Mestaruusmagneetti Ilkka Mikkola:

”Raum o ain Raum”, sanotaan. Näin on. Joka vuosi Raumalla odotetaan kevään 1963 ihmeen uusiutumista: mestaruutta.

Rauma on kiekkokaupunki, odotukset ja mestaruusikävä kova. Me olemme valmiita, jos emme nyt olisi, olisimme väärässä paikassa ja ajassa, sanoo Lukon kapteeni, kahdeksan suomenmestaruuden mies Ilkka Mikkola .

Kesällä 2012 Lukkoon ”kadonnutta kannua” hakemaan palkattu päävalmentaja Risto Dufva tiesi, mitä tarvitsi ja halusi: kokemusta ja voittamisen kulttuuria.

Turun Palloseurassa, Helsingin Jokereissa ja Oulun Kärpissä yhteensä kahdeksan liigamestaruutta voittanut Ilkka Mikkola oli paketti, jossa oli kaikki tarvittava.

– Lukko halusi minut ja minä olin valmis uuteen haasteeseen. Ei ole kaduttanut, jääkiekko maistuu ja kevät on pelimiesten parasta aikaa, sanoo Mikkola, joka pelaa nyt toista kautta Lukossa.

Viime keväänä Lukko kävi Tampereen Tapparan kanssa hurjan ja raastavan seitsemän pelin välieräsarjan, jonka viimeisen illan voitti Tappara Hakametsässä 2-1 ja meni finaaliin.

– Se oli kova paikka, mutta uusi kevät on uusi mahdollisuus, sanoo ”Ilu”, jolle playoffit ovat tutummat kuin kenellekään Liigassa.

Mikkola on voittanut eniten mestaruuksia, liigamitaleita ja pelannut eniten playoff-otteluita, yhteensä 169 ennen tätä kevättä.

– Mikään ei muutu ja muuttuu, naureskelee Mikkola.

– Samoja juttuja tehdään, mutta mentaalipuolella maailma muuttuu. Ei mitään yliolemista, mutta henkisesti mennään ”kiekkoluostariin”, jossa muu maailma unohtuu, kuvaa Mikkola.

Hallitseva mestari Kärpät, kahden viime kevään hopeamitalisti Tappara ja pronssia voittanut Lukko. Kolme kovaa, joita kauden alla povattiin mestaripeliin.

– Jaa-a, niin se on. Muitakin on, mutta Kärpillä ja Tapparalla on baletti, jolla kevätjäillä pärjää. Kokemusta ja menestystä. Sellaista kliinistä tehoa ratkaisuhetkillä sekä kaikkea, mitä voittava joukkue tarvitsee, miettii Mikkola.

Ja mitä tuleva mestari tarvitsee?

– Hyvää maalivahtipeliä, joka on yksittäisenä tukirankana tärkein, kuten viime vuonna (Tomi) Karhusen kohdalla nähtiin. Lisäksi hyvää erikoistilannepelaamista sekä armotonta halua ja kykyä voittaa kaksinkamppailut. Niissä usein syntyvät voiton ja tappion ratkaisevat erot jäällä, tietää Lukko-kapteeni.

Rauman Äijänsuon katossa killuu yksi haalistunut mestaruuslippu keväältä 1963, mutta playoffien alla uskotaan, jälleen kerran, viirin saavan seuraa.

– Muualla voidaan epäillä, mutta me uskomme. Jos me halutaan riittävästi ja kasvetaan joukkueena edelleen, niin se on mahdollista. Se on unelma, joka voi toteutua tänä keväänä, sanoo Mikkola, mestaruusmagneetti.

Mikäli Lukko voittaa, niin veneilykauden alun ja loppukesän Pitsiviikkojen välinen aika soitellaan Raumalla ”Boikkatte veisui ja värsyi”.

Mutta, soitetaan sitten – jos niin käy.

”Samoja juttuja tehdään, mutta mentaalipuolella maailma muuttuu.”
”Pitää löytää itseluottamus, pelaamisen rohkeus ja nautinto.”