Kesä on vielä kaukana, mutta tapahtumasuunnittelijat elävät kuin muotimaailma – vuodenajat etukäteen. Ympärivuotista tämä paljolti on, aina on jotain tekemistä, hymyilee Terwamaratonin tapahtumapäällikkö Petri Huhtala.

Teksti: Ari Stenius Kuvat: Terwamaraton

Terwamaratonin tapahtumapäällikkö Petri Huhtala on tyytyväinen ja ylpeä vuodesta 1989 alkaen juostusta Terwamaratonista.

– Tapahtuma on startti kesään, ja toukokuun viimeinen viikonloppu on muodostunut traditioksi, jonne tullaan yhä uudestaan, myhäilee Huhtala.

Juoksutapahtuman juuret ovat 1980-luvun puolivälissä, jolloin Oulun NMKYU:n alaisuudessa toimivan Julmaset-klubin jäsenistö alkoi pohtia kunnon juoksutapahtuman perustamista. Klubilaisilla oli kokemusta isojen kisojen järjestelystä, mutta tarve jollekin uudelle oli olemassa. Siitä olivat klubilaiset yhtä mieltä. Ensimmäisen kisan nimi vuonna 1989 oli Oulu-maraton.

Nimi on vaihtunut ja vuosien varrella kisa on kasvanut. Mukaan on tarvittu kumppaniseuroja ja yhteistyökumppaneita.

– Onni on ollut aina mukana, olemme saaneet mukavasti seuroja ja järjestöjä yhteistyöhön, sanoo Huhlala ja kuulijan mieleen jäävät ainakin partiolaiset, kuorolaiset, HauVe, Tervalentis, Oulun Hiihtoseura, Likkojen Lenkki ja AC Oulu...

Urheilu-, harraste- ja järjestökumppanit ovat mukana talkookorvauksin. Tekijöitä tarvitaan paljon, sillä huoltohenkilöitä tarvitaan lähdöstä maaliin ja matkalle noin 200. Vapaaehtoisia tekijöitä on nelisen sataa.

– Kilpailijoiden osallistumismatkat peittävät aika tarkkaan vuosittaiset järjestelykulut.

Oulussa tervalla on vahvat historialliset perinteensä, ja järjestäjät ovat tyytyväisiä Terwamaraton-nimeen, joka on uuden vuosituhannen päätöksiä.

– Meillä on Oulussa useita Terva-tapahtumia, kuten Tervasoudut, Terva-ajot ja muitakin Terva-nimisiä, joista tutuin Tervahiihto.

– Tuplaterwa-kisa on kehitetty hiihtoväen kanssa. Siinä hiihtojen 37 kilometrin ja tuokokuun puolimaratonin ajat ynnätään yhteen, kertoo Petri ja muistuttaa yhden liikkuvan urheilukumppanitapahtuman olevan Likkojen Lenkki.

Petri itse alkoi harrastaa juoksua ja sittemmin maratonia työskennellessään ulkomailla.

– Ajatus juoksemisesta syntyi ihan peilin edessä, naurahtaa Petri, joka on juossut reilut 40 maratonia, niistä kolmannes ulkomailla.

Nyt mies ole vähään aikaa juossut maratoneja, mutta kannustaa ihmisiä mukaan.

– Kannattaa lähteä omin tavoittein. Nauttia hienosta kisasta upeissa maisemissa ja muistaa, että jokainen maaliin tullut on voittaja, painottaa Petri.

Tapahtumapäällikkö rohkaisee ensikertalaisiakin mukaan, sillä vielä ehtii valmistautua.

– Aikaa on viisi kuukautta, joten hyvin ehtii valmistautumaan. Nettisivuilta löytyy hyviä vinkkejä ja ohjeita kiinnostuneille. Sieltä näkee, miten kannattaa valmistautua eri vaiheissa, muistuttaa Petri.

Tapahtuman nettisivujen osoite on www.terwamaraton.fi

Viikonlopun juoksuaikaan Raattiin kokoontuu yhteensä jopa 3 500 ihmistä.

– Lasten minimaratoniin odotellaan perjantaina 500 kisaajaa plus heidän vanhempiaan ja sukulaisiaan, joten aika hyörinä siellä käy, hymyilee Petri ja painottaa lasten tapahtuman olevan leikkihenkinen.

– Lasten juoksutatapahtuma kannattaa pitää aika hyväntuulisen letkeänä – eikä lähtölaukaustakaan ammuta lasten kisassa.

Lähtö tapahtuu kämmenien yhteislyönnillä.

– Yhtenä vuonna arvokisalähettäjä Pekka Rautakorpi ampui minimaratonin lähtölaukauksen ja osa lapsista säikähti. Sen verran opittiin siitä, että jatkossa lasketaan ääneen ja lyödään kädet yhteen lähdön merkiksi, naurahtaa Petri.

Ensi vuoden Tervamaraton juostaan 28:s toukokuuta ja mitä aiemmin ilmoittautuu, sen edullisemmin pääsee mukaan. Kisaan voi ilmoittautua myös lahtöpaikalla.

KauppaSuomi-lehti seuraa jutuin 28:nnen Terwamaratonia tapahtumaviikonloppuun asti.

MIKÄ?

Terwamaraton

Toukokuun viimeisenä lauantaina Oulussa juostava maraton, jossa voi juosta myös puolimaratonin tai Terwakympin, jossa paras asu palkitaan.

Lauantaina on myös jalkapalloseura AC Oulun haastekisa.

Lasten Pirkka-minimaraton juostaan perjantaina.

Terwamaratonin lähtö- ja maalipaikka on Raatin stadionilla.

Järjestäjät tarjoavat Suomen kattavimman jänispalvelun, eli juoksija voi tähdätä tavoiteaikaansa jäniksen avulla.

Jänisjuoksijoita on 25 ja he juoksevat eri tavoiteajoin. ”Nopeimmat” jänikset vievät seuraajansa hyviin kansallisiin aikoihin.

Maratoniin voi ilmoittautua ennakkoon tai kisapaikalla.