Ympärivuotisesti pyöräilevä työmatkaaja ole harvinaisuus. Moni päivittää syksyllä pyörän ja varusteet talven varalle. Nyt kannattaa suosia valoja ja värejä.

Teksti: Ari Stenius

Pimeys, sateet ja liukkaat kuulostavat kauniin kesän jälkeen kovalta paketilta. Oululaisen Pyörä-Suvalan kauppias Jari Suvala tietää pyöräilijän pärjäävän.

– Muista valot, heijastimet ja kypärä. Vaatetuksessa kerrospukeutuminen on kaiken perusta. Ei varmasti tarvitse palella alle 20 asteen keleissä, jos on muistanut pukeutua oikein, vakuuttaa Suvala ja kertoo talvipyöräilijälle löytyvän varusteet varpaista päälakeen.

Pyörä-Suvalan henkilökunnasta puolet pyöräilee työmatkansa. Moni yritys tukee väkensä työmatkaliikuntaa osallistumalla talvipyöräilyn kuluihin.

– Joissain yrityksissä satsataan valoihin. Työnantajat saattavat maksaa toisen nastarenkaan, Suvala tietää.

Turvallinen työmatkapyöräily tuo paljon etuja. Pyöräily on parasta hyötyliikuntaa.

– Monessa talossa pyöräilyn koetaan parantavan henkilökunnan terveyttä. Työsuhdepyörä ei enää ole pelkästään kaunis ajatus. Yritykset ostavat pyöriä työntekijöiden käyttöön.

Aamupyöräilyn hyviin puoliin kuuluu sekin, että ovista tulee sisään reippaampia työntekijöitä.

– Vireystaso on heti huipussaan, kun tullaan raittiista ulkoilmasta.

Liukkaalla voi sattua ja tapahtua.

– Murtunut käsi, jalka tai aivotärähdys, jos näitä sattuu, ne tietävät kipua, harmia ja pitkiä sairauslomia.

Nastarenkaat ovatkin talvipyöräilijän paras hankinta.

– Lumella pärjää tavallisillakin renkailla aika hyvin, mutta jäisillä teillä ainoastaan nastarenkailla. Ne ovat niin hyviä, että vahinkoja ei juuri tapahdu, kunhan muistaa normaalit pyöräilytavat.

Suvala on elänyt pyöräilyn maailmassa koko aikuisikänsä ja nähnyt asenteiden muuttuvan.

– Suojavarusteet, kuten kypärät ja valot sekä nastarenkaat ovat nykyisin luontevia hankintoja. Kypärä tuli hitaasti tavallisen pyöräilijän varusteeksi. Valot on aiemmin ostettu poliiseja varten, ettei tulisi sakkoja, naureskelee Suvala.

Liika värikkyys ei ole koskaan kuulunut suomalaiseen kulttuuriin eikä pyöräilyyn.

– Mustat vaatteet ja musta kypärä, myöntää Jari tavallisen suomalaisen miehen maun.

Nyt on VALLALLA näe ja näy -ajattelu, eli hankitaan yhä parempia valaisimia ja heijastimia.

– Miehetkin ovat lämmenneet värikkäille pyöräilytakeille. Tarjolla on esimerkiksi pinkkejä heijastintakkeja, jotka on suunniteltu pyöräilyyn. Ne ovat normaalin takin näköisiä, mutta heijastavat hyvin valoa.

”Valot on aiemmin ostettu poliiseja varten, ettei tulisi sakkoja.”

Liikenneturvan tilastot kertovat, että vakavat pyöräilyonnettomuudet ovat vähentyneet, vaikka pyöräilyharrastus on kasvanut. Tavallisimpia vahinkoja ovat kaatumiset ja suistumiset. Niitä sattuu useimmin yli 64-vuotiaille ja koululaisille. Kypärät, jalkajarrut, hyvät valot ja heijastavat asut ovat vähentäneet onnettomuuksia ja tehneet kolhuista vähäisempiä.

Pyöräilyvarusteitten hintahaarukka on laaja, mutta lähes kaikki tärkeät hankinnat ovat pitkäkestoisia. Nastarenkaat maksavat 35-100 euroa, kypärä 40-70 euroa, heijastimet ja soittokellon saa muutamalla eurolla. Halvimmat valot ovat pari kymppiä, mutta huippulamput maksavat satoja euroja.