Kirjailija, valmentaja Tom Lundberg:

Innostavana kirjoittajana ja luennoitsijana tunnetuksi tullut Tom Lundberg on koonnut uuteen Elämäntaidon käsikirjaansa synteesin kaikista opeistaan. Keskeinen idea on tutusti positiivinen ajattelu, jonka mukaan jokaisella on mahdollisuus luoda omannäköisensä, mahdollisimman hyvä tulevaisuus.

Tom Lundberg on koonnut uuteen Elämäntaidon käsikirjaansa synteesin kaikista opeistaan. Keskeinen idea on tutusti positiivinen ajattelu.

Teksti: Martti Huhtamäki

Mitä Suomi tarvitsee tänään? Bruttokansantuotteen kasvua, tietenkin. Työtä ja lisää työtä. Se sanotaan hallitusohjelmassa. Korkeatasoisia terveyspalveluita ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Sitä varten on keksitty oikein oma sanakin, sote. Siinäkö kaikki? Ei. Suomi tarvitsee erityisesti myönteistä ajattelua, iloista mieltä. Tuota ei tarjoile tasavallan hallitus eikä kunnanvaltuusto. Ehkä emme huomaa, että avaimet ovat meillä itsellämme. Jollei nyt aivan jokaisella, niin suurella enemmistöllä.

Yksi hyvän mielen lähettiläs on Tom Lundberg. Hän on entinen Valittujen Palojen suomenkielisen painoksen päätoimittaja, nykyinen kirjailija ja perheille sekä työpaikoille hyvinvoinnin levittämisestä tunnetuksi tullut matkasaarnaaja.

Lundbergille on kertynyt kirjoja jo parikymmentä. Keskeinen teos käsittelee ja esittelee jumalattaria ja henkilöitä, jotka ovat jumalattarista riippuvaisia. Jumalattaret ovat naisia. Miehet ovat miehiä.

Huomasin, että kesänaapuriksemme Pälkäne-veden rannalle Aitooseen muuttanut lahtelainen yrittäjä Juhani Töytäri on Positiivarit -nimisen yhtiön toimitusjohtaja ja Tom Lundbergin läheinen yhteistyökumppani. He valitsevat vuosittain positiivisen suomalaisen, henkilön, joka menestyessään on muistanut myös vähäosaisia tai kannustanut nuoria yrittäjiä uusiin ponnistuksiin. Jos valinta olisi kansainvälinen, oma ehdokkaani olisi tänä vuonna Wimbledon tennisturnauksen kaksinpelin voittaja Novak Djokovic, joka lahjoitti edellisen eli Rooman turnauksen satojen tuhansien eurojen voittorahat kotimaansa Serbian tulvauhreille.

Mietipä tässä välissä, kuka olisi tämän vuoden positiivisin suomalainen.

Tom Lundberg käsittelee siis naisia jumalattarina. Kauneuden jumalatar Afrodite ei ole ainoa vertailukohta. Kuun ja sateenkaaren jumalattarista riittää yhtymäkohtia nykynaiseen yhtä lailla. Miehiä ei tässä palvonnassa kuitenkaan jätetä heitteille, ei edes sivuosiin. Yksinkertaisella tulkinnalla miesten ja naisten historiallinen ja tämän päivän työnjakoa kuitenkin selvitetään, jännitteitä lievennetään.

Myös vastuun jakautuminen tuottaa hyvää mieltä jo historiaa kertaamalla, sotineen ja rauhoineen. Tärkein osa sisällöstä on kuitenkin hyvän ja lempeän purjetuulen puhaltaminen onnellisuutemme merellä tai viljapelloilla. Siinä Tom Lundberg on omimmillaan. Mieleeni tulee professori Esa Saarinen, jonka luennot Kreikan saaristoa myöten ovat vetäneet väkeä suurin joukoin kesästä toiseen. Ehkä se, että hän sai jonkun pahanilkisen ja typerän opiskelijan puukosta Otaniemessä juuri valloittavan luennon päätteeksi, kuvaa nykyisen ajanjaksomme epätoivoa ja paljastaa ihmissieluja, jotka edelleen haluavat rypeä murheen laaksossa eivätkä tartu hetkeen, hetkeen johon tarttumista Tom Lundberg hyvänä esimerkkinä pyrkii meitä rohkaisemaan.

”Elä kuin edessäsi olisi tuhat vuotta, elä kuin tämä olisi viimeinen päiväsi - olet
kummassakin tapauksessa oikeassa.”

Kuka?

Tom Lundberg

- Työyhteisövalmentaja ja menestyskirjailija, Advisor-konsernin johtaja.

- Pitää luentoja, koulutusta ja kursseja työelämän aiheista yrityksissä, yhdistyksissä, järjestöissä, liitoissa, yliopistoissa ja julkisyhteisöissä Suomessa ja ulkomailla.

- Julkaissut useita menestysteoksia, joiden punaisena lankana on positiivisuus, onnistuminen ja hyvä elämä.

- Uusin kirja Elämäntaidon käsikirja (2014, Minerva) on läpileikkaus Lundbergin laajasta tuotannosta.