Havupuu-uutemies Kari Herttua ei anna periksi

Kari Herttua on antioksidanttibisneksen kiistaton tienraivaaja. Räväkkä pohjalainen on taistellut tuulimyllyarmeijaa vastaan, mutta ei ole luovuttanut. Havupuu-uutejuomaansa hän uskoo edelleen kuin hirvi sarviinsa.

Pohjalainen yrittäjä Kari Herttua on elävä esimerkki suomalaisesta, joka menee läpi vaikka harmaan kiven tietäessään olevansa hyvällä asialla. Ja oikeassa.

Havupuu-uutejuoman isä ja puolestapuhuja Herttua on sitkeä pohjalaississi, joka on auttanut monia suomalaisia paremman terveyden lähteelle.

- En olisi ikänä lähtenyt päätoimisesti tekemään tätä, ellen olisi ollut jo ihan alusta saakka vakuuttunut siitä, mitä tämä tuote on ja millä tavalla elimistö pystyy hyödyntämään sitä, Ravintorengas Oy:n toimitusjohtaja Herttua toteaa.

- Sen verran pohjalainen olen, että periksi en anna. Ei ole löytynyt Suomenniemeltä sellaista virastoa, instanssia tai viranomaista, joka olisi pystynyt pysäyttämään minut. Eikä löydy.

Yrityksiä Herttuan pysäyttämiseksi on sen sijaan ollut. Jo 60-luvulla havupuu-uutejuoman kehittämistyön aloittanut Herttua joutui 70-luvun loppupuolella aikamoisen höykytyksen kohteeksi.

- Siinä minut vedettiin peräjälkeen niin lääkintöhallituksen, Keskusrikospoliisin, verottajan, elintarvikeviraston, syöpäyhdistyksen, MTV3:n kuin eri oikeusasteidenkin hampaisiin. Syynä oli yksinkertaisesti se, että toimintani koettiin koululääketieteen ja sen käsikassaran lääketeollisuuden uhaksi, Herttua täräyttää suoraan tyyliinsä.

- Kun lopulta koko rumba oli ohitse, luontaistuotekauppiaiden puhelimet alkoivat piristä. Asiakkaat ympäri Suomea halusivat havupuu-uutejuomaa ja kaikilla oli sama sanoma: kyllä sen täytyy olla hyvä tuote, kun siitä on noin kauan tapeltu, Herttua nauraa.

Mylläkkä alkoi siitä, kun Herttua sohaisi tietämättään muurahaispesään. Hän oli päättänyt levittää kokemukseen perustuvaa tietoa tuotteensa positiivisista vaikutuksista.

Fiksuna markkinointimiehenä Herttua otti yhteyttä lehdistöön, joka kirjoitti lehtiensä sivuilla kannustavia juttuja, joissa ihmiset kertoilivat omia tositarinoitaan siitä, miten havupuu-uutejuoma oli auttanut heitä saamaan heidän terveytensä takaisin.

- Se oli liikaa monelle. KRP:n rikoskomisario sanoi minulle saaneensa sellaiset toimintaohjeet, että tutkimuksilla ei ole takarajaa ja että tuote on saatava pois markkinoilta. Siitä alkoi taistelu, josta ei meinannut tulla loppua, Herttua kuvaa.

Käänteentekevänä kulmakivenä taistelun keskellä Herttua pitää Helsingin yliopiston tutkimusprojektilta saamaansa lausuntoa. Siinä todetaan neljän professorin allekirjoittamana havupuu-uutejuoman omaavan poikkeuksellisen korkean, terveyttä edistävän yli 95-prosenttisen antioksidanttitason.

- Siinä minulla oli vihdoinkin faktaa mustaa valkoisella. Pystyin todistamaan sen, minkä itse olin tiennyt koko ajan. Havupuu-uutejuoman antioksidantit korjaavat kehon puolustusjärjestelmän ja näin elimistö pystyy itse parantamaan itsensä, Herttua sanoo.

Varsinaista tieteellistä tukea Herttua sai vasta 1990-luvun lopulla, kun Turun yliopiston professorit Kalevi Pihlaja ja Marina Heinonen halusivat tutkia uutejuoman antioksidanttiominaisuudet ja havaitsivat ne vahvoiksi. Herttua hyödynsi tuotekehityksessä myös heidän tutkimustuloksensa.

Vuonna 2003 Suomen luontaistuotekauppiaitten liitto valitsi havupuu-uutejuoman Vuoden 2003 luontaiselintarvikkeeksi. Valinta sinetöi tuotteen lopullisesti osaksi suomalaista luontaistuotebisnestä, ja havupuu-uutejuoma on tänä päivänä laajalti tunnustettu terveysvaikutteinen ravintoaine.

