Puhdas ja takuton turkki pitää ihon kunnossa

Kaikenkarvaiset koirat tarvitsevat säännöllistä turkin hoitoa. Puhtaan, takuttoman turkin myötä koiran iho pysyy terveenä.

Trimmaamisessa ei ole kyse turhamaisuudesta eikä niinkään ulkonäöstä, vaan koiran perusterveydenhuollosta. Siistityt tassut eivät kerää kuraa ja leikatuilla kynsillä on hyvä tepastella eteenpäin.

Helsingin Koiratrimmaamo, joka on toiminut samalla paikalla Helsingin Alppilassa jo vuodesta 1975 lähtien, on nähnyt ja hoitanut koiria joka lähtöön. Edelleen asiakkaina on karvakuonoja nypittävistä roduista malliin leikattaviin villakoiriin ja kotikoiriin, jotka tulevat hakemaan vain pientä siistiytymistä.

Koiratrimmaamon nykyinen omistaja, trimmaajaEmilia Savolainenkertoo, kuinka liikkeessä käy todella paljon erilaisia koiria.

Jokainen liikkeessä työskentelevä, pitkän kokemuksen omaava trimmaaja on erikoistunut tietyntyyppisiin koiriin.

– Itse olen keskittynyt nypittäviin westieihin. Mona Lydeckenin päärotuna on villakoira, Jaana Hiltunen taitaa puolestaan snautserit ja Jaana Särelä trimmaa leikattavia koiria ja joitakin nypittäviä rotuja. Porukan konkari, jo 35 vuotta trimmaajana työskennellytAnitta Saleniustuntee kaikki trimmattavat rodut, Emilia kertoo.

Koiratrimmaamon väki trimmaa koiria myös näyttelyihin, mutta valtaosa asiakkaista on turkkiaan huollattavia kotikoiria. Karvojaan käy siistimässä myös esimerkiksi kultaisianoutajia.

Monet koiraharrastajat hoitavat koiransa turkkia itse. Koirien turkit ovat kuitenkin viimeisten vuosikymmenien aikana jalostuneet näyttelyjä silmällä pitäen erilaisiksi kuin aikoinaan. Turkit ovat kasvaneet kokoa, ja monien, alkuaan karkeakarvaisten rotujen kuten spanielien tai kääpiösnautserien turkit ovat nykyään isoja ja näyttäviä, eikä lemmikin omistaja välttämättä selviä turkinhoidosta yksin.

Turkin trimmaus ei ole välttämättä asia, johon koiranomistaja haluaa paneutua. Joskus käy niinkin, että kasvattajan ohjeista huolimatta turkin vaatima hoito tulee yllätyksenä. Jos esimerkiksi vuoden ikäinen koira tulee ensimmäistä kertaa trimmattavaksi, saatetaan karva joutua ajamaan lyhyeksi.

– Tilanne saattaa ensin järkyttää koiran omistajaa, mutta turkki kasvaa takaisin. Usein moni haluaakin pitää karvan jatkossa lyhyenä ja siistinä. Intohimoisen rodun harrastajan tai kasvattajan mielestä karvan ajeleminen lyhyeksi voi olla hirvittävää. Itse koen, että ulkonäköä ja kauneutta tärkeämpää on huolehtia lemmikin hyvinvoinnista, jos vaihtoehtona on kotikoira, jolla on takkuinen turkki, Emilia sanoo.

Emilia korostaa , että tehtiin trimmaus millä tyylillä tahansa, nyppien, malliin leikaten tai kotikoiran turkki lyhyeksi ajellen, kyseessä on koiran terveydenhoito - ei niinkään kaunistautuminen.

– Moni saattaa luulla, että koira viedään trimmaamoon kauneuden vuoksi. Trimmaus ei kuitenkaan ole glamouria koristautumista, vaan tärkeä osa jokaisen koiran perusterveydenhuoltoa. Lika ja takut hautovat ja kiristävät ihoa. Kun turkki pidetään kotihoidon ja säännöllisten trimmaamokäyntien avulla puhtaana ja takuttomana, koiran iho pysyy terveenä.

Trimmauksen yhteydessä leikattavien ja ajeltavien koirien turkki pestään ja föönataan. Karvaa pitää silti hoitaa kotona myös trimmausten välissä.

– Turkin takkuisuus voi yllättää. Runsasturkkisilla roduilla kuten cotoneilla, bichoneilla tai havannankoirilla turkki huopuu, ellei sitä harjata säännöllisesti. Tärkeää on muistaa, ettei turkin pinnan harjaaminen tai kampaaminen riitä. Ensin turkki käydään läpi karstalla, jonka jälkeen karva kammataan huolellisesti ihoa myöten, Emilia neuvoo.

Kun kampaamisen tekee oikein kerran viikossa, turkki pysyy takuttomana. Turkkirodun koira pestään aina silloin kun se ovat likainen, noin parin, kolmen viikon välein.

