Tee sitä, mitä rakastat

Käytännön arkea voi olla vaikea muuttaa, mutta omaan suhtautumiseensa voi vaikuttaa. Paljon on kuitenkin tehtävissä sen eteen, että arki olisi mukavaa. Itsensä kuunteleminen on avainasia. Onni tulee oman puseron sisältä.

Teksti: Tarja LehtolaKuvat: Jenny Belitz-Henrikssonilta

Kirjailija, toimittaja, bloggaaja ja liikunnanohjaaja Jenny Belitz-Henriksson kertoo lataavansa akkujaan nukkumalla. Hän kömpiikin peiton alle useimmiten jo kello 21 jälkeen. Monessa mukana olevalla energisellä liikkujalla on kolme tytärtä. Yhtälö tuntuu lähes uskomattomalta.

Ajan riittämättömyyttä on helppo käyttää tekosyynä. Lähes kaikilla on kiire, jatkuva kiire. Belitz-Henrikssonin mielestä kaikki on pitkälti kiinni siitä, mitkä omat arvot ja mihin haluaa ajan riittävän. Hän on itse siitä elävä esimerkki. Tämä profeetta elää, kuten opettaa. Mutta aina asiat eivät ole suinkaan olleet näin onnellisesti.

– Oman elämäni kriisit ja kokemukset työnsivät minut lopulta näkemään hyvät asiat arjessa. Elämänjakso, jolloin olin jaksamiseni äärirajoilla, osoittautui myöhemmin parhaaksi minulle tapahtuneeksi asiaksi. Tähän pisteeseen pääseminen on ollut pitkä matka tyypiltä, joka aikoinaan siellä unelmakeittiössään kokanneena ei sittenkään ollut tyytyväinen arkeensa. Olin ihan hukassa kaikin puolin ilman, että olisin tuntenut itseäni edes puoliksi niin hyvin kuin tällä hetkellä. On tarvittu vuosia, mutta nyt ollaan tässä. Ja se tuntuu äärettömän hyvältä.

Riittävän yöunen itselleen parhaaksi voimavarojen lähteeksi Belitz-Henriksson ymmärsi, kun hänen kuopuksensa valvoi ja heräili pari ensimmäistä vuottaan ja univelat olivat käsittämättömät.

– Ilman kunnollista unta ihminen jaksaa sen hetken, kun on pakko jaksaa, mutta jossain vaiheessa tulee romahdus. Sitä paitsi huonosti nukkuminen vie värit elämästä ja tekee olon alakuloiseksi. Täytyy olla jotain todella merkittävää menoa, jotta suostuisin luistamaan yöunistani. Olen tosin aamuvirkku ja saatan herätä jo viiden jälkeen.

Kaikki järjestyy. Tätä Belitz-Henriksson hoki aikoinaan vuosia. Se antoi voimaa ja toivoa vaikeassa tilanteessa. Ja niin todella kävi, lopulta asiat alkoivat järjestyä.

– Uskon siihen, että lopulta asiat järjestyvät tavalla tai toisella. Joskus niitä ei saa yksin järjestykseen, mutta ei ole heikkoutta pyytää apua, vaan se on nimenomaan vahvuutta. Lopulta valinta on kuitenkin itsellä.

Monta asiaa kantapään kautta tehnyt toivoo, että muiden ei tarvitsisi kompastua samoihin asioihin. Siksi Belitz-Henriksson on kirjoittanut kaksi kirjaa: Sisäinen voima ja Sisäinen timantt i. Molemmissa on ajatuksia ja pohdittavaa parempaa arkea tavoitteleville. Ensin oli kuitenkin blogi: Vastaisku ankeudelle .

– Kun aloin saada palautetta kirjoituksistani, että ne auttavat muitakin oivaltamaan asioita, aloin työstää blogitekstejä kirjoiksi. Olen lukenut itse aikoinaan läjäkaupalla henkistä kirjallisuutta. Halusin tehdä sellaiset kirjat, joiden lukeminen ei vaadi ponnisteluja, jotka voi ottaa luettavaksi vaikka viisi minuuttia kerrallaan. Paremman arjen kirjan, jonka voi ottaa ihan milloin vain käteen. Ihminen kaipaa myös aikaa ja tilaa, että ymmärtää ja oivaltaa. Se ei tapahdu pakolla.

Kenenkään elämä ei muutu kirjaa lukemalla, vaan oivallukset on tultava itseltä ja asioita on tehtävä eri lailla kuin ennen. Kirja voi toimia oppaana sillä matkalla. Jokaisessa on sisäinen voima, vaikka olisi hukassakin. Että pärjää ja selviää, vaikka välillä olisi haasteellistakin.