Miten Herttua ajautui alun perin havupuu-uutejuoman kehittäjäksi ja valmistajaksi? Vai oliko kyse jostakin muusta kuin sattuman kaupasta? Herttua itse vastaa sanomalla, että hän oppi jo lapsena että elämässä on muutakin kuin se, mitä nähdään ja kuullaan.

- Meillä Ylistaron naapuripitäjässä Lapualla eleli aikoinaan vanhan kansan parantaja Fossin Sanna, joka sytytti minussa kipinän siihen, miten luonnonravinteet voivat auttaa meitä ihmisiä. Hän oli minulle eräänlainen opettaja, Herttua kertoo.

- Kun sain ajokortin, kiersin koko Suomen Utsjoelta Hankoon ja keräsin katoavaa kansanperinnettä. En tosin silloin ajatellut itse ryhtyväni tällaiseen. Nyt täytyy sanoa, että kuten ei luonnossa, ei myös ihmisen elämässä ole sattumaa.

1970-luvun puolivälissä Herttua oli valinnan edessä. Hänen piti päättää, kumman kyytiin lähtee: entisen rakennusurakoitsijan työuran vai havupuu-uutejuoman.

- Siinä mänty vei pidemmän korren, Herttua naurahtaa.

Ravintorengas Oy perustettiin vaimon kotitilalle Satakunnan Siikaisiin, ja Karista tuli uranuurtaja. Tunnetuin seurauksin.

- Minusta tuli Siikaisten kylähullu. Jälkeenpäin olen sanonut, että voisin ottaa nyt sen tittelin käyttöön käyntikorttiini. Eipähän rajoita niin paljon tekemisiä, Herttua nauraa jälleen.

Kari Herttua korostaa, että havupuu-uutejuoma ei paranna ketään. Juoman teho perustuu siihen, että elimistö saa siitä kipeästi kaipaamansa luonnonmukaiset ravintoaineet. Näin ollen elimistö panee itse itsensä kuntoon, uskoipa ihminen siihen tai ei.

- Olipa ihmisellä sitten flunssa tai syöpä, kyse on aina puolustusmekanismin pettämisestä. Havupuu-uutejuoma vaan yksinkertaisesti korjaa puolustusjärjestelmän, Herttua toteaa.

Kun ihmisen puolustusmekanismi pettää, hän menee lääkäriin, joka toteaa tilan sairaudeksi. Hyvin usein kyse on kuitenkin ravinnosta johtuvasta puutostilasta.

- Se taas johtuu siitä, että peruselintarvikkeillamme ei ole enää mitään tekemistä luonnonmukaisuuden kanssa. Me syömme tehotuotettua ravintoa, joka on kaukana luonnonmukaisesta, Herttua toteaa.

- Aikoinaan hyvä ystäväni, edesmennyt professori Toivo Rautavaara korosti tätä yksinkertaista tosiasiaa: ”Ihminen on osa luontoa, ja luonnossa ja luonnonmukaisuudessa on meidän hyvinvointimme ja terveytemme.”

- Tätä Rautavaaran oppia olen toteuttanut myös Karin Havupuu-uutejuoman muodossa. Se sisältää kaiken tarvittavan yhdessä pullossa.

Havupuu-uutejuoma on valmistettu täysin kotimaisesta länsirannikon männystä ja nyt se on myös virallisesti aito Luomu-tuote.

Herttua ei peittele sanojaan puhuessaan koululääketieteen menetelmistä, jotka ovat hänen mukaansa täysin pöhköjä. Hän valottaa tilannetta ottamalla esimerkin autoilusta.

- Kun öljynpainevalo syttyy, jotakin on pielessä. Autoilija ei katkaise johtoa, vaan täyttää öljyvajeen. Koululääketieteemme tekee päinvastoin. Voimakkailla synteettisillä särkypillereillä ja antibiooteilla katkaisee ihmisen luonnonmukaisen järjestelmän eikä panosta syiden poistamiseen, Herttua jyrisee.

- Meille on vuosikaudet sanottu, että emme tarvitse ylimääräisiä vitamiineja ja hivenaineita. On se kumma juttu, miten suomalaiset silti sairastuvat koko ajan ja yhä nuorempina.

Herttua jaksaa väsymättä puhua luonnonmukaisen terveyden puolesta. Vuosien saatossa hän on pitänyt lukemattomia esitelmätilaisuuksia Suomessa ja ulkomailla. Ihmiset tulevat usein kysymään häneltä, käyttääkö mäntytuoremehun isä itse tuotetta.

- Vastaan, että ehdottomasti. Sitten he jatkavat kysymällä, että mihin vaivaan. Johon taas olen puolileikilläni vastannut, että lääketieteellisesti minusta ei ole kyllä löydetty mitään, mutta anoppi on löytänyt sellaista piilevää korvien välistä… ja sitä olen vähän ennaltaehkäissyt, Siikaisten fiksumman puoleinen kylähullu veistelee.