Itä-Länsi -viikonlopussa on juhlan tuntua

Pesäpalloilun vuotuinen juhlatapahtuma Itä-Länsi on lajiperheen iso tapahtuma, jossa pelataan tosissaan, mutta ei ryppyotsaisesti.

Teksti: Ari Stenius

Ajatus ja toive olisi, että Itä-Lännessa parhaat näyttäisivät parastaan. Nämä pelit eivät ole näytösotteluita, vaan kesähuipennus, jossa odotetaan jännittävää peliä ja huippusuorituksia, sanoo Santeri Haipus .

– Lajin kaikki puolet on tullut nähtyä eri tehtävissä. Pelaajana, pelinjohtajana, valmentajana, myyntimiehenä ja seurapuolelta, luettelee ”Saha”, joka aloitti Muhoksen Pallo-Salamisssa kuusivuotiaana ehtien 2000-luvulla Itä-Lännen pelinjohtajaksikin.

– Pesisväki kokoontuu kolmipäiväiseen tapahtumaan. Juniorit, naiset ja miehet. Kolmipäiväiset kekkerit, joissa pesiskansa kokoontuu. Tavataan tuttuja eri puolilta Suomea ja sarjapelien ”viholliset” hymyilevät toisilleen juhlahengessä, paketoi Haipus tulevan Hyvinkään pesisviikonlopun fiilistä.

Mutta se peli, hymy taskuun, vai mitä?

– Peli on peli. Silloin kun pelataan, niin yritetään voittaa, vaikka näissä peleissä hymy on herkemmässä kuin pisteistä pelatessa sarjassa. Ei sitä haluta hävitä kavereille, tietää Saha pelin hengen.

– Sarjassa kuvioita on hiottu usein kuukausia. Näissä peleissä lukkari pääsee aina joskus hassuttamaan. Katsotaan nyt, pohdiskelee Haipus.

Pelaajaurallaan Haipus oli lukkari, kuinkas muuten, ja miehellä on tarkka tieto lautasherran roolista.

– Se on aina tärkeä – vaativa, mutta antoisa. Lukkari pelaa joka pallossa kolmea rintamaa vastaan: etenijää, lyöjää ja vastustajan pelinjohtajaa vastaan.

– Lukkari aistii jokaiselta suunnitelmia: mitä juoksija on tekemässä, mitä lyöjä aikoo ja pelinjohtajan ilmeistä ja viuhkasta kurkitaan, mitä ollaan yrittämässä, kelaa Saha sekunnit ennen syöttöä.

– Ennen ja jälkeen otteluiden on kaikkien kanssa pärjätty, mutta peleissä... Joka roolissa oli kaikki pelissä ja suu kävi, mutta aina joukkueen eteen, hymyilee Saha, jonka pelinjohtajan viuhka lensi ”nurkkaan” joku vuosi sitten.

– Viimeisen pelin jälkeen ei ole viuhka käynyt eikä näkynyt, hymyilee Haipus, joka odottaa viikonloppuna Hyvinkään avaralta kentältä hienoja pelejä.

– Toivon ja odotan tasaisia pelejä. Yleisön tavoin kaipaan huippusuorituksia parhailta: upeita kotiutuksia, tiukkoja kesäkilpoja, syöksykoppeja – yleisestikin yksilösuorituksia ja tunnetta!

”Lukkari pelaa joka pallossa kolmea rintamaa vastaan: etenijää, lyöjää ja vastustajan pelinjohtajaa vastaan.”