”Uneksi huomisesta. Muista eilinen. Elä tänään.”

Marko Maunuksela, Tangokuningas vuosimallia 2010, toteaa, että unelman toteutumisessa tärkeintä on aito usko itseensä sekä määrätietoiset askeleet unelmaa kohti. Pienistä puroista kasvaa lopulta suuri joki. Maunuksela on niitä harvoja tangokilpailun kruunupäitä, joka elättää itsensä esiintymällä.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Rohkeasti tilanteisiin heittäytyminen on Marko Maunukselan mielestä yksi hänen tärkeimmistä ominaisuuksistaan.

– Tilanteet tuovat eteen uusia asioita, jotka taas johtavat toiseen. Monet ihmiset sanovat haaveilevansa lottovoitosta, mutta kun kysyy, lottoatko, vastus on yllättävän usein kielteinen. Miten silloin voi voittaa? Unelmien eteen täytyy tehdä töitä. Se voi tuntua itsestään selvyydeltä tai kliseeltä, mutta tosiasiassa se ei ole sitä.

Maunuksela on saanut erityisesti kiitosta hänen tavastaan kohdata kuulijansa. Sosiaalisuus ja läsnäolotaito kumpuavat osittain hänen aiemmasta ammatistaan ohjaajana mielenterveysalalla.

Parikymppisenä Maunuksela hakeutui kuoroihin, harrastajateattereihin ja lähinnä klassisen puolen opettajien koulutettavaksi. Siitä kumpuaakin hänen monipuolisuutensa laulajana.

Maunuksela on ollut mukana erilaisissa teatteri- ja oopperaprojekteissa, mm. Pohjanmaan kautta ja Pohjalaiset-oopperassa ja Titanic-musikaalissa. Viimeisimpinä rooleina miespääosan esittäjänä Seinäjoen Kaupunginteatterin 100 kesää 1000 yötä -revyyssä ja Teatteri EStaten musiikkinäytelmässä Muistojen kotipiha.

Suuri yleisö pääsi tutustumaan tulevaan Tangokuninkaaseen tangolaulukilpailun finaalissa jo vuonna 2009, jolloin hän sijoittui neljän parhaan joukkoon.

Laulukilpailu antoi entistä enemmän potkua uraan. Niinpä Maunuksela päätti ottaa uudelleen osaa Tangomarkkinoille kesällä 2010. Se kannatti, sillä unelmasta tuli totta. Voittaja oli kilpailussa myös yleisön suosikki.

– Elämä muuttui. Intohimoisesta harrastuksesta tuli työ ja julkisuus astui kuvaan, Maunuksela summaa tangokilpailun jälkeisiä aikoja.

Laulamisen lisäksi Maunuksela vetää juontokeikkoja. Hänen mielestään oma persoona on esiintyessä tärkein valttikortti.

– Täytyy olla oma itsensä. Epäaitous paistaa läpi. Täytyy pystyä reagoimaan nopeasti ja nauramaan itselleen. Mokaaminen ei ole maailmanloppu. Olen ollut aika perfektionisti, mutta olen päässyt sen yläpuolelle esiintymiskokemuksen myötä.

Tänä keväänä Maunuksela on etsinyt uusia tangokuninkaallisia Seinäjoen Tangomarkkinat -esikarsintakiertueella. Hän isännöi kiertuetta kentällä kolme viikkoa ja sparrasi tulevia kuninkaallisia, samaan aikaan ilmestyi myös uusin äänite: Tango Sydämen lupaus.

Kulunut kevät on muutenkin vienyt esiintyvää artistia moneen suuntaan mm. Olavi Virran Sävelin -konserttikiertueelle, jonka Maunuksela myös itse käsikirjoitti ja juonsi. Maunukselan käsialaa on ollut myös Seinäjoen Tangomarkkinoiden TV-suurkonsertit kolmena vuonna, sekä Sinitaivas-konserttikiertueet vuodesta 2011 alkaen. Hänelle on hyvää vastapainoa tehdä juontajan pestejä ja vastaavia tapahtumia perinteisten tanssikeikkojen lisäksi.

Heinäkuussa avautuu uusi maailma Yle Kainuun radion aamujuontajana.

– Kun kulkee tuolla maailmalla kanavat ja suu auki ja ryntäilee ilman itsesuojeluvaistoa paikasta toiseen, niin tuppaa löytämään itsensä monenlaisista paikoista! Maunuksela naurahtaa.

Nyt kävi näin.

– Odotan uutta juontopestiä innoissani ja jännittyneenä. Niin kuin pikkupoika koulureppu selässä lähden matkaan. Paljon tulee varmasti uutta asiaa ja haasteita. Otan ne vastaan. Nuoruudestani asti olen ollut vikkelä liikkeissäni ja nopea päätöksissäni. Olen myös erittäin kunnianhimoinen ja halukas haastamaan itseäni yhä uudelleen ja uudelleen.

Viikonlopuiksi aamujuontaja singahtaa takaisin musiikkimaailmaan, jatkaen tutuksi tullutta kaavaa, perinteistä tanssimusiikkia Fantasia-orkesterin kanssa.

– Musiikkia ja keikkailua en siis ole hylkäämässä. Syksyyn mahtuu vielä jopa muutama laivapätkäkin. Sinitaivaskiertuekin on ja pysyy, ja monen monta muuta tapahtumaa.

– Uneksi huomisesta. Muista eilinen. Elä tänään. Nuo sanat mielessäni muistelen monia uskomattoman upeita hetkiä, suunnitellen ja unelmoiden jo kovasti tulevasta ja yrittäen elää tässä hetkessä niin täysillä kuin vain voin.

”Täytyy olla oma itsensä. Epäaitous paistaa läpi.”
”Mokaaminen ei ole maailmanloppu.”
Seinäjoen Tangomarkkinat 7. –12.7.2015

- 31. tapahtumakausi

- vuosi 2015 juhlistaa teemallaan Olavi Virran 100-vuotissyntymäjuhlaa, joka näkyy ja kuuluu Tangokilpailun kappaleissa

- Tangokuningatarfinaali 9.7

- Tangokuningasfinaali 11.7