AC Oulun toppari Markus Heikkinen:

Teksti ja kuvat: Ari Stenius

Jalkapalloilija Markus Heikkinen , 37, on pelimiehenä kiinnostunut Ranskan EM-kisoista, mutta työt ja kotiarki pistävät TV-ajat kortille.

– Saa nähdä. Joskus on seurattu kaikki pelit asiantuntijatehtävissä tai yleisestä mielenkiinnosta, mutta nyt pitää valita matsit, hymyilee talvella Ouluun paluumuuttanut Heikkinen.

Heikkinen pelasi ennen Ouluun paluutaan Helsingin Jalkapalloklubissa ja näki suomalaista jalkapalloilua aitiopaikalta maan ykkösseuran kapteenina.

– HJK on iso seura Suomessa ja tavoittelee aina menestystä. Mikäli HJK pystyisi ottamaan vielä askeleen ja pelaamaan toistuvasti eurocupien lohkopeleihin asti, niin se olisi koko suomalaisen jalkapalloilun etu, sanoo nykyisin AC Oulun topparina pelaava ”Mako”.

HJK on Suomessa suurin ja kaunein eikä ole ihme, että monen suomalaispelaajan tie kansainvälisille kentille aukeaa Klubin kautta.

– Menestys herättää huomiota, ja Suomessa kansainvälinen huomio on tullut pääosin HJK:n onnistumisien kautta, tietää Heikkinen, joka itsekin lähti 2000-luvun alussa HJK:sta Eurooppaan.

Suomen maajoukkueen läpilyöntiä on odotettu pitkään. Katseet ovat jälleen seuraavissa karsinnoissa Suomen jäätyä ulos Ranskan EM-kisoista.

– Aina sitä uskotaan ja toivotaan – ja joku päivä mennään arvokisoihin, sanoo Suomen A-maajoukkueessa 61 ottelua pelannut Heikkinen.

Pohjoismaista Ranskan kisoihin selvisivät Tanskan jatkokarsinnassa pudottanut Ruotsi ja Islanti!

– Ruotsi on tuttu kisakävijä, mutta Islanti on mielenkiintoinen tapaus. Maassa on tehty pitkään hyvää työtä ja nyt tuli iso kiitos, huokailee Mako ja aikoo seurata Islantia tarkalla silmällä.

– Suomen kokoisia on hyvä seurata ja ajatella niitten tekemistä. Islanti on pieni, olosuhteet karut ja pelaajia vähän..., luettelee Heikkinen.

Heikkinen on itse pelannut Englannissa, Skotlannissa ja Itävallassa sekä viimeksi Norjan IK Startissa vuonna 2013.

– Meillä oli joukkueessa islantilaisia ja kyselin heiltä maan nousun taustoista, heiltähän on viime vuosina tullut paljon pelaajia isoihin seuroihin. He sanoivat, että maassa oli satsattu valmennuksen tasoon ja olosuhteisiin – junioreille tarjotaan mahdollisuus harrastaa ja harjoitella lähellä kotiaan, kertoo Heikkinen ja kaipaa samaa Suomeen.

– Meillä on Suomessa paljon junioreita, mutta lähitreenipaikka talvisin puuttuu, tietää valmennusuralla tulevaisuuttaan näkevä Heikkinen.

Ja takaisin EM-kisaan. Suosikit ja ja maat, joihin mies tuntee sympatiaa tai muuten seuraa?

– Ranska on vahva, jos isot egot saadaan pelaamaan samaan maaliin. Saksa on aina Saksa ja on mielenkiintoista nähdä, miten Espanja pelaa katastrofaalisten MM-kisojen jälkeen, puntaroi Mako.

– Italia ja Belgia sekä Kroatia ovat myös varmasti hyviä. Suomen kokoiset ja pienemmät kiinnostavat eli Slovakia, Islanti, Albania ja tietenkin Itävalta, jonka kasvutarinan alkua olin seuraamassa. Nyt ne nuoret pojat ovat miehiä, makustelee Heikkinen, joka pelasi Itävallassa vuosina 2007-13.

Heikkisen oma alkupotku jalkapalloiluun on vuodelta 1986.

– Meksikon MM-kisat ja Maradona, johon muistoni vahvasti henkilöityvät. Isä oli brassien kannattaja, mutta argentiinalainen Maradona pomppasi minun sieluuni, hymyilee Mako ensimmäiselle vahvalle jalkapallomuistolleen.