Höyrykattila on yksi parhaista hankinnoista kasvisten kypsentämiseen

Kukkivien kaalien eli kukka- ja parsakaalien ryhmä on Vuoden Vihannes 2016. Vuoden vihanneksen valitsevat puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry.

Kukkivista kaaleista syödään kasvin varhaisasteella olevat kukinnot. Tutuimpia ovat kermanvalkoinen kukkakaali ja vahvanvihreä parsakaali.

Vihreä, lila ja oranssi kukkakaali sekä lila parsakaali tuovat kaivattua vaihtelua ja säväyttävät ulkonäöllään. Lila parsakaali on tervetullut vaihtoehto tutulle vihreälle parsakaalille. Romanescu-tyypin kukkakaali muodostaa vihreään kukintoonsa hauskan kartiomaisia nuppuryhmiä.

Sekä kukkakaali että parsakaali ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan. Parsakaali on niittänyt mainetta terveellisyydellään. Se on saavuttanut leikkimielisissä kisoissa jopa maailman parhaan kasviksen tittelin vertailtaessa eri kasvisten hyvien ominaisuuksien listoja.

Parsakaalista käytetään myös nimeä broccoli. Italian sana brocco tarkoittaa nuppuja ja myös käsivartta. Englannissa vihreä parsakaali tunnetaan nimellä calabrese ja violetti kukkakaali onkin broccoli. Calabrese-nimitys tulee parsakaalin viljelyn alkusijojen, Italian Calabrian maakunnan mukaan.

Viime vuosi oli kukkakaalin voittokulkua. Opittiin, että kukkakaalia voi paahtaa herkuksi uunissa tai grillissä. Uusi käyttötapa raastaa kukkakaalimurua levisi netissä ja ruokajutuissa. Kukkakaaliraastetta kypsennettiin riisimäiseksi lisäkkeeksi ja käytettiin gluteenittomiin taikinoihin.

Herkullisempia ja ravintoaineet säilyttävämpiä menetelmiä kukkiville kaaleille vedessä keittämisen sijaan ovat: höyrykypsennys juuri ja kuuri kypsäksi eli napakankypsäksi, paahtaminen joko grillissä tai uunissa, jopa pikainen paistaminen hyvässä öljyssä, friteeraus. Näin kypsennetyt kaalit maistuvat monin eri tavoin, esimerkiksi osana salaatteja.

Kukkakaali muodostaa kukinnon jo ensimmäisenä kasvukautenaan. Kukinto koostuu voimakkaasti paksuuntuneista varren ja kukinnon haaroista ja aukeamattomiksi jäävistä kukannupuista. Koska kukkakaali on alkujaan kosteiden rantamaiden kasvi, se ei siedä kuivuutta. Hellekesinä viljely voi olla hankalaa, mutta viileästä pitävänä se antaa hyvin satoa myös Pohjois-Suomessa.Kukkakaaleissa on nopeasti kehittyviä kesälajikkeita ja elokuussa kypsyviä syyslajikkeita. Siemenet kylvetään huhtikuussa sisälle ja ruukutetaan sirkkalehtiasteella. Taimet istutetaan toukokuun lopulla multavaan ja ravinteikkaaseen maahan. Kosteina ja viileinä kesinä saadaan laadukkaimmat sadot.

Parsakaalille riittää lyhyt taimikasvatus. Se viihtyy erilaisilla maalajeilla, mieluiten savensekaisilla. Parsakaaliin muodostuu useita kukintoja toisin kuin kukkakaaliin. Parsakaali sopii Suomen viileään kasvukauteen hyvin. Niin vihreästä kuin lilastakin parsakaalista kannattaa syödä nuppujen lisäksi myös varsiosat. Nimestään huolimatta parsakaalilla ei ole mitään tekemistä parsan kanssa.

”Viileästä pitävänä kukkakaali antaa hyvin satoa myös Pohjois-Suomessa.”
”Parsakaali viihtyy erilaisilla maalajeilla, mieluiten savensekaisilla.”