Puubriketti on vielä monille kuluttajille tuntematon, mutta hyvä vaihtoehto puille kotien lämmitykseen ja tunnelmantuojaksi. Briketti palaa räiskymättä ja lähes roskatta, kun sen saa syttymään ja varastoituu pieneen tilaan.

Teksti ja kuvat: Tapio Romppainen

Briketti valmistetaan puristamalla kuivaa ja kuoretonta havupuun sahanpurua sekä kutterinlastua tiiviiksi harkoksi tai klapin muotoon. Sideaineena toimii havupuun ligniini, jonka ansiosta briketti pysyy tiiviissä muodossaan ja sen käsiteltävyys paranee.

Briketti on tiivis energiapakkaus. Sitä onkin miellyttävä polttaa, sillä se luovuttaa pitkän palamisensa aikana tasaisesti lämpöä. Savu- ja hiukkaspäästöt ovat erittäin pienet, joten briketti sopii myös tiheästi rakennettujen alueiden takkoihin.

Moni arvostaa briketissä sen pientä varastotilantarvetta ja vähäroskaisuutta. Yksi kuutiometri brikettiä on täyttä tavaraa: vastaava määrä varastoon heiteltynä polttopuuna täyttää noin 5-6 kertaisen tilan. Brikettiä voi käyttää myös makkaranuotion lämmönlähteenä.

Brikettejä myyvät tavaratalot, huoltoasemat ja marketit. Suoraan kotiovelle tavaraa voi tilata rahtihinnoiteltuna laatikko-, lava- tai säkkipakkauksissa.

Uteman Oy on himankalainen yritys, jonka tuotevalikoimaan briketit tulivat jo kymmenen vuotta sitten. Yrityksen omistavat veljekset Jaakko-Matti ja Mikko Joensuu , isä-Eeron toimiessa ahkerasti poikiensa tukena.

Uteman tuo maahan puusepän sivutuotteena syntyvästä sahanpurusta puristettua puubrikettiä, jota markkinoidaan Hot-tuotemerkillä. Pääosa myynnistä tapahtuu jälleenmyyjien kautta, mutta kotitoimituksetkin hoituvat tarvittaessa.

– Tavoitteena on saada markkinoille myös kotimaassa valmistettu briketti, vaikka nykyisenkin tuotteen kotimaisuusaste on hyvin korkea, Eero Joensuu kertoo.

Hot-briketit on pakattu 10 kilon kosteutta eristävään puristemuovipakkaukseen, joka sisältää 12 brikettiä käyttöohjeineen. Briketit sopivat kaikkiin tulisijoihin, joissa puuta poltetaan. Monikäyttöisyys herättää positiivista ihmetystä.

– Viime vuonna Keski-Pohjanmaan Maakuntaviestissä käytimme koko päivän brikettejä lämmönlähteenä kahdellakymmenellä nuotiopaikalla. 960 kilon lavapakkauksesta oli kilpailun loputtua vielä liki 400 kiloa jäljellä ja kiitosta tuli siisteistä, lämpimistä sekä savuttomista nuotiopaikoista, Eero Joensuu naurahtaa.

Artikkelit puunpolton kieltämisestä haitallisten terveysvaikutusten vuoksi saavat miehet pudistelemaan päätään. Heidän mielestään tulisijojen laaja hyötykäyttö on parasta kansantaloutta.

– Suomessa poltetaan edelleen puuta väärin, eikä tulisijaa muisteta aina huoltaa. Kun puu palaa liian märkänä ja vähäisellä paloilmalla, ei ole ihme, että piha täyttyy savusta ja pienhiukkasista. Huonosti huollettu tulipesä savukanavineen vain pahentaa tilannetta.

Puu on uusiutuvana energianlähteenä ympäristöystävällinen eikä lisää päästöjä. Valitsipa lämmittäjä briketin, klapit tai niiden sekapolton, tärkeintä on, että savupiipusta saisi nousta vain vaalea, nopeasti hajoava savu-utu tai lämpöväreily – se on puhtaan ja energiatehokkaan palamisen merkki.

Hot-tuoteperheeseen kuuluvat myös puukuitulevystä ja kierrätysparafiinista valmistetut sytytyspalat, jotka on suunniteltu brikettien sytyttämiseen.

Kaksi brikettiä ladotaan vierekkäin, ja niiden väliin jätetään pieni väli sytytyspalaa varten.

Parilla sytytyspalaliuskalla voi myös kiehauttaa eräretkellä nopeasti vaikkapa pannullisen kahvia.

”Kun puu palaa liian märkänä ja vähäisellä paloilmalla, ei ole ihme, että piha täyttyy savusta ja pienhiukkasista.”
Brikettien etuja:

-Ympäristöystävällinen

-Sopii kaikkiin tulipesiin

-Korkea lämpöarvo

-Palaa tasaisesti ja pitkään

-Pienet hiukkaspäästöt

-100 % kuivaa polttopuuta

-Uusiutuva luonnonvara

-Säästää varastotilaa

-Helppo kuljettaa

-Tasalaatuinen, ei kuoriainesta

-Pieni tuhka-ja rikkipitoisuus