Pelon tilalle tulivat tasapaino ja luottamus, hengityksen vapautuminen vapautti koko olemuksen

Henna Haapala on ollut ”ammattimurehtija” ja kaikesta syyllistyvä. Sitten hän luki Paranemisen avain -kirjan. Luottamus ja tasapaino tulivat Hennan elämään. Hän on saanut helpotusta myös krooniseen neuroborrelioosiin. Suurin oivallus on ollut havahtua stressin mukanaan tuomiin terveysuhkiin.

Teksti: Reetta ReinmanKuva: Henna Haapala

Ylivieskalainen Henna Haapala , 31, kärsi vuosikaudet monenlaisista fyysisistä ja psyykkisistä oireista. Ahdistus ja unettomuus imivät voimia, mutta silti hän pystyi opiskelemaan, käymään töissä ja vielä urheilemaankin. Henna vaati itseltään paljon.

– Erikoiset fyysiset oireet jatkuivat ja lisääntyivät. Jouduin lopettamaan juoksulenkkeilyn jalkojeni puutumisen takia. Kiersin lääkäriltä lääkärille ja jäsenkorjaajalta toiselle, kunnes luovutin. Pystyin elämään oireideni kanssa.

Vuonna 2011 Henna sai esikoisensa, mutta äitiyden onnea häiritsivät toistuvat rintatulehdukset.

– Vauvan vatsa ei toiminut, eivätkä lääkärit keksineet selitystä vaivalle. Olin huolesta suunniltani ja väsynyt, sillä heräilin öisin tunnin välein kipeän vauvan itkuun. Päivälläkään en voinut nukkua yhtäjaksoisia unia. Noihin aikoihin olin hyvin kiukkuinen.

Noin vuoden iässä vauvan vaivat helpottuivat, mutta Henna alkoi väsyä todella.

– Nukuin täysiä öitä ja lapsen kanssa monen tunnin päiväunia. Hyvistä unista huolimatta olin väsynyt. En kiinnittänyt erityistä huomiota henkiseen hyvinvointiini. Koin voivani hyvin, mutta kehoni voi koko ajan huonommin.

Keväällä 2013 Henna kärsi niin kovasta kroonisesta hermosärystä, että hän ei enää voinut kävellä kotinsa postilaatikkoa pidemmälle.

– Kotitöitä pystyin tekemään lyhyissä jaksoissa välillä leväten. Hain apua joka suunnalta, sillä halusin epätoivoisesti tietää, mikä minua vaivasi.

Lähes sattumalta Henna sai tuona keväänä, 2013 selityksen oireilleen. Hän löysi netistä borrelioosiyhdistyksen sivut, ja sai sitä kautta tietää Saksassa toimivasta borrelioosin diagnostisointiin ja hoitoon keskittyvästä klinikasta. Henna hakeutui saksalaisklinikalle tutkimuksiin. Siellä otetuissa laboratoriokokeissa selvisi, että hän oli sairastanut lähes kymmenen vuotta kroonista neuroborrelioosia.

Henna sai luontaiset, naturopaattiset lääkkeet. Hiljalleen vointi alkoi kohentua.

– Tällä hetkellä verikokeissa ei enää näy borrelioosia. Oireita on kuitenkin vielä jonkin verran. Löydän yhä edelleen itsestäni syvälle hautautuneita stressitekijöitä. Hoitamalla niitä Paranemisen avaimella ja pitämällä huolta itsestäni muutoinkin, esimerkiksi syömällä puhdasta, kasvisvoittoista ravintoa, vointini on koko ajan parempi.

Lisäksi hän on saanut hyvää apua infrapunasaunasta. Henna lähettää edelleen säännöllisin väliajoin saksalaiselle klinikalle verinäytteet analysoitaviksi.

Lääkehoidon lisäksi Henna ryhtyi tietoisesti muuttamaan ajattelutapaansa positiiviseksi. Aluksi se ei onnistunut.

– Olin huolissani lähes kaikesta: maailman tilasta, raha-asioista, lapsestani sekä siitä, kuinka pitkään voisin terveyteni puolesta olla äiti lapselleni. Koin syyllisyyttä pienimmistäkin asioista ja olin huolissani, vaikka järjellisiä syitä asialle ei olisi ollut näköpiirissäkään.

– Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että olin jatkuvassa hälytystilassa. Odotin pahinta tapahtuvaksi hetkenä minä hyvänsä millä tahansa elämän osa-alueella. En sydämessäni uskonut positiiviseen ajatteluun, jota yritin.

Vuoden 2014 alussa Henna sai tuttavaltaan luettavakseen kirjan Paranemisen avain.

– Olin vähällä ohittaa kirjan olan kohautuksella luokitellen kirjan amerikkalaisen hölynpölyn joukkoon.

Hennan mieleen tuli kuitenkin ajatus: ”Minulla ei ole varaa olla kokeilematta tätä.”

– Tuo ajatus muutti elämäni suunnan. Koin kirjassa neuvotut harjoitukset rentouttavina. Hiljalleen elämänilo alkoi hiipiä mieleeni.

Yksi olennainen paranemisen avain Hennalle oli hengityksen vapautuminen.

– Palleani rentoutuessa ymmärsin rajoittaneeni hengitystäni yli puolet elämästäni. Aivan kuten hengitykseni alkoi vapautua, myös oma olemukseni vapautui – olen saanut rohkeutta olla oma itseni.

Henna löysi aikaisemmin elämäänsä hallinneen ja kahlinneen pelon tilalle luottamuksen ja tasapainon.

– Olen hiljalleen tullut tietoiseksi siitä tavasta, miten olen tätä maailmaa aiemmin katsonut ja myös siitä, mistä ongelmani ovat saaneet alkunsa.

Näkökulman muutoksen myötä Hennan minäkuva ja maailmakuva ovat muuttuneet, ja itsetunto kohentunut. Nyt hän ei enää raahaa koko ”maailman taakkaa” niskassaan, eikä syyllisty kaikesta. Sisäisen rauhan löytymisen kautta ulkoisilla olosuhteilla on entistä pienempi merkitys.

– Mielessään voi luoda kiireisen arkipäivän keskellä rentouttavia lomahetkiä, sisäisen tilan avartuminen on ihmiselle valtava mahdollisuus, sanoo Henna.

Ennen kaikkea Henna on oivaltanut, millainen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen terveyden nakertaja on stressi.

– Lyhytaikaisena stressi on hyväkin tsemppaaja, mutta pitkään jatkuessaan stressi pitää ihmisen jatkuvassa taistele tai pakene -tilassa. Stressihormonitasojen ollessa jatkuvasti koholla tulehdusalttius kasvaa ja ihminen altistuu myös monille fyysisille sairauksille.

– Monet terveysalan asiantuntijat sanovat, että stressi on maapallon suurin terveysuhka.

– Itse ymmärsin olleeni valtavan stressaantunut vasta, kun stressi alkoi helpottaa Paranemisen avain -kirjan harjoitusten myötä.

Henna on koulutukseltaan filosofian maisteri ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja.

– Kaiken kokemani jälkeen tunsin, että halusin laajentaa tietämystäni ja auttaa ihmisiä hieman toisella tavalla kuin opettajan roolissa. Siksi kouluttauduin sertifioiduksi Paranemisen avain -valmentajaksi.

Henna antaa henkilökohtaista valmennusta, lisäksi hän pitää Paranemisen avain -luentoja ja workshoppeja.

”Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että olin jatkuvassa hälytystilassa. Odotin pahinta tapahtuvaksi.”
”Stressihormonitasojen ollessa jatkuvasti koholla tulehdusalttius kasvaa ja ihminen altistuu myös monille fyysisille sairauksille.”

MITÄ?

KUKA?

Henna Haapala

- porkkana

- lehtikaali

- herneenverso

- omena

Ikä: 31 v

Syntymäpaikka: Pyhäjoki

Asuinpaikka: Ylivieska

Perhesuhteet: Avomies sekä yksi lapsi

Ammatti: Filosofian maisteri, sertifioitu Paranemisen avain -valmentaja

Harrastukset: Hennan vapaa-aika kuluu perheen kanssa aikaa viettäen sekä luonnossa liikkuen

Elämän motto:”Just because we’re in a stressful situation doesn’t mean thay we have to get stressed out. You may be in the storm. The key is, don’t let the storm get in you”. - Joel Osteen

(”Vaikka olemme stressaavassa tilanteessa, se ei tarkoita sitä, että meidän täytyy stressaantua. Voi olla, että olet myrskyssä. Tärkeintä on, että et päästä myrskyä sisällesi.” - Joel Osteen)