Maria Kesäsen puutarhassa vihannekset ajavat ohi kesäkukkien

Kuten moni muukin meistä, Maria Kesänen vannoi lapsena rikkaruohoja kitkiessään, että ei tule koskaan elämässään tekemään sitä vapaaehtoisesti. Vihanneksen matka siemenestä lautaselle on kuitenkin niin mielenkiintoinen, että aikuisena hyötypuutarhan maailma vei mennessään. Kirjaksi asti.

Teksti: Tarja Lehtola Kuva: Maria Kesäseltä

Oman ruoan kasvattaminen on noussut uuteen arvoon. Nyt halutaan raikkaita makuja ja tuoreita vihanneksia ennen kaikkea läheltä. Lämpimällä ja suojaisalla pihalla voi kasvattaa lähes mitä tahansa. Kasvit tarvitsevat valoa yhteyttääkseen ja tuottaakseen satoa. Keittiöpuutarhan voi perustaa oman pihan lisäksi myös parvekkeelle tai terassille.

Maria Kesäsen puutarhassa vihannekset ajavat ohi kesäkukkien. Myös monet terassiruukut täyttyvät hyötypuutarhan antimista: mansikoista, patiokurpitsasta, maissista.

– Toki laitan ja nautin myös kesäkukista, mutta puutarhani on hyvin hyötypainotteinen, Kesänen toteaa.

Puutarhatyöt ovat paitsi rakas harrastus, niin myös todella monipuolista hyötyliikuntaa. Ja loistava tapa ”nollata päätä” ja rentoutua.

– Toki välillä kevätkylvökiireiden aikaan se rentoutumispuoli tuppaa unohtumaan, mutta viimeistään sadosta nauttiessa ymmärtää, miksi on taas uurastanut.

Ahkeran puutarhurin takana on se tavallinen tarina siitä, miten lapsuuden pakkopulla muuttuu aikuisena rakkaaksi harrastukseksi, jonka parissa ei työtunteja lasketa.

– Jouduin nyppimään rikkaruohoja viikkorahani eteen ja silloin vannoin, että en koskaan tule tekemään sitä hommaa vapaaehtoisesti. Toisaalta muistan, miten ihanaa oli nostaa pikkuruisia uusia perunoita äidin kasvimaalta. Olen aina rakastanut kasvien kauneutta ja tuoreita raaka-aineita, joten hyötypuutarha on ollut luonteva innostuksen kohde.

Kasvien parissa eletyistä kokemuksista syntyi kolmen puuhakkaan puutarhurin yhteinen kirja. Maria Kesänen, Kati Jukarainen ja Hanna Sumari halusivat kirjoittaa kattavan perusopuksen, joka innostaisi ihmisiä hyötypuutarhan pariin. Tieto keittiöpuutarhan perustamisesta ja hoidosta ei enää kulje sukupolvelta toiselle, vaan tarvitaan neuvoja siihen, kuinka onnistunut sato päätyy puutarhasta lautaselle.

– Halusimme myös tarjota monipuolisia vinkkejä sadon hyödyntämiseen, sillä sen runsaus pääsee usein yllättämään. Siitä ajatus ”siemenestä lautaselle”. Itse rakastan esimerkiksi retiisejä niiden helppouden ja nopeuden vuoksi. Siementen istutus ruukkuun vaikka parvekkeella, sopivasti kosteutta ja lämpöä – kohta saa jo nauttia rapsakasta sadosta.

Tomaatti puolestaan ei ole laiskan puutarhurin kasvi lainkaan. Se vaatii esikasvatuksen siemenestä, koulimista, karaisua, istuttamisen, tukemista, tarvittaessa suojausta kylmältä, varjostusta liialta paahteelta, vähän avitusta pölyttämisessä, kastelua, lannoittamista, varkaiden poistoa, tuholaisten tarkkailua, latvomista ja sitten pääsee nauttimaan sadosta.

– Mutta kun on kerran maistanut auringonkypsyttämää, ihanan makeaa ja mehukasta tomaattia, on valmis näkemään vaivaa sen eteen, Kesänen vakuuttaa.

Hyötypuutarhan lisäksi myös kukat kukkivat kauniisti rakastavan puutarhurin hoiteissa. Perennapenkkien kanttaus on Kesäselle yksi puutarhan lempitöistä.

– Perennapenkkien kanttaus on melkoisen fyysistä puuhaa. Mutta samalla se on yksitoikkoisuudessaan ihan äärimmäisen rentouttavaa. Ehkä siitä syntyvä välitön siisti vaikutelma on niin palkitseva. Yleensä kanttaan penkit kerran kesässä.

Uutta penkkiä perustaessaan Kesänen laittaa multakerroksen päälle nivaskan sanomalehtiä ja peittää sitten alueen reilulla kerroksella kuorikatetta. Mitä huolellisemmin työn tekee ensimmäisellä kerralla, sen vähemmällä pääsee jatkossa. Kuorikatteen käyttö ei estä rikkaruohojen ilmestymistä kokonaan, mutta ne on todella helppo nyhtää pois.

– Kuorikate sitoo kosteutta ja vähentää näin kastelun tarvetta. Se korostaa kauniisti kasvien ja muiden materiaalien väriä ja viimeistelee näkymän. Lisäksi tykkään kovasti sen tuoksusta. Hetkeksi saa metsäfiilistä tällaiselle tasaiselle pellonpohjatontille.

Puutarhan lisäksi Kesänen viihtyy hellan ja uunin ääressä. Ruoanlaitto ja leipominen ovat mieluisaa puuhaa.

– Erityisen ihanaa se on kesäaikaan, kun voi hyödyntää oman puutarhan satoa, todellista lähiruokaa. Keittöpuutarhan antimista saa kasaan herkulliset salaatit, piirakat ja smoothiet.

On koittanut työn tuloksista ja sadosta nauttimisen palkitseva aika.

”On palkitsevaa nähdä vihanneksen taival siemenestä satoa tuottavaksi kasviksi.”
”Keittiöpuutarha ei tarvitse isoa tilaa tai edes pihaa. Monet hyötykasvit viihtyvät parvekkeella, kunhan kasvualusta ja astia on valittu oikein.”

MITÄ?

Onnistu ruukkuviljelyssä

-Valitse riittävän suuri ruukku. Kiinnitä huomiota multatilan kokoon.

-Kastele aina kasvin juurelle. Pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, mutta kasvutilaa ei saa päästää kuivumaan kokonaan.

-Salaojita ruukku huolellisesti. Vesi valuu soran sekaan ruukun pohjalle eikä jää seisomaan kasvin juuristolle.

-Suojaa paahteelta ja tuulelta. Muista, että tuuli kuivattaa siinä missä paahdekin.

-Lannoita ja torju. Opettele kasvien tarpeet.