valmentajaa ja todella paljon hyviä pelaajia ja persoonia. Siinä tuli keskusteltua ravinnosta, treenaamisesta ja lisäravinteista sekä unen palauttavasta merkityksestä jaksamiselle, kelaa Ami matkaansa uuteen ammattiin.

Oma sisäinen palo sai todellinen kutsunsa, kun Lapissa alkoi ravintovalmentajakoulutus.

– Olin opiskellut ja käynyt kursseja, mutta Rovaniemelle lähdin unelmani perään, ja sillä tiellä ollaan, sanoo Ami.

– Olin täynnä intoa, asiat olivat niin mielenkiintoisia ja mukaansa tempaavia. Ahmin kaiken tiedon mitä oli tarjolla ja vähän enemmänkin. Lopputyöni tein elävästä- ja raakaravinnosta. Voisin kertoa tuostakin kokemuksesta enemmän, mutta totean vain, että kohtuus kaikessa, hymyilee Ami, jolla on terveyteen liittyvä suosikkitarina, joka oli osa hänen lopputyötään.

– Lopputyön luomisen aikaan mieleeni tuli tarina kiinalaisesta kylästä, jossa lääkäri sai joka perheeltä palkkaa niin kauan kuin perhe pysyi terveenä. Kun joku sairastui, loppui palkanmaksu.

– Tarinan opetus on ennakoivassa terveydenhoidossa, jota tämä kylälääkäri oman henkensä pitimiksi varmastikin noudatti, kertoo Ami ja tuo tarinaa nykyaikaan.

– Länsimaissa lääkäri saa paljolti palkkansa sairauksien hoidosta. Olen mielelläni sisäistänyt nykyisin hyvin lanseeratun ajatuksen ”terveydenhoito on helpompaa kuin sairauden hoito”.

– Tästä on kysymys. Lääkäriä tarvitaan, mutta vastuu omasta terveydestä on tärkeintä.

Resepti ei tässäkään ole kiinalaisin kirjaimin kirjoitettu, vaan tuttua kauraa:

– Syö mahdollisimman terveellistä ja puhdasta ruokaa, tukien ruokavaliota hyvillä superruuilla ja lisäravinteilla, liikunnalla, riittävällä unella ja ajattelemalla elämästä positiivisesti, luettelee Ami.

Ami Jatila on tehnyt töitä ravinto-ohjauksen parissa puolenkymmentä vuotta. Asiakaskuntaa on Suomesta, Espanjasta ja Norjasta.

– Norjassa ollaan tosi terveystietoisia ja kaikkeen uuteen suhtaudutaan mielenkiinnolla. Espanjassa palkitsevaa on ollut painonhallintaryhmien kanssa työskentely, tuloksien saaminen ja ihmisten energisyyden lisääntyminen. Suomessa yritykset ovat kiinnostuneita tarjoamaan tietoa – luento- ja terveyspäivien ohessa – työntekijöilleen. Näistä työni koostuu, kertoo Ami, mutta myöntää ”niitä näitä” -puheitten osuudessa yhden aiheen aina pomppaavan esiin.

– Jääkiekko ja Kärpät. Monet ihmettelevät, miten nainen on ollut mukana jääkiekossa. Aiheesta riittää puhetta ja hymyä. Lopuksi annan näytteen pelisilmästäni ja vakuutan Kärppien voittavan myös ensi keväänä.

”Lääkäriä tarvitaan, mutta vastuu omasta terveydestä on tärkeintä.”