Yksi kirjojen vahvuus on lukemisen helppoudessa. Omista kokemuksista kumpuava teksti herättää ajatuksia, mutta kieli ja asioiden kuljettelu on hyvällä tavalla arkista, ilman mahtipontista pönötystä. Tavalliselle ihmiselle tavallisella kielellä kirjoitettuja oppaita.

– Olen tehnyt paljon oivalluksia siitä, kuinka omilla ajatuksilla, asenteilla ja teoilla voi vaikuttaa omaan arkeen. Negatiiviset ajatukset ruokkivat huonoa fiilistä. Niistä syntyy helposti oravanpyörä, jota ei saa poikki, ellei sitä ensin huomaa. Kun kiinnitämme huomiomme siihen, mikä meille tekee hyvää emmekä siihen, mikä meille ei sovi, kun lakkaamme antamasta negatiivisille asioille huomiota ja sen sijaan keskitymme kaikkiin satoihin myönteisiin seikkoihin. Kun nostamme esiin ne arjen ja itsemme positiiviset ja kehityskelpoiset puolet, vahvuudet ja hyveet, silloin kaikki vain sujuu.

Käytännön arkea voi olla vaikea muuttaa, mutta omaan suhtautumiseensa voi vaikuttaa.

– Vaikka elämäntilanteet vaihtelevat ja toisilla niin sanotusti kortit ovat huonommat, olemme lopulta itse elämämme arkkitehteja. Itse pitää haluta ottaa vastuuta myös omasta onnellisuudesta, sitä ei voi sysätä kenenkään toisen ihmisen tai materian harteille.

Yksi tärkeä asia arjessa jaksamiseen ja parempaan elämänlaatuun on, että keskitämme tekemisemme siihen, mitä oikeasti haluamme ja mikä on meille luontaisinta. Teemme sitä, mitä osaamme ja mistä nautimme. Minkälaisessa tekemisessä olen hyvä? Mistä pidän? Mitä haluan tehdä? Minkälainen tekeminen saa minut tuntemaan onnea? Näitä on hyvä kysyä itseltään ja pyrkiä saamaan iloa ja hyvää mieltä tuottavia asioita riittävästi arkeen.

Siihen lopputulokseen, että on paras versio itsestään täytyy havahtua ymmärtämään, että arjen henkisyyden harjoittaminen on yhtä tärkeää kuin punttitreeni. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Jotta voi elää täyttä elämää, täytyy tuntea itseä edes vähän. Se ei tule ilmaiseksi, vaan käymällä kiinni omiin ajatuksiin, tunteisiin, tapoihin olla, kokea ja toimia.

– On myös oleellista tajuta, että kaikki on muutoksessa koko ajan, vaikka emme välttämättä aina huomaa sitä. Asiat muuttuvat, me itse muutumme eikä se pahinkaan tilanne tai ikävinkään tunne kestä samanlaisena ikuisesti. Ja kun me muutumme, saattaa olla, että ihmiset ympärillämmekin muuttuvat.

Pienilläkin asioilla on merkitystä. Arjestakin voi tehdä kaunista.

– Minulla on aina kukkia maljakossa, sillä aina on syytä juhlaan. Ne muistuttavat siitäkin, että elämä on ihme, eikä tavallista arkea oikeastaan olekaan.

”Minulla on aina kukkia maljakossa, sillä aina on syytä juhlaan.”
”– Ilman kunnollista unta ihminen jaksaa sen hetken kun on pakko jaksaa, mutta jossain vaiheessa tulee romahdus.”

MITÄ?

MITÄ?

Viisi tuhoisaa estettä paremman arjen tiellä:

-selvitä väsymyksen ja uupumuksen syyt

-tarkastele asenteitasi

-älä pidä mitään itsestäänselvyytenä

-nuku riittävästi

-liiku aina kun voit

-kuuntele itseäsi

-Valittaminen. Se, että kiinnittää huomionsa pelkästään epäkohtiin, sillä useimpia asioita voi katsoa toiseltakin kantilta.

-Itsensä mollaaminen. Tärkein ihmissuhde on suhde itseen. Ensin pitää oppia tykkäämään itsestä ja rakastamaan itseä sellaisena kuin on, keskeneräisenä ja vähän rikkinäisenäkin ihmisenä. Vasta sitten voi vilpittömästi rakastaa muita.

-Se, että ajattelee, että onni tulee jostain itsen ulkopuolelta. Toki vaikka lapsen seura, lemmikin toilailut tai uudet kengät tuovat iloa ja paljon tuovatkin, mutta muihin ihmisiin, eläimiin tai tavaraan ei voi loputtomasti nojata.

-Jossittelu. Se mitä on tapahtunut, on tapahtunut. Vaikka jossittelisimme kuinka, se ei tapahtunutta muuta muuksi. Mennyt on takanamme. Voimme vaikuttaa vain tähän hetkeen.

-Ajatus, että elää sitten joskus. Elämä on tässä ja nyt.