Juha Mieto:

Suomalainen hiihtäjälegenda ”Pitkä-Jussi” Juha Mieto, saapuu sunnuntaina 20. joulukuuta Iin Kärkkäiselle.

Teksti: Ari Stenius

J uha Mieto on muut Suomen Kärkkäiset käynyt, mutta ennen ensi sunnuntaita on Ii käymättä.

– Iissä on ideaa, Kärkkäisellä olen aina viihtynyt ja pääsen taas Kärppien reviirille, heittelee Kurikan jätti ”perusteita” vierailuunsa.

Kurikka on kaukana Oulusta ja lähes kaikki liigajoukkueet ovat Kärppiä lähempää, mutta ”Mietaa” ei hätkähdä epäilystä.

– Olen pitkään ollut kärppäfani. Lapissa on toinen kotini ja aktiiviaikoina asuin kuukausia Lapissa, muistuttaa Mieto.

Mies sanoo pitävänsä Kärppien reviiristä ja seuran tekemisestä, mutta kaukalossa pärjääminen ei ole juttu, josta Mieto ihastuu – vaikeaa olisikin uskoa Miedon Jussia ”glory hunteriksi”.

– Menestys on ollut upeata, mutta seura ja sen periaatteet ja toimintatavat minua ovat minua ihastuttaneet, sanoo Mieto.

– Talous ja sen tyylikäs hoito ovat Kärppien viisaitten johtajien työnnäyte. Tarkalla taloudella saadaan seurasta houkuttava ja ”imitsiltään” arvostettu seura. Sitä minä arvostan. Kärpissä tehdään pohjat päästä maailmalle – ja se saa pelaajat ja ihmiset kiinnostumaan seurasta, sanoo Mieto.

Mieto ei kuitenkaan aio tulla katsomaan Kärppien pelejä, vaan esittelemään kunnon kulkupeliä.

– Ihan rehellisesti voin sanoa, että kukaan joka ostaa, ei tule pettymään. Kunnon suomalainen Esla-kelkka, se on ylilaadukas, vakuuttaa Mieto, joka valikoi tuotteensa, joista lähtee puhumaan.

– Pitää kattoa, ettei kaduta, sanoo perunoita vuosi sitten Lahden Kärkkäisellä säkkikaupalla myynyt Mieto.

– Paljon myytiin, sen sanon. Mutta tänne Iihin on kiva tulla ensikertalaisena – muut Kärkkäiset olen käynytkin, Oulussa pariin kertaan ja Ylivieskassa usein, kertoo Mieto.

Hiihtoon vie miehen mieli ymmärrettävästi ja vähäluminen talvi harmittaa, mutta ei järkytä.

– Enemmänkin harmittaa ne yrittäjät, jotka ovat täydellä hinnalla suksensa ostaneet ja nyt ne meinaa jäädä jouluksi varastoon. Ennen joulua jossei myy, niin helposti menee alle omien, manailee Jussi kauppiaitten puolesta.

Miedolla on vakaa usko, että lunta tulee vielä tänäkin talvena.

– Kerran on lumi Kurikassa käväissyt, mutta vielä en ole tälle talvelle hiihtänyt. Mutta uskokaa, se lumi tulee pikkuisen myöhemmin – ja sitten hiihdetään, kannustaa Mieto muistuttaen, että 1970-luvullakin oli samanlaisia ”lumitalvia”.

– Hiihto on hieno laji, enkä mainosta sitä entisenä hiihtäjänä. On tutkittu, että hiihto on ihmisen keholle kaikista tehokkain liikuntamuoto. Raittiissa ilmassa menoa ja 80 prosenttia kropasta saa liikettä, kun hiihtää nilkka suorana perinteistä, sanoo Mieto vakaasti.

Mieto on penkkiurheilija ja rakastaa hiihtoa, mutta rauhoittuu metsässä.

– Minulla on 50 hehtaaria mettää ja siellä on aina tekemistä, sillä haluan pitää metän kunnossa. Polttopuut hakkaan itse ja kyllä mä nautin, kun kroppa sippaa. Se on hieno olo, kun on tehnyt kovaa ruumiillista työtä – siinä mielikin rauhoittuu, huokailee Mieto hartaasti.

Juha Mieto harmittelee, että ihmiset eivät ymmärrä rauhan ja yksinolon antamaa voimaa.

– Olen rehannut ja ollut ihmisten ilmoilla ja kanssa, mutta minulla ei ole yksinoloon pelkoa. Raitis ilma ja rasitettu kroppa antaa henkistä voimaa. Siihen kannattaa totutella, suosittaa Mieto.

Entinen huippu-urheilija tietää, että moni urheilija ei ole sopeutunut uran jälkeiseen elämään.

– Se on kamalaa, että ei osata luopua urasta. Meille se oli selvempää. Tiedettiin, että uran jälkeen alkaa normaali-ihmisen elämä. Siitä pitää osata nauttia, kummastakin, sanoo Mieto.

Sunnuntaina Mieto haluaa jutustella Kärkkäisen tavaratalolla.

– Tulkaahan jutustelemahan, rohkaisee Mieto, joka on Iin Kärkkäisellä sunnuntaina 20.12. kello 12-18.

”Hiihto on ihmisen keholle kaikista tehokkain liikuntamuoto.”
”Polttopuut hakkaan itse ja kyllä mä nautin, kun kroppa sippaa.”