Keittiöuudistusten lähtökohtina

Ideko Suomi Oy:n uudistaa keittiöt 100-prosenttisesti kotimaisilla, mittatilaustyönä valmistetuilla kalusteilla ja muilla tuotteilla. Asentajat ovat aina asiakkaan omasta maakunnasta. Yleensä asennustyö sujuu päivässä.

Teksti: Reetta AholaKuva: Ideko Suomi Oy

Keittiöremonttiin suomalaiset inspiroituvat sekä esteettisistä että toiminnallisista syistä.

– Halutaan muuttaa keittiön ilmettä tai parantaa sen toimivuutta, kertoo Ideko Suomi Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Hilliaho .

– Tyypillinen keittiön toimivuutta parantava muutoslähtökohta on esimerkiksi mikroaaltouunin integroiminen keittiökalusteisiin. Moni keittiö on ajalta ennen mikroja, ja niille ei ole muuta paikkaa kuin pöytätasot. Toinen esimerkki ovat alakaappien hyllyt, jotka vaihdetaan laatikoihin, ja saadaan ne näin käyttöön, kaappimalleina ne ovat usein käyttämättömän tavaran säilytyspaikkoja. Myös jätteiden lajitteluratkaisut ovat nykykeittöissä toiminnallisia parantamistarpeita, toteaa Hilliaho.

Ideko toteuttaa keittiön uudistustyön yhdellä sopimuksella ja avaimet käteen -periaatteella.

– Keittiösuunnittelijamme menee asiakkaan kotiin. Siellä kartoitetaan uudistustarpeet, ideoidaan tilaratkaisuja sekä valitaan keittiön tyylit ja värit. Keittiöammattilainen tuo aina mukanaan laajan valikoiman ovi-, pöytätaso-, välitila- ja värivaihtoehtoja. Keittiöuudistus suhteutetaan koko kodin tyyliin sopivaksi, koska asunto on yksi laaja kokonaisuus, korostaa Hilliaho.

Idekolta voi myös pyytää asiantuntijan maksuttomalle kotikäynnille.

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Idekon kotimaiset sopimusvalmistajat tekevät mittatilaustyönä uudistettavat kalusteet ja muut tuotteet.

– Sovittuna keittiöremonttipäivänä asentajamme tuo mukanaan kaikki asennettavat osat, suojaa keittiön lattiapinnat, purkaa uudistettavat kohdat, huolehtii purkujätteiden siivoamisen ja pois kuljettamisen, asentaa uudistettavat komponentit, siivoaa työjäljet ja luovuttaa kohteen asiakkaalle, kiteyttää Hilliaho työn kulun.

– Yli puolessa kohteissamme varsinainen asennustyö sujuu päivässä.

Kempeleellä pääpaikkaansa pitävän Ideko Suomi Oy:n keittiöuudistusasiakkaat ovat akselilla Keski-Suomi, Pohjanmaat ja Lappi; tavoitteena on laajentua. Uudistettavat keittiöt ovat tasavahvasti omakotitalo-, rivitalo- ja kerrostalokohteissa, kaikki aina omistusasunnoissa.

Henkilökuntaa on noin 50. Keittiöuudistuksen asennustyössä Ideko käyttää kunkin remonttikohteen maakunnan ammattilaisia.

– Tällä on tärkeä työllistävä vaikutus. Myös palvelun kannalta se on mielestämme merkittävää; on mukava, että kotiin tulee asennustyöhön oman maakunnan mies tai nainen, puhutaan samaa murretta ja ollaan muutoinkin samalla aaltopituudella, Hilliaho sanoo.

Ideko antaa keittiöremontissa uudistetuille puusepänteollisuuden tuotteille viiden vuoden ja muille mekanismeille 10 vuoden takuun, joillakin yksittäisillä komponenteilla on kahden vuoden takuu. Asennustyön takuuaika on yksi vuosi.

– Toimimme alan yleisten takuumenettelyjen mukaisesti, sanoo Hillaho.

Keittiöuudistuksissa hintaskaala on laaja. Kaikki lähtee asiakkaan tarpeista, käytettävistä materiaaleista, ovatko ne normi- vaiko luxusmateriaaleja, merkittävä hinnan määrittäjä on asiakkaan budjetti.

– Aina löytyy jokaisen kukkarolle sopiva ratkaisu ja autamme myös maksusuunnitelman tekemisessä, vakuuttaa Hilliaho.

Suunnittelemissaan keittiöuudistusratkaisuissa Ideko pyrkii säästämään sekä asiakkaan budjettia että luontoa.

– Säilyttämällä hyväkuntoiset keittiökalusteiden rungot säästyy rahaa, aikaa ja luontoa. Asentamalla vanhoihin runkoihin uudet ovet ja pöytätasot, uusimalla välitila sekä käyttämällä moderneja tilaratkaisuja keittiöstä tulee kuin uusi, sanoo Hilliaho.

Tänä päivänä keittiömateriaalit ovat käyttäjäystävällisiä, keittiökoneet energiaystävällisiä.

– Alakulmakaappien mekanismeina suositaan hyllyjen sijaan ulosvedettäviä tai pyöriviä kulmakaappimekanismeja. Työtasoina suosittuja ovat laminaattitasot, ne ovat kestäviä ja helppoja pitää puhtaana. Nykyaikaisella kuvansiirtotekniikalla laminaattitason pintaan saa valokuvan tarkkuudella monenlaisia pintakuoseja, esimerkiksi kiveä ja puuta, Hilliaho kertoo.

Keittiön ala- ja yläkaappien välitiloissa suositaan hänen mukaansa nykyään niin ikään laminaattia.

– Keraamiseen laattaan verrattuna laminaatti välitilassa on helpompi pitää puhtaana; ei ole vaikeasti puhdistettavia saumoja.

Valaistuksella on keittiössä kahdenlainen rooli: ruokaa laitettaessa ja leivottaessa tarvitaan riittävästi valoa, kokkausten hedelmistä nautiskellessa tunnelmallista valoa.

– Ledit soveltuvat molempiin tarkoituksiin, joko led-nauhat tai erilliset spotit, sanoo Hilliaho.

Lattioita Ideko ei keittiöuudistuksissa uusi eikä seinien tai katon pintoja. Keittiön lattiamateriaaliksi soveltuu Hilliahon mielestä parhaiten laatta tai vinyylimatto.

– Parketti ja laminaatti ovat keittiössä epäkäytännöllisiä, vesiroiskeet lentävät helposti saumoihin ja kosteus pääsee vahingoittamaan lattiapintaa.

”Alakulmakaappien mekanismeina suositaan hyllyjen sijaan ulosvedettäviä tai pyöriviä kulmakaappimekanismeja.”