Halauspuu-metsästä voi adoptoida oman puun

Halauspuu-metsä sijaitsee Vihdissä Selin kylässä lähellä Nurmijärven Lepsämää 30 hehtaarin metsäalueella, jossa kuljetaan merkittyjä polkuja pitkin.

Teksti ja kuvat: Reetta Reinman

Metsästä tullessani olen aina tullut sieltä pois paremmalla mielellä, kertoo Halauspuu-metsän omistaja Pentti Romo, 65.

Hän on monin tavoin vakuuttunut metsän hoitavasta voimasta. Metsään rakentamansa laavu oli hänelle tärkeä paikka tehdä surutyötä, kun hänen vaimonsa kuoli 2007. Samalla Pentin kaatuneista ja hyönteisten tuhoamista puista rakentamalla laavulla saavat nyt rauhoittua myös Halauspuu-metsän kävijät. Tulisijalla saa paistaa eväitään. Lähdevettä on tuotu juotavaksi ja kahvivedeksi.

Metsän hoitavan voiman tarjoaminen kanssaihmisille oli Pentin ajatuksena, kun hän ideoi Vihdissä Selin kylässä Perkolan tilallaan olevan Halauspuu-metsän, joka avattiin heinäkuun puolivälissä yleisölle.

– Tehdä hyvä teko tuntemattomalle ilman mitään vastavuoroisuutta. Olen lukenut, että tämä on onnellisuuden korkein aste.

Halauspuu-metsästä voi adoptoida puita määräajaksi. Adoptioajat ovat 1, 3 tai 5 vuotta. Yhden vuoden adoptointi maksaa 60 euroa ja kolmen vuoden 160 euroa. Adoptiosta tehdään adoptiosopimus, joka antaa halauspuun adoptoijalle mahdollisuuden liikkua alueella merkittyjä polkuja pitkin ilman rajoituksia. Merkittyjä polkuja on yhteensä kaksi kilometriä. Polkujen varrelle sijoittivat lähde, laavu, kalliopolku ja peikkometsä sekä vähän pidemmällä oleva jäkäläpolku. Pentti Romo tulee tarvittaessa opastamaan poluille ja kertomaan alueesta enemmän. Puun adoptoineet ovat oikeutettuja osallistumaan erilaisiin tapahtumiin alueella. Adoptoimaansa puuhun saa laittaa oman linnunpöntön.

Halauspuu-metsän kautta Pentti Romo haluaa antaa puita adoptoivalle myös kokemuksen puun omistamisesta. Samoin hän haluaa muistuttaa ihmisiä metsän monikäyttöisyydestä sekä metsäluontoa kunnioittavasta metsänhoidosta, siihen eivät Romon mukaan kuulu järeät, isoja aukkoja kertaheitolla tekevät metsäkoneet.

Puuta halaavia Romo kehottaa ensin rauhoittumaan, kiirettä ei saa olla.

– Keskity kuuntelemaan oman sydämesi syke, pidä silmät suljettuina. Hetken päästä avaa silmäsi ja anna katseen kulkea männyn runkoa pitkin. Yläoksien lomasta sinulla on mahdollisuus tehdä metafyysinen matka universumiin, samalla saat kokea, miten pieniä me ihmiset olemme.