– Villakoira, joka pidetään turkissa, vaatii pesun ja föönauksen viikon välein. Kampaus ja harjaus tehdään pari kertaa viikossa. Näyttelykoiraa ei kammata tai harjata ilman pesua ja föönausta lainkaan, sillä likaisena karva saattaa katkeilla. Kotikoiran turkkia voi kammata huolettomammin, mutta silloinkin apuna kannattaa aina käyttää suihkutettavaa, jätettävää hoitoainetta.

Kuraisilla keleillä koiraa huuhdellaan ja kuivataan usein. Emilia varoittaa aiheuttamasta takkuja turkkiin kuivaamisen yhteydessä.

– Jos kuivaa koiraa pyyhkeen kanssa, pitää se tehdä oikein, varovaisesti puristelemalla. Pyyhkeellä hankaaminen on kuin huovuttaisi mitä tahansa villaa. Rapakausien jälkeen trimmaamoon tulevien koirien turkit ovatkin alaosastaan usein pahasti takussa.

Turkkirotujen omistajien kannattaa hankkia hyvä kurapuku koiralleen jatkuvan turkin huuhtelemisen sijaan.

Oli kyseessä sitten rotukoira, jonka turkki halutaan pitää pitkänä tai monirotuinen kotikoira, on tassukarvat hyvä pitää siistinä ja lyhyinä.

– Tassujen siistiminen on pieni hoitotoimenpide, josta on iso ilo koiralle ja omistajalle, kun rapa ja lika eivät tartu tassukarvoihin ja kulkeudu ympäriinsä. Jos tassujen karvoja leikkaa kotioloissa, tulee se tehdä pyöreäkärkisillä saksilla, Emilia muistuttaa.

Tassujen ohella koirien naama ja koiran takamus siistitään trimmaajalla leikkaamalla karvoja lyhyemmäksi.

– Peppukarvoja on hyvä siistiä trimmausten välillä myös kotona, esimerkiksi pesun yhteydessä, jotta turkki ei suotta likaannu.

Turkkikoiran korvakarvat, jotka kasvavat ulos korvakäytävästä on syytä siistiä säännöllisesti.

– Mikäli korvakäytävä on täynnä karvaa, altistaa se tulehduksille. Toisinaan korvassa on karvaa rastoiksi asti, mikä varmasti heikentää koiran kuuloakin. Jokaisen turkkikoiran omistajan olisikin hyvä opetella harjauksen ohella putsaamaan koiransa korvakarvat muutaman viikon välein, Emilia sanoo.

Trimmauksen yhteydessä leikataan koiran kynnet.

– Aina kynsien leikkaus ei onnistu omin neuvoin ja moni tuleekin liikkeeseen varta vasten kynsien leikkuuseen. Säännölliset siistimiskäynnit trimmaamossa pitävät kynnet huollettuina.

Monilla nypittävillä roduilla turkki otetaan alas pari kertaa vuodessa. Sen sijaan Emilian erikoisalaa olevilla westieillä turkki nypitään parin kolmen kuukauden välein, näyttelykoirien kohdalla jopa viikoittain. Herkät alueet työstetään saksilla ja koneella.

– Westie on yksi haastavimmista roduista trimmata. Turkki pitää työstää säännöllisesti nyppimällä se rodunomaiseen malliin. Kun trimmausväli pidetään lyhyenä, on karva kotona helppohoitoinen, Emilia sanoo.

Emilian trimmauspöydällä istuva Hilda-westie on käynyt salongissa pennusta lähtien, kolmen kuukauden välein.

– Hildalla on erittäin hyvä, karkea turkki, joka pysyy siistinä säännöllisten trimmaamokäyntien ansiosta, Emilia kiittelee.

Nypittäväksi tulevan koiran turkkia ei pestä pariin viikkoon ennen trimmausta. Trimmauksen jälkeenkin pidetään muutaman päivän pesuväli, sillä shampoo voisi ärsyttää avonaisia karvatuppia.

– Trimmauksen tulee olla koiralle aina miellyttävää. Ammattitaitoinen trimmaaja näkee, mitä turkille voi tehdä ja mitä ei. Toisinaan, vaikka kyseessä olisi nypittävä rotu, ei nyppimistä voida karvanlaadun vuoksi suorittaa, Emilia sanoo.

Turkinhoito tutuksi

Kun pentu tulee taloon, se on syytä totuttaa heti turkin hoitoon ja käsittelyyn.

– Turkkikoiraa on hyvä pestä pikkupennusta lähtien, föönata, harjata ja totuttaa pentu olemaan hoitopöydällä. Kaikille koirille on hyvä opettaa, että korviin, suuhun tai tassuihin koskeminen on ihan tavallista ja mukavaa, Emilia Savolainen muistuttaa.

Aluksi tassuja ja korvia käsitellään ihan pieni hetki kerrallaan ja pentua palkitaan ja kehutaan, kun se on kiltisti.

– Koiran opettaminen käsittelyyn on tärkeää turkin trimmauksen kannalta, mutta myös siksi, että koiran hoitaminen eläinlääkärissä sujuu tällöin paljon helpommin.