Iin joulunajan avaus 27.–28. marraskuuta tarjoaa ihasteltavaa kaikille

Riitta Räinä on innoissaan! Tapahtumavastaava Räinä uskoo iiläisten jalkautuvan marraskuun viimeisenä viikonloppuna tapamaan toisiaan ja kylille muualtakin tulleita.

Teksti: Ari Stenius

Somet ja muut ovat hyviä ja tarpeellisia asioita, mutta nämä tällaiset tapahtumat, joissa ihmiset voivat tavata kasvotusten, ovat aivan ihania. Näin hehkuu Iin joulunavauksen tapahtumavastaava Riitta Räinä . Hänellä on hyväntuulista energiaa, joka tarttuu ympäristöön ja saa asioita tapahtumaan.

– Aivan mahtavaa, että kaikki lähtivät mukaan. Ensin perjantaina Kauppojen yö ja sitten perinteiset Iin Wanhan Haminan joulumarkkinat, sanoo Riitta.

Iin Wanhan Haminan joulumarkkinat ovat saaneet innoituksensa syysmarkkinoilta, joilla paikalliset ja lähiseudun yrittäjät ovat päässeet esittelemään ja myymään tuotteitaan. Esittelijöitä ja asiakkaita on riittänyt, ja viime vuonna onnistuneet joulumarkkinatkin oli päätetty pitää edellisen vuoden tapaan.Tapahtumavastaava Riitta Räinän ja hyvin verkostunoituneen seudun yrittäjien valmistautuessa tuleviin joulumarkkinoihin tapahtui toisaallakin. Matkakeitaan kahviossa Iissä nelostien varrella viriteltiin Kauppojen yötä joulukuulle.

– Mietin, että olisi hienoa saada tunnelmallinen kynttilävalaistus koko Iihin ja saada Iin kaikki palvelut esille, kertoo Kärkkäisen Iin myymälän myymäläpäällikkö Reijo Hirvasniemi yksityisajattelustaan.

Hirvasniemi kertoo aikansa ”taikinoineensa ajatusta” ja pian taikina alkoi nousta.

– Hirvasniemen Reijo otti yhteyttä ja kertoi pohdintaansa joulukuun kauppojen yöstä. Meillä ei kunnassa ollut paukkuja kahteen tapahtumaan ja kysyin, eikö tehtäisi samalla tämä joulunavaus, lyötäisiin nippuun molemmat, muistaa Riitta tulevan tapahtumaviikonlopun syntyhetkiä.

Ii on Riitan sanojen mukaan sopivan kokoinen järjestää nopeasti jotain kivaa, juuri sopivan maakuntamainen, jossa mukaan lähteminen voidaan päättää nopeasti.

– Kaikki innostuivat ideaan. Päätettiin tehdä kuten Etelä-Pohjanmaalla, nauraa Riitta ja tarkentaa vähän, aivan aiheesta.

– Eikös täällä meillä Pohjois-Pohjanmaalla ajatella niin, että ei tehdä samaan aikaan, jos jossain muualla on jotain? Epäillään, että se toinen tapahtuma vie ihmiset, kyselee Riitta ja väläyttää savolaisiakin piirteitä vastaamalla itse.

– Etelä-Pohjanmaalla tehdään viereen vieläkin komeampi talo tai tapahtuma. Samaa ajatusta me nyt noudatimme ja teemme oikein ison ja hienon tapahtuman, jossa jokaiselle – vauvasta vaariin – löytyy jotain omaa ja kivaa, lupaa Riitta.

Riitta sanoo tapahtumajärjestäjälle uskon onnistumiseen olevan kaiken pohjana.

– Järjestäjillä pitää olla usko, että keli on hyvä ja ihmiset innostuvat tulemaan. Oli ihanaa, että seurakuntakin tulee mukaan, se vahvistaa uskoa, että kaikki onnistuu, toteaa Räinä.

– Optimisti ei pety, se on minun mottoni, nauraa Riitta, joka on innoissaan marraskuun lopun tapahtumasta.

– Kaikki avaukset, jotka saavat eri yhteisöt yhteistyöhön ja osallistumaan, ovat aivan ihania. Ii on sopivan kokoinen tällaisiin tapahtumiin. Ollaan riittävän tuttuja ja osataan porukalla kehittää jotain, joka innostaa paikallisia ja kiinnostaa muitakin, sanoo Riitta.

Kyläyhdistyksiä, kunta, vanhempainyhdistys, seurakunta, nuorisotalot, kirjasto, yrittäjiä, yksityisiä, paikallisia – kaikki ovat Riitan mukana ilolla mukana.

– Kun yhdessä tekee, niin voi saada aikaan jotain isoa ja hienoa, kuten nyt. Täällä on voimaa talkoohengellekin, kehaisee Riitta iiläisen yhteishengen hyveistä.

Kauppojen yön ohella auki puoleenyöhön tai ainakin iltaan ovat monet yllättävätkin paikat, kuten kirjasto ja seurakunnantalo.

– Tämä on tätä uutta ennakkoluulotonta ajattelua, toistemme ymmärtämistä ja kohtaamista eri paikoissa. On naureskeltu, että jos meidän Hämärähumpat kirjaston puolella menee liian rajuiksi, niin sitten tien yli seurakunnan puolelle joko joululaulukaraokeen tai kirkkoon hiljentymään, hymyilee Räinä lyhyenmatkan vaihtoehdoista.

Eri puolilla Iitä järjestetään kisoja ja kivaa, ja kaikkea voi nähdä, kuten ainakin joulupukin, johon Riitta Räinä uskoo tontun lailla.

– Tottakai, eihän näissä muuten aina niin innoissaan olisi mukana. Kaikki haluavat tällaiseen vuodenaikaan uskoa joulupukkiin. Onhan joulu ihanien muistojen aikaa, muistuttaa Riitta, joka tietää joulunajan olevan myös taian aikaa.

– Pikkuväki tykkää taiasta ja jouluna, jos koskaan sitä on ilmassa, lupaa ja arvailee Riitta.

Ja taitaa olla oikeassa.

”Kun yhdessä tekee, niin voi saada aikaan jotain isoa ja hienoa, kuten nyt.”
”Somet ja muut ovat hyviä ja tarpeellisia asioita, mutta nämä tällaiset tapahtumat, joissa ihmiset voivat tavata kasvotusten, ovat aivan ihania.”