Koeajossa: Volkswagen Passat Variant Comfortline 2.0 TDI 110 kW DSG

Koeajetussa Variant-mallissa on tavaratilaa mukavat 650 litraa, jonka saa kasvatettua tarvittaessa 1780 litraan.

Teksti ja kuvat: Janne Suomalainen

Täysin uusi Volkswagen Passat on saanut todella tyylikkään ulkomuodon. Varsinkin keulasta auto näyttää todella leveältä. LED-takavalot kuuluvat Passatin vakiovarusteluun.

LED-ajovalot ovat vakiona Highline-varustelussa. Muihin LED-ajovalot on saatavissa lisävarusteena.

Auton kokonaispituus on melkein 4,8 metriä ja akseliväli 2,8 metriä. Pitkän akselivälin ansiosta sisätilat ovat runsaat. Takapenkillä on edustusautomaiset jalkatilat. Tuttuun tapaan Passat on saatavissa sekä neliovisena sedanina että viisiovisena Variant-farmarina. Tässä Variant-mallissa on tavaratilaa mukavat 650 litraa, jonka saa kasvatettua tarvittaessa 1780 litraan.

Varustetasot ovat Trendline, Comfortline ja Highline. Passat-malliston hinnat alkavat 29 453 eurosta. Variant-farmari on moottorista riippuen noin 1500–2500 euroa kalliimpi.

Koeajettu 2.0 TDI DSG-vaihteistolla ja Comfortline-varustelulla on lähtöhinnaltaan 39 994 euroa.

Lisävarustelu herkästi nostaa auton hintaa, mutta varustepaketit eivät onneksi ole kovin kalliita. Tässä koeajetussa autossa lisävarusteena oli mm. metalliväri, lisälämmitin, navigoinnin sisältävä Travel-paketti, sekä Easy Access-paketti sisältäen avaimettoman käynnistyksen ja sähkötoimisen takaluukun. Nämä varusteet ovat kaikki alle tuhannen euron sijoituksia.

Travel-pakettiin kuuluu myös ajoprofiilin valintajärjestelmä. Kuljettaja voi valita normaalin, mukavan ja sporttisen ajo-ohjelman väliltä, aina tilanteen mukaan sopivimman.

LED-valopaketti nostaa hintaa moottorista riippuen noin 1300 euroa, mutta sisältää myös pysäköintiavustimen. Lisävarusteiden kanssa auton kokonaishinta nousi 44 717 euroon.

Passatin keulalle on tarjolla valikoima bensiini- ja dieselmoottoreita. Bensamoottorit ovat 1.4 TSI, joko 125 tai 150 -hevosvoimaisena, sekä 180 hevosvoimaa tarjoava 1.8 TSI. Dieselvaihtoehdot ovat 1.6 TDI (120 hv) sekä 2.0 TDI.

Tästä isommasta dieselmoottorista on valittavissa joko 150 tai 190 hevosvoimaa tuottava versio. Malliston huipulla on vielä 240-hevosvoimainen 2.0 TDI BiTurbo. Vaihteistona on joko 6-vaihteinen manuaali tai DSG-automaatti. 4Motion-neliveto on saatavissa sekä bensa- että dieselmoottorin yhteyteen.

Koeajoimme 150-hevosvoimaisen 2.0 TDI:n DSG-automaattivaihteistolla. Vääntöä tämä 2.0-litrainen, 4-sylinterinen dieselmoottori tarjoaa 340 Nm. Manuaalivaihteisena moottorin yhdistetty kulutus on 4,1 l/100km ja CO2-päästöt 107 g/km. Tällä DSG-automaatilla vastaavat lukemat ovat 4,5 litraa ja 119 grammaa.

Käytännössä automaatti vie voiton, sillä harvoin kuljettaja jaksaa olla yhtä tarkkana vaihteen valinnan kanssa kuin automaatti, joka hoitaa työnsä tarkasti ja huolellisesti. Automaatilla varustettuna auto on nautinnollinen ja ennen kaikkea mukava ajettava, mutta manuaalivaihteisena auto olisi yli 2000 euroa edullisempi. Valinta automaatin ja manuaalin välillä on tietysti kiinni omista tottumuksista, mutta automaatti on varmasti yksi parhaista sijoituksista ajomukavuuden ja polttoainetalouden kannalta.